Kisalföld logö

2018. 04. 21. szombat - Konrád 11°C | 24°C Még több cikk.

Gardrób: a megbízható rejtekhely

A gardrób tehermentesíti a lakást, védelmezi a tárgyakat. Egyeseknek az a véleményük, hogy kialakításához nagyon sok helyre van szükség, amit csak az igazán nagy lakások tulajdonosai engedhetnek meg maguknak. Ez azonban hatalmas tévedés!

A képek felnagyításához kattintson a képekre!

Ajtók, anyagok

Egy jól kialakított gardrób nagyon kompakt lehet. Távolról sem készít azonban az összes cég egyedi, méretre szabott berendezést, nem mindegyik fér el a fűtőtesttől, vagy illik pontosan az önök lakásának belmagasságához. A klienseknek általában néhány standard méretű ajtót, illetve belső szerelvényt és kiegészítőt ajánlanak. Ezeknek azonban szinte mindig utána kell igazítani, a kiadások így 20-30 százalékkal nőnek. De nézzük csak, miből is tevődik össze ez a rendkívül hasznos tároló hely.

Az ajtók

Három alaptípus létezik: a toló-, nyíló- és harmonikaajtó. A nyílóajtók a legegyszerűbbek, és a legolcsóbbak, de teret „fogyasztanak": előttük semmi egyebet nem lehet elhelyezni. A harmonikaajtó és a tolóajtó ebből a szempontból jóval előnyösebb, azonban hátrányuk is van, ugyanis nem teszik lehetővé teljesen kinyitni a szekrényt, és teljes egészében áttekinteni annak tartalmát. Ezen kívül széltében több helyre van szükségük, így nem mindenhol helyezhetők el; és jóval drágábbak is. Ennek ellenére sokan kedvelik a térkihasználás gazdaságossága, illetve a sokfajta lehetőséget elbíró kiképzése miatt. A nagy bútorgyártó cégeknek egyébként különálló ajtó-programjuk van.

Miből készül?

Szinte nem is létezik olyan anyag, amiből még ne készítettek volna ajtót. Ide tartoznak a különböző fafajták, a laminált változatos színekben, és hatalmas mennyiségű lakk. De a szövet, fém, bőr, természetes rostok, műkő, tükör, matt és szatinált üveg, műanyag mind-mind alapanyag az ajtókészítéshez. Az egyik legdrágább kombináció az alumínium üveggel. Az újdonságok közül érdemes megemlíteni a festett üveget (az üveghatás megmarad) és a metakrilátot – a műanyag változata (az ajtó ellentétes oldalát megfestik, így festett üveg benyomását kelti). Tömörfa ajtót meglehetősen ritkán készítenek, mert rendkívül nehezek. Ajtókeretként, amelybe magát az ajtólapot helyezik, mindenekelőtt farostlemezt használnak. A kemény farostlemez károsanyag-tartalma minimális, a hőprésben készült laminált farostlemez pedig nedvességálló.

Szellőzés, kialakítás

Függesztés

Mind a toló-, mind pedig a harmonikaajtók sínen mozognak. Sokan szokták azt gondolni, hogy az ajtóknak kötelező módon a padlóhoz kell simulniuk, és nagyon csodálkoznak, ha nem látnak ott fémsínt. Néhány évvel ezelőtt a szakemberek többsége azt tartotta, hogy az alsó sínmechanizmus sokkal megbízhatóbb, de manapság már egyre nagyobb teret hódítanak a függő ajtók (tehát azok, amelyik felső sínen mozognak). Az alsó sínek takarításkor nem a legelőnyösebbek, összegyűl bennük a por, emellett ha a sín nem minőségi anyagból készült, az ajtó akár ki is ugorhat a helyéről. A gyártók általában megjelölik, hogy az általuk készített sínek milyen anyagból készültek, de a legelterjedtebb anyag erre a célra az alumínium. Az új tendencia: az alumínium furnérréteggel van burkolva - a fafelület a fém könnyedségével kombinálva.

Szellőzés

Akár különálló szobában alakítják ki a gardróbot, akár az egyik szobából választanak le ehhez egy részt, de a helyiségnek mindenképp szellőznie kell, a levegőmozgás nélkülözhetetlen. A különböző gyártók különbözőképpen oldják meg ezt a problémát. Ha a helyiséget panellapokkal burkolják, amelyekhez polcokat erősítenek, akkor a fal és a panellap között kis rést hagynak. Minél több ilyen rés van, annál jobb a légmozgás. A gardrób ugyan tiszta ruhák tárolására való, de minden anyagnak van egy sajátos illata, tehát a helyiséget rendszeresen kell szellőztetni. Minden programban létezik külön állvány és polc a lábbeliknek, mindazonáltal a bútorszalonokban azt szokás tanácsolni, hogy a cipőket tartsák külön az előszobában.

A kialakítás 

Két alapvető belső kialakítás-mód létezik. Az első esetben a gardrób valójában csak egy frontlap, oldalait a szoba falai alkotják, fenéklapja pedig a padló, ebben a térben pedig állványokat, modulokat helyeznek el; a második esetben a falakat panellapokkal burkolják, ezekhez erősítik a polcokat, az akasztó rudakat és egyéb elemeket (ezt a fajta kialakítást boiserie-nek hívják). A panelfalas változat azoknak való elsősorban, akik szeretnék megóvni a szoba falait, de így a levegőmozgás is jobb. Minden gyártónak megvan a maga készlete belső elemekből, mindegyik a maga design kidolgozásaival büszkélkedik. A vállfák, az apróságoknak való fiókok, a le- és felhúzható akasztó rudak – liftrendszerben is működhetnek. Természetesen valamilyen drága lift helyett lehet használni hosszú véggel ellátott vállfákat is – ez egyszerű és olcsó megoldás. A program elemeit általában külön-külön árusítják. Néhányan kísértésbe esnek attól, hogy olcsó, saját kezűleg készített elemeket keverjenek valamilyen jó nevű cégtől vásárolt szuperkorszerű elemekkel, azonban ez általában előnytelen. Sokkal célszerűbb, ha az egész gardrób berendezését egyszerre rendelik meg. És ami szintén nem lényegtelen, hogy a különálló elemek drágábbak, mint ha egész komplettet vásárolnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Írja meg!

Közérdekű híre vagy jó ötlete, szabadidős programajánlata van? Rangos versenyt, vetélkedőt nyert… Tovább olvasom