Kisalföld logö

2017. 08. 24. csütörtök - Bertalan 12°C | 27°C Még több cikk.

Gyurcsány: hazug, gyáva és igazságtalan a kormány terv

Hazugnak, gyávának és igazságtalannak nevezte a Széll Kálmán Tervet Gyurcsány Ferenc a Táncsics Alapítvány rendezvényén csütörtökön.

A szocialista politikus kijelentette: a terv hazug, mert arra a kormány érvélésével szemben nem a válság miatt van szükség, "a válság legnehezebb részén túlvagyunk", hanem azért, mert a kabinet az adótörvényekkel hatalmas lyukat ütött a költségvetésen.

Véleménye szerint gyávaságra utal, hogy a kormány nem vallja be: az adóváltozásokkal és a Széll Kálmán Tervvel több százmilliárdos jövedelmet csoportosít át a legszegényebbektől a felső középosztályhoz és a még jobban élő rétegekhez, ami egyszersmind igazságtalan is.

A korábbi miniszterelnök, a Táncsics Alapítvány kuratóriumi elnöke arról is beszélt: a Széll Kálmán Terv annak beismerése, hogy az egyensúlyi feltételeket sutba dobó, kizárólag a növekedésre fókuszáló gazdaságpolitika, amelyet a kormány tavaly megkezdett, nem működik, arra tisztességes kormányzás nem építhető. Hozzátette: az "Orbán-csomag" egyetlen pozitívuma, hogy megteremti a kívánatos gazdaságpolitikáról folyó vita lehetőségét.

Gyurcsány Ferenc ugyanakkor annak a meggyőződésének adott hangot adott, hogy a Széll Kálmán Terv "nem az utolsó csomag", mivel nincs benne annyi pénz, amennyit a kormány állít. Ezért és a szerkezeti reformok elhalasztása miatt újabb és újabb kiigazítási programok fognak következni, amit a kormány a "keresztény, nemzeti, konzervatív mázzal leöntött, a köztársaságot tőlünk elvevő alkotmánnyal" akar elfedni - jelentette ki.

A rendezvényen - amelyen több szocialista politikus között Mesterházy Attila, az MSZP elnöke is részt vett - ezután szakértők értékelték a kormány tervezett intézkedéseit.

Vértes András, a Gazdaságkutató Zrt. elnöke a Széll Kálmán Tervvel összefüggésben azt mondta: a kormány "letette a fegyvert, abbahagyta a szabadságharcot, és nagyjából követi az európai, nemzetközi, piaci, a Nemzetközi Valutaalaptól és az Európai Uniótól eredő makrogazdasági egyensúlyi követelményeket". Véleménye szerint ez helyes, "csak az a kérdés, miért kellett 9 hónapon át az ellenkezőjét mondani és csinálni, mindenkivel összeveszni".

Szólt arról is, hogy a kormány tervei között vannak "nagyon kétséges" elemek, így nem látszik reálisnak az a megtakarítás, amit a kabinet az egészségügyi és a nyugdíjkiadások csökkentésétől remél, a problémát pedig növeli a fedezetlen, illetve átmeneti válságadókra alapozott adócsökkentés.

Vértes András kijelentette: nem kérdés, hogy idén formailag 3 százalék alatt lesz a hiány, ugyanis a "magánnyugdíjpénztáraktól betekert" összeget teljes egészében idei államháztartási bevételként kell elszámolni az uniós szabályok szerint. Ez nagyjából a GDP 5-6 százaléka, így ha a hiány enélkül is 3 százalék körül alakul, akkor 2-3 százalékos költségvetési többlettel lehet számolni - tette hozzá, megjegyezve: a kormány valószínűsíthetően ebből konszolidálja a MÁV, a BKV és esetleg egyes önkormányzatok adósságát. A Gazdaságkutató Zrt. elnöke szerint azonban az Európai Uniót inkább az érdekli, hogy a deficit a következő években is 3 százalék alatt legyen.

Simonovits András közgazdász a korkedvezményes és a korengedményes nyugdíjakat érintő változásokról úgy fogalmazott: vegyes a kép, így azt, hogy egy negyvenéves életerős rendőr az utolsó évi fizetésével megegyező ellátással nyugdíjba menjen, nem kell támogatni. Ugyanakkor beszélt arról is, a rokkantnyugdíjak felülvizsgálata biztosan nem fog annyi pénzt eredményezni, amennyit a kormány vár tőle.

Olvasóink írták

51 hozzászólás
 • 51. dünnyögő 2011. június 14. 23:21
  „LOAD !
  Azért nem olyan súlyos a dolog. Vigasztaljon a tudat, hogy ez a kis birka nép már nagyon sok tetű vezetőt túlélt a történelme során.”
 • 50. Eva- 2011. március 12. 12:31
  „Mi a francot dupláztak meg?
  még Orbán szerint is csak 27%-ot emeltek rajta!

  Nagyrészt az orbáni intézkedések kihatásai miatt(lakás hitelek állami dotálása)
  szociális népszavazással---amelyre most a gyógyszertámogatások megvonása a válasz intézkedés
  minden reform megvétozásával
  az átalakítások 5 évvel való elhalasztásával

  egyébként 1918-köztársaság
  1919-kormányzó (király nélküli királyság
  1946 köztársaság
  1949 népi magyar köztársaság= magyar népköztársaság
  1989 köztársaság
  2011 ,,,,,(Magyarország)

  miféle hagyományos államformában?
  Szóval miféle múltba vissza?
  Az emlékezetben élő kormányzóságba
  vagy a rövid életű 1946-os köztársaságba”
 • 49. Pofátlan 2011. március 12. 10:14
  „morz!
  Te és Eva az MSZP szócsövei vagytok.
  Hogy nem dolgoztam soha? Képzeld morz, éveket dolgoztam Németországban, Franciaországban, össze tudom hasonlítani az ottani életszínvonalakat az ittenivel. Az általad imádott Gyurcsány tönkretette az országot, soha nem tudjuk majd visszafizetni az általuk megduplázott államadósságot. Börtönbe lenne a helyük az ország liberálbolsevista tönkretevőinek.
  Eva!
  Nem a múltba megyünk, csak az 1949-ben megszakadt magyar alkotmányt állítják vissza új formában. Fontosak a szimbolikus változtatások, a 49 előtti elnevezések, megye helyett vármegye, LB helyett kúria.
  Én csak attól félek hogy nehogy újra hatalomra jusson a hazaáruló balliberális banda.”
 • 48. Eva- 2011. március 12. 07:10
  „Magyarország!

  az államforma megjelölése nélkül az "alaptörvény és hitvallás"--"húsvéti alkotmány" tervezetében
  szerintem azt jelenti, hogy mi magyarok egyedi utat fogunk járni

  -----vissza a múltba---
  ((a kérdés az , hogy mifélébe? ))”
 • 47. load 2011. március 11. 22:55
  „42. Slowflash
  "...ne adj Isten, hogy még egyszer egy szociországot csináljunk kishazánkból. Inkább hallgatom Orbán hülyeségeit 100 szor,...."
  Árulkodó ez a kijelentésed.
  Nem akarsz szoci országot, de szívesen hallgatod Orbánt.
  Mi magyarok világbajnokok vagyunk a nememlékezésben, és Orbán tudja ezt.
  A magyarok szemei előtt a nagy és gondoskodó állam délibábja lebeg, egy jóságos bácsival, aki mindíg mindent elintéz, mindenkinek jót akar.
  Aki évente egyszer ellátogat a sakkszövetségbe és ott döntetlent játszik az egyik nemzetközi nagymesterrel és azt mondja az emberenek, hogy mi a szocializmus útján járunk.
  Ott is jártunk, mert mindenkinek volt mindene. Kivéve azt, ami nem volt.
  Nem voltak hajléktalanok, csak társbérletek, nem volt munkanélküliség, csak a gyárkapun belül. Majdnem mindent lehetett kapni, csak sokszor külföldről kellett becsempészni.
  Orbán ugyan így igér az embereknek és az emberek ezért hálásak.
  2/3-al jutalmazzák.
  Azért, mert Orbán megigérte az egymillió munkahelyet, a biztos nyugdíjat, a mindenkinek kedvező adórendszert, az 5-6% GDP növekedést,az ingyenes egészségügyet és oktatást, futball stadionokat, világbajnoki selejtező győzelmeket, gazdasági függetlenséget, nemzeti büszkeséget.
  Amit ő megigér, az meg van igérve.
  Kádár népének Orbán kellett.
  Hallgasd csak!
  Ha minden sikerül neki, Magyarország újra szociország lesz.
  Egypártrendszer lesz, puha diktatúrával, öncenzúrával állami kultúrpolitikával, döglődő gazdasággal, külföldre menekülő tehetségekkel.
  Mi meg néhányan, akik már nem akarunk elmenni, veszünk egy szép koporsót, ráírjuk, hogy "Magyar Demokrácia élt húsz évet" és néha titokban virágot viszünk rá valamelyik temető 301-es parcellájába.”
 • 46. Eva- 2011. március 11. 19:10
  „45-höz

  mondod a magadét, de olvasni azt az istenért se!
  itt egy mai
  http://hvg.hu/velemeny/20110310_gyurcsany_ferenc_interj

  ez meg egy 2006-os
  http://index.hu/belfold/partI7339/

  most pedig mi is a helyzet?
  Ki is rontott sokat?

  Gyurcsány egyébként csak esetleg"tükör" lehet
  a benzinár
  a gyógyszerár
  a tandíj
  a fizetős egészségügy
  stb
  pedig tőle függetlenül bevezetődik

  GyF idejében nem volt--és nem is valószínű, hogy ennyire drasztikus lett volna---mindnyájunkra”
 • 45. Szabra 2011. március 11. 15:28
  „Gyurcsány elvtársat a liberális értelmiség tartja a felszínen, mert takarásából lehet mindent vizionálni, akár a médiatörvényről, akár a rasszizmusról, antiszemitizmusról is, itthon és az EU. parlamentjében, szerte a világban, mert a liberális értelmiség ott van minden kilométerkőnél és a sajtójukban a szocialisták a tömeget képezik!!!!!”
 • 44. annobon 2011. március 11. 12:45
  „43-hoz: Vagy inkább: "Nicsak, ki beszél még?"”
 • 43. idegen 2011. március 11. 12:38
  „Nicsak, ki beszél !”
 • 42. Slowflash 2011. március 11. 12:23
  „41. creat 2011.03.11. 11:58

  Nincs narancsos szemüvegem elhiheted. De ne adj Isten, hogy még egyszer egy szociországot csináljunk kishazánkból. Inkább hallgatom Orbán hülyeségeit 100 szor, mint a Fúrmány böszmeségét 1 szer. Azt már látom, hogy te mindent látsz. Narancsos álmok? Lehet... Tudsz jobbat? Vagy csak sporiként veszel részt a közösségi tanácskozásokban(?)...”
 • 41. creat 2011. március 11. 11:58
  „Slowflash 2011.03.11. 11:34
  Ha lesz időd, rugaszkodj már neki mégegyszer a dolognak!
  Kicsit már öregszem, de a memóriám talán ennyire még nem rossz. Szerintem én sehol nem védtem a szocikat. Persze egy jó hivatkozással ezt megcáfolhatod. Másodszor pedig semmi olyant nem kérdeztem, amire te választ adtál.
  Még csak olyanra sem kértelek, hogy változtasd meg a nézeteide.
  Viszont egyre megkérnélek, hogy vedd le a narancsos szemüvegedet és próbálj nyitott szemmel járni a világban4 Meg fogsz lepődni, mennyivel másabb, mint a te narancsködös álmaid! Sok sikert!”
 • 40. morz 2011. március 11. 11:57
  „32.
  Pofátlan lózung, hogy a fizetéseket a tulajdonos határozza meg.
  Te sem dolgoztál életedben...”
 • 39. Slowflash 2011. március 11. 11:34
  „34. creat 2011.03.11. 09:30

  A szociknak vége van. Nincs visszaút. El van ásva ismeretlen helyre...biztos valahol Szegeden. Oda kell menni keresgélni. Jó utat!”
 • 38. Csiccso 2011. március 11. 11:10
  „Mindig is lesz Fidesz - Mszp konfliktus, mind a politikában mind pedig a hétköznapi életben is, kinek hova húz az X. Az biztos, hogy sz..ban van az ország, nem is kicsit, de már több éve sajnos egy helyben toporzékolunk, változás nagyon nincs, csak az adók mértéke és neve változik folyamatosan.”
 • 37. fióka 2011. március 11. 10:46
  „kerékbetőrni az összeset beleértve a fideszt is”
 • 36. Eva- 2011. március 11. 09:51
  „28-hoz

  mondod a magadét, de olvasni azt az istenért se!
  itt egy mai
  http://hvg.hu/velemeny/20110310_gyurcsany_ferenc_interj

  ez meg egy 2006-os
  http://index.hu/belfold/partI7339/

  most pedig mi is a helyzet?
  Ki is rontott sokat?
  hogy 4 évig (lassan 5 évig) nem történt semmi--azért is most fizetünk.”
 • 35. creat 2011. március 11. 09:39
  „kolombela 2011.03.11. 08:55

  "Ébresztő fityesz, mikor kerül börtönbe ez a <moderálva> bandájával együtt?"
  Nem tudom mitől van olyan érzésem, mintha ilyenek az 50es években történtek volna!
  Nem tetszik valaki, majd jön a nagy fekete autó és az ürge volt-nincs.
  Mondjuk amit a narancsosok nap nap után művelnek, az tényleg enne az irányba mutat. A Pintérsanya már az autókat is beszerezte. Az Alkotmánybíróság erősen korlátozva. Lassan a bíróságok is állami felügyelet alá kerülnek. Aztán már indulhat is a "buli".
  Nem szeretném, ha idáig jutnánk!!!!”
 • 34. creat 2011. március 11. 09:30
  „Slowflash 2011.03.11. 08:04
  Nem veszed észre, hogy a 8 éven át tartó negatív hangulatkeltésnek ültél föl te is, meg még sokan mások is? Most meg te beszélsz negatív hangulatkeltésről?”
 • 33. kobra13 2011. március 11. 09:24
  „Csak figyelem, hogy a sok "monnyon le!" hogy támadja Gyurcsányt! Emberek, ez a lemez már lejárt! Nem veszitek észre, hogy most más qrja el a dolgokat? Vagy éppen arra vagytok hivatottak, hogy eltereljétek a figyelmet az új böszméről OV és csapatáról? Rajtunk röhög Európa, sőt a világ! Nehogy megegyétek már, hogy az a sok hülye szembe jön velünk az autópályán! Már rég nem az öszödi lemez van fenn! Nem veszitek észre sárba tapossák a jogállamiságot! Amíg kiabáltok, addig a leves csontot is kilopják a szátokból! Szándékosan felfújtok témákat és közben ki foglalkozik már a gazdagoknak kedvező adóval, az ellopott magán nyugdíjjal stb. Jó lenne már felébredni!”
 • 32. Pofátlan 2011. március 11. 09:16
  „Gyurcsány már csak tudja hogy ki a hazug...
  Kérdezzék meg az óvári timföldgyári munkásokat, a cégük tulajdonosa Gyurcsány úr. A magát 2szociálisan érzékenynek" definiáló volt miniszterelnök nem a nagylelküségéről híres a munkásai körében.”
51 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elfogadta a Fidesz-KDNP a frakciószövetség alkotmánytervezetét

Megtárgyalta és elfogadta a Fidesz-KDNP-frakciószövetség csütörtöki ülésén a kormánypárti… Tovább olvasom