Kisalföld logö

2017. 07. 20. csütörtök - Illés 19°C | 34°C Még több cikk.

Földtörvény - Ángyán József kilépett a Fidesz parlamenti frakciójából

Ángyán József kilépett a Fidesz parlamenti frakciójából, függetlenként folytatja a parlamenti munkát. Ezt a politikus jelentette be pénteken, a földtörvény elfogadása után, azon a demonstráción, amelyet a Váralja Szövetség, az Élőlánc Magyarországért Mozgalom és a Gazdálkodó Családok Egyesülete rendezett az Alkotmány utcában, a jogszabály parlamenti végszavazásával egy időben. Ezt megelőzően tájékoztatta a képviselő a Ház vezetést írásban arról, hogy kilép a Fidesz frakciójából.
Az eredetileg sajtótájékoztatóként meghirdetett eseményen a volt fideszes képviselő bejelentette, hogy egyúttal új, alulról építkező politikai mozgalom szervezésébe fog Tisztességes Emberek Szövetsége elnevezéssel a három szervezet segítségével.

Ugyanis csak egy széles összefogással létrejövő politikai platform lehet képes arra, hogy leválassza a közügyekről és a törvényhozásról a "háttérmaffiát"  - közölte, a mintegy száz ember részvételével megtartott demonstráción a politikus.

Ángyán József elmondta, hogy a most elfogadott földforgalmi törvényt, amely véleménye szerint alkalmatlan arra, hogy megvédje a helyi gazdálkodók számára a földet, meg kell változtatni, mert - amint mondta - "a hazánk és a megmaradásunk a tét. Ugyanis aki megszerzi az erőforrásainkat, a földünket a vizeinket,  azt csinál velünk amit akar, vagyis a puszta létünk forog kockán."

Szerinte a most elfogadott törvény lehetővé teszi a földtulajdon maximális méretének családon belüli megsokszorozását, és nem szab korlátot a bankok földszerzésének sem. Ez utóbbi pedig azzal fenyeget, hogy "a finánctőke ráteszi a kezét a magyar földre és akkor végünk" - fogalmazott a politikus.

Szerinte az integrátor szerepre szánt, úgynevezett mintagazdaságok is arról szólnak, hogy állami földkoncesszióhoz juttassanak tőkés társaságokat. "A mohóság nem ismert határokat és mindent visz" - tette hozzá.

Úgy vélekedett, hogy nagykoalíció látszott kialakulni a törvény kapcsán, mert a szocialista képviselők nem léptek fel látványosan a törvény ellen. Ez pedig szerinte azt jelenti, hogy több korábbi esethez hasonlóan a földtörvényt is "lezsugázták". Mint mondta, mindez tovább erősíti azt a meggyőződését, hogy "egy MSZP és Fidesz közeli maffiahálózat mozgatja a törvényhozást".

Éppen ennek a "háttérmaffiának" a leválasztása érdekében szükséges a többségben lévő tisztességes embereket egybegyűjtő mozgalom elindítása - hangsúlyozta a képviselő.

Szólt arról, hogy az elmúlt két évben hosszú csatát vívott a készülő földtörvény kapcsán a Fideszen belül és mindvégig abban reménykedett, hogy sikerül megfordítani a káros folyamatot. De az elmúlt két évben rá kellett döbbennie, hogy "ezzel a társasággal" képtelenség leválasztani a maffiahálózatot az államról, és az energiáit inkább a Tisztességes Emberek Szövetségének megteremtésére kell fordítania - mondta Ángyán József.

Hetzmann Róbert a Váralja Szövetség képviselője a sajtótájékoztatón azt hangsúlyozta, a földtörvény megszavazása bebizonyította, hogy a magyar kormány nem a nemzet érdekében áll fenn és nem a nemzet oldalán áll. Éppen ellenkezőleg, Orbán Viktor kormánya "dezertált és átállt" a nemzetközi tőkeérdekeltségek oldalára - mondta.

Ertsey Attila az Élőlánc Magyarországért Mozgalom elnökségi tagja úgy vélekedett, hogy ma éppen úgy kellene szólnia a harangoknak országszerte, mint a trianoni döntés idején. Egyben felajánlotta a pártként is bejegyzett mozgalom szervezeti kereteit az újonnan létrehozandó Tisztességes Emberek Szövetsége számára.

A demonstráció résztvevői, akik a többi között a "Földrablás helyett földosztást" feliratú transzparenst tartottak a magasba, a kihangosításnak köszönhetően a helyszínen követték a parlamenti szavazás menetét, majd a végszavazáskor ütemesen azt kiáltozták, hogy "hazaárulók". Egyesek "fegyverbe" szólították és arra bíztatták a jelenlévőket, hogy induljanak az Országgyűlésbe, ám erre nem került sor.

A demonstráción az is elhangzott, hogy országszerte 50-60 helyszínen félpályás útlezárással tiltakoznak a döntés ellen a helyi gazdálkodók.
Ángyán József független országgyűlési képviselő a Váralja Szövetség és az Élőlánc Magyarországért mozgalom Új, tisztességes földtörvényt! Új, nyilvános földhaszonbérleti pályázatokat! címmel megrendez

Ángyán József független országgyűlési képviselő a Váralja Szövetség és az Élőlánc Magyarországért mozgalom Új, tisztességes földtörvényt! Új, nyilvános földhaszonbérleti pályázatokat! címmel megrendezett, az új földtörvény ellen tiltakozó demonstrációján az Országház közelében.
Fotó: MTI/Kovács Tamás


Fidesz: Ángyán saját döntése volt

A Fidesz frakcióvezetője szerint Ángyán József kilépése a kormánypárti frakcióból a saját döntése, a frakció nem kérte, hogy hagyja el a képviselőcsoportot, "minden kritikáját türelemmel" meghallgatták.

Rogán Antal pénteki sajtótájékoztatóján kérdésre válaszolva hozzátette: Ángyán József maga döntött így és a Fidesz frakciója a döntés tudomásul vette.

Ángyán József pénteken, az új földtörvény zárószavazását követően jelentette be, hogy kilép a Fidesz képviselőcsoportjából, függetlenként folytatja a parlamenti munkát és új, alulról építkező politikai mozgalom szervezésébe fog Tisztességes Emberek Szövetsége elnevezéssel.

Olvasóink írták

58 hozzászólás
 • 58. Valaki 2013. június 24. 17:14
  „A cocik készakarva adósították el Országunkat.
  Csak mahiká ék nem tuggyák. :)”
 • 57. machers 2013. június 23. 22:48
  „56. Túrabakancs 2013.06.23. 22:30
  Semmi extra. Nem az állampapírokkal van problémám. Én is vettem. Hülye lettem volna kihagyni. Mindössze az általad leírtakat nem tartottam száz százalékig korrektnek és pontosnak. Sőt:
  16. machers 2013.06.22. 07:44
  11. Túrabakancs 2013.06.21. 22:41
  Nagy elmék, ha találkoznak!
  Direkt írsz hülyeségeket - ezt nevezik hazugságnak - , vagy ennyire tudatlan és egyszerű vagy?
  "Államkötvényeknél nagyrészt 1-3-5-évre adósodik el az állam, az IMF-hiteleknél meg 10-15-20-évre."
  Ennek egy cseppet ellentmond az idei 2 milliárdos 10 éves dollárkötvény, illetve a 2011-ben kibocsátott, 2021-ben lejáró 3,75 milliárd dolláros hitel.
  Ezzel szemben a 2008-as megállapodás szerinti hitelfelvétel átlag 4 éves futamidőt jelent.
  http://www.mnb.hu/A_jegybank/eu/hitelmegallapodas
  Szerinted miért mondta varga, hogy 2014-ben visszafizetjük az IMF-hitelt? Akkor jár le.
  http://www.kisalfold.hu/belfold_hirek/magyarorszag_kikerult_a_tulzottdeficit-eljaras_alol/2338596/#hozzaszolok
  És akkor még nem beszéltem a tavaly kibocsátott több, mint 1 200 milliárdos dollárkötvényből, aminek a lejárata HARMINC év.
  Ezt úgy nevezik, refinanszírozás. Az Álmoskönyv szerint viszont nem jelent jót, ha magas kamattal finanszírozunk alacsony kamatozású hitelt.
  Mindössze ennyi volt a hozzászólásom.”
 • 56. Túrabakancs 2013. június 23. 22:30
  „machers!
  Már nem igazán rémlik mi volt a téma az állampapírokkal kapcsolatban, az biztos, hogy
  védelmembe vettem azokat. Szerintem te nem értettel egyet velem. Jól sejtem? Az
  mindenesetre egy kiskapu a befektetőknek, hogy nagyrészt adómentesek lesznek az
  állampapírok, meg az EHO 6%-a sem fogja terhelni a kamataikat. Az állam célja az, hogy
  a magyar és külföldi befektetők pénzét inkább állampapírokban tudják fialtatni az illetékesek.
  Az IMF vészmegoldás sok-sok hosszú távú hátránnyal. Az állampapírok sem "csodaszerek" de
  ahogy sokszor fogalmazom: a kisebbik rossz megoldások. A kamatok egy része a hazánkban lesz
  elköltve, ez egy hasznos dolog. meg a pénzpiaci befektetőknek is egy megnyugtató dolog a forint
  későbbi pozitív árfolyamát illetően, igaz az sok mindentől függ. Lásd mostani amerikai FED döntés
  a gazdaságba való pénzek belepumpálását hallgatva.”
 • 55. machers 2013. június 23. 22:28
  „52. Mazzola 2013.06.23. 22:00
  Visszamentem. Mivel bizton számíthatsz rám, így én is írtam valami kedveset.
  Most pedig ne vedd bárdolatlanságnak, de mivel hosszú és nehéz hetem lesz, így mára vérző szívvel elbúcsúzom.
  Biztos vagyok benne, hogy fogunk még dumálni.
  Bár jobbnak tartanám, ha egy cikkben leírtakról tényszerűen vitatkoznánk, de ha szükséges, kikapcsolódásképpen a másik fikázásában is partner vagyok.”
 • 54. machers 2013. június 23. 22:19
  „53. pancser 2013.06.23. 22:16
  Hagyd a fenébe! Ennyit tud.”
 • 53. pancser 2013. június 23. 22:16
  „51. machers 2013.06.23. 21:41
  Ennek beszélhetsz, hozom neki az adatokat de mit számít, nem kér elnézést, hanem sértegetésre vált inkább. Nézd meg a másik topicot, ahol kétségbe vonta, hogy vannak Magyarországon 10 ezer literes tehenészetek.
  Leírom négy megyei tehenészet nevét, a tehenek számát, az éves hozamot erre mi a reakció? Az hogy én vagyok a barom. Ő állít marhaságot de én vagyok a barom. Megfogom a kis hamist, de ez őt nem érdekli.
  De nem is azért írogatok hogy őket felvilágosítsam, mert az nem megy befogadó készség hiányában, hanem azért, hogy ne boruljanak a fórumok teljesen a szélsőjobb irányába.”
 • 52. Mazzola 2013. június 23. 22:00
  „Te makers menny vissza a mi oldalunkra mert irtam neked valami kedvesset”
 • 51. machers 2013. június 23. 21:41
  „46. Legs 2013.06.23. 20:11
  "Most legalább tudom,hogy pancser,és marchers egy és ugyanazon személy"
  Ha ezt így tudod, akkor lelked rajta. Már ezelőtt is "azonosítottak" más nicknéven kommentelővel, tehát lassan megszokom. Mondjuk azoknak jobban örültem. Ha te így látod, akkor engem nem zavar.
  Az viszont vicces, hogy emlegeted a magyar nyelvtant. Úgy, hogy ebben a rövid, másfél sorban egy rakás hibát ejtesz. Ajánlom figyelmedbe a mondat végi írásjelek és a vessző használatáról szóló tanulmányaid felelevenítését. Már amennyiben ilyeneken részt vettél.
  Bár nem célom elméd pallérozása, de azért jelzem, hogy a bekezdés egy önálló tartalmi-szerkezeti egység egy szövegen belül.
  "A bekezdés tartalmilag néhány soros önálló gondolatmenetet tartalmaz, amely általában több mondatra tagolódik. Formailag ez úgy jelenik meg, hogy az új bekezdés mindig új sorba kerül, és gyakran az első sora néhány betűvel beljebb kezdődik a többihez viszonyítva."
  Még egy apróság:
  közök - helyesen: közük. De ezen nem akadok fenn, így is értem.
  Ez a megállapításod pedig egyenesen röhejes:
  ,,,,.Mást sem csinálsz (vessző) csak beszólogatsz,de értelmes önálló gondolatod az egy sincs.(szóköz)Nem is lesz soha.
  Bár ezt pancsernek írtad - de lehet, hogy ő is én vagyok - ezért megkérdezem, hogy nálad hol vannak az önálló gondolatok?
  "Kedves pancser.33-37 ig beírt hozzászólásomat cáfold meg."
  Ezek nem a hozzászólásaid, hanem különböző blogokból lopott gondolatok. Ha lett volna annyi eszed és tartás benned, akkor a hivatkozást belinkeled. Így semmi más, mint pitiáner plagizálás.
  Ha már a magyar nyelvtant emlegetted velem kapcsolatban, akkor ezúton, egy híres magyar irodalmi alkotás részletével búcsúzom tőled:
  "Szép öcsém, be nagy kár,
  Hogy apád paraszt volt s te is az maradtál."
  Arany János: Toldi
  (I. 13, 7-8. sor)”
 • 50. pancser 2013. június 23. 21:27
  „49. Legs 2013.06.23. 20:40
  Ángyán egy idealista, álmokat kerget. A magyar gazdaság fejletlenségére utal, hogy egyáltalán ilyen széleskörű korlátozásokat kellett bevezetni.
  A nagybirtok nem a birtok nagyságában különbözik elsősorban a farmer-paraszt-családi gazdaságtól, hanem abban, hogy a földet használói művelik és nem nyomorban tengődő százezrek. Ezért szűnt meg nyugaton a nagybirtokrendszer.
  Ma egy család a nagyságától függően akár 1000 ha-t is megművelhet minden nehézség nélkül jól legépesítve.
  Egy négy főből álló család eltartásához átlagos földminőség esetén cirka 100 ha kell, ha nincsen állattenyésztés. Legalább 20 millió forgótőke, és 100 milliós befektetés kell telephelyre, gépekre, felszerelésre, amelynek majd a 100 ha-ból kell megtérülnie.
  A magyar mezőgazdaság egyik problémája a tőkehiány, nagyobb gond ez mint az, hogy kié a föld!
  A földtulajdonlást sokan összekeverik a gazdálkodással. Az igazi tőkés mg-i vállalkozó nem földbe fekteti a pénzét, hanem bérli a földet, hiszen ha földbe öli a pénzét mi marad a gazdálkodásra? Ezért van az, hogy az USA-ban a művelt földek 80%-a bérlemény. Nagyon egyszerű a dolog ha valaki bővíteni akar pl. 100 ha-t, a bérlet nem igényel befektetést, hiszen a bérleti díjat hagyományosan a betakarítás után fizetik. Földet csak a nagyon gazdagok vesznek, úgy mint a befektetési aranyat, festményt, műkincset.
  Ettől még messze vagyunk alapvetően ideákat kergetünk, ezért kell ez a szabályozás.
  Tele vagyunk fogalomzavarral. Itt van ez a családi gazdaság fogalom. Földet csak családi módon lehet művelni, ezt mindenki tudja akinek paraszti gyökerei vannak, gondoljunk csak arra hogy a tej szűrése, kannázása mindig női munka volt akárcsak a répaegyelés, a gyerek meg őrizte a teheneket.
  A nagybirtokrendszernek egyedül az ország fejlettsége állhatja útját. Ha nincsen nyomorban tengődő tömeg a nagybirtoknak nincsen alapja. Ha valakinek van 20 ezer ha-ja nem lehet földesúr, hanem kiadja bérbe, mert másképp nem fial a tulajdonában lévő föld, szedi a bérletet mint mások a bankbetét után a kamatot, vagy a lakbért.
  Ángyán hiába mondja a magáét, nincsen az a szabályozás amivel a nagybirtokok kialakulását meg lehetne akadályozni ha annak meg vannak a feltételei. A nagybirtokot csak az ország lakóinak gazdagsága fojthatja meg! És ennek így kell lennie!”
 • 49. Legs 2013. június 23. 20:40
  „Kedves pancser csak neked még egyszer:

  A törvény az eddigi 300-ról 1200 hektárra növeli az egy magánszemély által hasznosítható földterület nagyságát, miközben eltörli a családi összeszámítást. Vagyis egy több ezer hektáros területet nyugodtan szét lehet dobni a házastársak, gyerekek között, de még a szeretetotthonban fekvő nagymamának is lehet pár száz hektár szántója és gyümölcsöse. (Ebbe ráadásul a társas gazdálkodásoknak nem kell beszámítani a tagjaiktól bérelt földet, valamint a kényszerhasznosítást.)
  Gazdasági társaságok a korábbi 1200 helyett 1800 hektárnyi földet birtokolhatnak, hasonló jogi kiskapuk mellett. Emellett az állam bármikor dönthet úgy, hogy a nem megfelelően hasznosított földet másnak adja, méghozzá pályáztatás nélkül, a nyilvánosság kizárásával.
  Összehasonlításként Európában a nagybirtok (!) átlagos mérete 2011-es adatok szerint: Svájc 54, Hollandia 135, Belgium 150, Lengyelország 250, Franciaország 274 hektár.”
 • 48. Legs 2013. június 23. 20:31
  „Kedves pancser.33-37 ig beírt hozzászólásomat cáfold meg.Menni fog?Kötve hiszem.Ne személyeskedj.Reflektálj hozzászólásaimra.Cáfold meg,törd izzé-porrá.Ha ez nem megy akkor inkább hallgass a haveroddal együtt.Ne csináljatok magatokból nagyobb hülyét.mint amilyenek vagytok.”
 • 47. Legs 2013. június 23. 20:15
  „45. pancser 2013.06.23. 20:07

  Bizony ezt teszed.Hazudsz hármat:))Inkább ne szóltál volna:))))))))”
 • 46. Legs 2013. június 23. 20:11
  „Most legalább tudom,hogy pancser,és marchers egy és ugyanazon személy.:)Azt sem tudják mi az a bekezdés:)))Közök nincs a magyar nyelvtanhoz:))”
 • 45. pancser 2013. június 23. 20:07
  „42. Legs 2013.06.23. 17:37
  Egyáltalán nem zavar, hogy ..... nyelni sem tudsz ha kérdezek valamit.
  Minden párt kételyeit tudom respektálni, de a Jobbik butaságát azt nem! Fényévekre állnak az igazságtól.
  Rabbit emlegetni a földtörvény kapcsán.......... megjegyzem azok nem buta emberek.
  Kohn elmegy a rabbihoz azzal a panasszal, hogy szomszédja Lévi azzal dicsekszik, hogy 20 év után még mindig naponta kétszer van együtt az asszonnyal, neki meg egy héten sem jön össze. Ó bölcs rabbi most mit tegyek? A rabbi emígyen válaszolt: Te hazudj hármat!”
 • 44. Legs 2013. június 23. 20:05
  „43. machers 2013.06.23. 19:33

  Hol látsz bekezdést?:)))”
 • 43. machers 2013. június 23. 19:33
  „40. pancser 2013.06.23. 16:42
  Azon ritka pillanatok egyikét éltem meg, amikor maximálisan támogatni tudom az általad leírtakat. Második, harmadik bekezdés.
  Ebből azért kihagynám a hatóságok, hivatalok munkáját. Mint azt látni lehet, a versenyeztetés tisztasága hagy némi kívánnivalót maga után. Lásd. trafikmutyi, földmutyi.”
 • 42. Legs 2013. június 23. 17:37
  „40. pancser 2013.06.23. 16:42

  Cáfolj meg ha tudsz.Nem megy ugye?Annyi eszed van amennyi látszik.Minden fórumozó utál téged mint a ,,,,.Mást sem csinálsz csak beszólogatsz,de értelmes önálló gondolatod az egy sincs.Nem is lesz soha.”
 • 41. Legs 2013. június 23. 17:27
  „40. pancser 2013.06.23. 16:42

  Nem érdekel mit mondott neked a rabbi.buta vagy mint a tök.”
 • 40. pancser 2013. június 23. 16:42
  „39. Legs 2013.06.23. 15:59
  Én nem vonnám kétségbe a hatóságok, bizottságok munkáját. Biztosan sokat hibáznak, de: veled együtt sokan azt hiszik a földnek csak úgy neki lehet esni mint az a valaki az anyjának.
  A földművelés már szakma, amit tanulni kell. Ráadásul a mindennapi betevőt állítják elő, tehát fokozottan figyelni kell mindenre, az előírásokra, a biológiára, a vegyszerekre és itt vannak a bonyolult nem ritkán számítógéppel vezérelt spéci gépek. Aki ezt nem tudja, lakhat az adott faluban, túrhatja a földet, egyáltalán nem biztos, hogy a versenyben neki áll a zászló. Üzleti terv? Még jó hogy kell készíteni, különben hogyan képzeli a mai világban? A támogatásokhoz a pályázatokhoz, a hitelekhez hogyne kéne. Senki nem adja a Józsi két szép szeméért ezeket.
  Tudod nem a feltételeknek megfelelő osztráktól féltem én a magyar földet, hanem a hozzá nem értő, de az idegent kirekeszteni akaró, csak a magyarságát hangsúlyozó, tudatlan. tanulatlan egyéntől!”
 • 39. Legs 2013. június 23. 15:59
  „Még annyit szeretnék hozzátenni.Nem Ángyán kérte ,fel Orbánt,hogy lehessen államtitkár.Orbán kérte fel őt!Ángyán-nak igaza van akkor,amikor azt mondja"Nem a portással egyeztem meg".Ezek után nem csoda ha kilépett,bár a végsőkig kitartott a fidesz mellett.”
58 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Módosult a közbeszerzési törvény

Módosította a parlament pénteken a közbeszerzési törvényt, szűkítve ezzel az üzleti titoknak… Tovább olvasom