Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

Fideszes közmunkaprogram: igen vagy nem?

A Jobbik évek óta szorgalmazza egy hatékony, az egész országra kiterjedő, nagyszabású közmunkaprogram kialakítását.

˝Csalódottan kellett tapasztaltuk, hogy a kormány által összeállított közfoglalkoztatási terv csak nevében hasonlít a Jobbik által szorgalmazottakra, mert mind céljában, mind tartalmában vállalhatatlan megoldásokat tartalmaz.

A három hónapra visszavett álláskeresési járadék teljes mértékben életszerűtlen, a mai munkakeresési esélyek mellett három hónap alatt szinte senki nem tud elhelyezkedni, a nagyobb cégeknél maga a több körös felvételi eljárás többnyire hosszabb ideig tart.

A törvény nem tesz különbséget az élete jó részét tisztességesen ledolgozó, valóban önhibáján kívüli munkanélküliek és az ingyenélők között. A munkanélküliség első napjától kezdve akár az ország másik felében, konténeres elszállásolással is kötelezhető közmunkára bárki, ha álláskeresési járadékot szeretne kapni (holott arra az éveken keresztül fizetett járulékkal szerzett jogot), de hogy eközben mikor és hogyan fog munkát keresni, az nem érdekli a kormányt. A négyórás közmunkáért kapott bérből még nyomorszinten sem lehet megélni, így az valójában senkit nem ösztönöz munkára, a tisztességes emberek külföldön keresnek majd boldogulást. A tisztességtelenek azonban ezt a pénzt könnyedén összelopják, hiszen a fő bevételi forrást jelentő családi pótlék továbbra is jár. A vállalkozások viszont kirúghatják az eddig alkalmazott betanított és segédmunkásaikat, és állami költségen, a tisztességes adózók forintjaiból visszabérelhetik majd őket.

A közfoglalkoztatásról szóló törvényjavaslatban és a kapcsolódó törvényekben olyan feltételeket határoz meg a kormány, amellyel egyetlen célja lehet: az életszerűtlen kritériumok miatt minél többen utasítsák vissza a felajánlott közmunkát, így a költségvetésnek se közfoglalkoztatási bért, se munkanélküli ellátást, se szociális segélyt ne kelljen fizetnie. Ennek beláthatatlan következményei lehetnek, a megugró kivándorlástól kezdve a közbiztonság drasztikus romlásán keresztül a tisztes emberek teljes nyomoráig.

A Jobbik által benyújtott, jobbító szándékú módosító javaslatokat a kormánypártok leszavazták, így a javaslat a Jobbik számára vállalhatatlan. Azonban a valódi közmunkaprogram kialakítását továbbra is fontosnak tartjuk, ezért a zárószavazáson a véleményünket tartózkodással fejeztük ki.

A nyár folyamán a Jobbik bemutatja országos közmunkaprogramját, melyben a differenciálásban is megnyilvánuló társadalmi igazságosságot, a dolgozni akarók munkához juttatását és az ingyenélők munkára kényszerítést fogja alapvető szempontoknak tekinteni.˝

Bertha Szilvia, a Jobbik országgyűlési képviselője

Olvasóink írták

 • 5. gjozsi88 2011. július 14. 17:28
  „rommel!
  A sokat szidott szocik által közmunkára biztosított keretből a 100 milliárdból a fidesz csippentett le, pontosan 64 milliárdot szán erre a célra.....miközben megsokszorozza a közmunkát végzők számát!
  Szinte biztos vagyok abban, hogy ki fog derülni, hogy ennyi pénzért senki nem fog oda menni........inkább romlik a közbiztonság!”
 • 4. machers 2011. július 13. 22:52
  „Erwinem!
  Az a baj, hogy ez a látvány <moderálva> sokba fog nekünk kerülni! De te ezt úgysem érted!”
 • 3. rommel 2011. július 13. 22:19
  „NINCS IS SZEBB LÁTVÁNY ANNÁL , MINT BOLDOG CIGÁNYOK ÉNEKELVE DOLGOZNAK !
  A MENNYORSZÁG IS ILYEN LEHET , IGAZSÁGOS ÉS BOLDOG !”
 • 2. Köszörűs 2011. július 12. 18:36
  „Minden "közmunkás" mellé nem lehet gárdistát állítani!... Hacsak a gárdisták egy része, maga is nem közmunkás.”
 • 1. zsi-ci 2011. július 12. 18:27
  „http://szentkoronaradio.com/belfold/2011_07_11_megfutamodott-orban-vona-kerdese-elol”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elbúcsúztatták Petrovics Emil zeneszerzőt

A kétszeres Kossuth-díjas zeneszerző hamvait szűk családi körben Szigligeten helyezik örök nyugalomra. Tovább olvasom