Kisalföld logö

2017. 12. 15. péntek - Valér 4°C | 8°C Még több cikk.

Génszennyezés: megsemmisítés

Tájékoztatást kapnak azok a gazdálkodók, akik növényállományuk megsemmisítéséről kaptak határozatot, hogy mit kell tenniük a határozatban foglaltak teljesítéséhez.
A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) közleményében felhívja a gazdák figyelmét, hogy haladéktalanul vegyék fel a kapcsolatot a megyei kormányhivatal növény- és talajvédelmi igazgatóságával.

A megsemmisítés nyomon követése érdekében a növényvédelmi felügyelő két napon belül a falugazdásszal együtt helyszíni felmérést tart az érintett területen. Ennek során jegyzőkönyvet vesznek fel a becsült termésről, valamint a puffer – azaz védő – távolságon belül (ez 400 méter) lévő kukoricaterület nagyságáról. Azonosítják az izolációs távolságon belül lévő kukoricaterületek tulajdonosait is. A gazdálkodónak nyilatkoznia kell a megsemmisítés időpontjáról.

A növény- és talajvédelmi igazgatóság a falugazdászokkal együtt ellenőrzi a vetőmag és növény megsemmisítését. A szennyezett növényállomány megsemmisítése betárcsázással, a szecska leszántásával vagy helyszíni erjesztéssel történhet. Amennyiben a termelő a határozatban megjelölt időpontig nem végzi el a növényállomány megsemmisítését, akkor a gazdálkodó költségére az MGSZH semmisítteti meg.

Az el nem vetett szennyezett vetőmagot vissza kell küldeni a vetőmag forgalmazójának. Ezt jelezni kell a megyei kormányhivatal növény- és talajvédelmi igazgatóságának. A megsemmisítésről értesíteni kell a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalt (MVH).

Olvasóink írták

  • 3. pancser 2011. július 27. 08:40
    „Remek érzés lesz, újra "egyedül vagyunk" ország lenni. Fontolgatják, hogy a határ melllett 400 m-es sávban ne lehessen bizonyos növényeket termelni. Miért kell megint megutáltatni magunkat?”
  • 2. pancser 2011. július 26. 20:20
    „Aszongya egy "okos", vizsgálják, hogy körben az országhatárok mellett ne lehessen kukoricát termelni. De mi lesz a repcével, meg a többi növénnyel?”
  • 1. pancser 2011. július 25. 21:38
    „Ausztria kivételével minden szomszédos országban lehet GMO növényeket termelni. Vajon az FVM ámokfutói hogyan fogják megoldani a szigetelést? Lehet, hogy égigérő falat építtetnek, de az is lehet az országot újra gyepü veszi körül, magyarul a határok mellett 500 m-re nem szabad semmilyen növényt termelni. Szép jövő!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Közel 400 nyomozás mozgáskorlátozott parkolási igazolvány miatt

Az első fél évben 393 esetben rendeltek el nyomozást mozgáskorlátozott személyeknek kiadott parkolási igazolványokkal való visszaélés miatt. Tovább olvasom