Kisalföld logö

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda 0°C | 7°C Még több cikk.

Fidesz: nagyrészt a rezsicsökkentésnek köszönhető az alacsony infláció

Elsősorban a rezsicsökkentésnek köszönhető a rekordalacsony mértékű infláció - mondta Németh Szilárd, a Fidesz rezsicsökkentésért felelős politikusa szerdai budapesti sajtótájékoztatóján, amelyen a közműszolgáltatások nonprofittá alakításának tervét is megerősítette.
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint augusztusban a vártnál alacsonyabb, 1,3 százalékos volt az éves infláció. Ez csaknem 40 éve a legalacsonyabb érték.

Az inflációs adatok is azt mutatják, hogy a rezsicsökkentés következtében több pénz marad a magyar családoknál, amelyek így többet tudnak költeni a kiskereskedelemben - közölte Németh Szilárd, hangsúlyozva: a rezsicsökkentéssel pontosan az volt a céljuk, hogy minden családot megsegítsenek, mert a Gyurcsány-Bajnai-kormányok alatt ennek éppen az ellenkezője volt tapasztalható, hiszen magukra hagyták a családokat, 15-ször emelték a gáz és az áram árát.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy az új szabályok alapján tízezer forintos kötbér jár a fogyasztóknak, ha a szolgáltató nem teljesíti a rezsicsökkentést, illetve nem ad róla megfelelő tájékoztatást a számlán. Ennek nyomán a legfrissebb, az első fokon lezajlott eljárások adatai alapján hat hőszolgáltatónak összesen 560 millió forint kötbért kell fizetnie - tájékoztatott a kormánypárti képviselő.

Felidézte azt az ügyet is, amelyről még a nyár elején számolt be, amikor csaknem 420 ezer hibás számlát küldött ki a Tigáz: 71 ezer esetben túlszámlázás történt, 348 ezer esetben pedig kevesebbet számlázott ki a szolgáltató. Az ügy úgy zárult - ismertette a fideszes politikus -, hogy a Tigáz hatósági szerződést kötött a fogyasztóvédelemmel, aminek eredményeképpen csaknem tízmillió forintot kapnak vissza azok, akik többet fizettek, abban az esetben pedig, amikor a vállalat járt rosszabbul, a Tigáz vállalta, nem szedi be a különbözetet, ami "körülbelül ötvenmillió forintba fáj a cégnek".

A kötbérszabályok változása mellett a közelmúltban meghozott új fogyasztóvédelmi intézkedések között említette a rezsicsökkentésért felelős képviselő az egyszerűsített számlaképet, valamint azt, hogy októbertől az ötezer lakosnál nagyobb településeken a szolgáltatók kötelesek panaszkezelő irodát működtetni. Kitért arra is, hogy a fogyasztónak ma már joga van eldönteni, mikor olvassák le a mérőóráját.

Németh Szilárd megjegyezte, hogy egy új közmű-szabályozási rendszerre van szükség, amelynek szintén fontos része lesz a fogyasztóvédelem megerősítése. Példaként említette azt az elképzelést, hogy a közműcégeknek fogyasztóvédelmi referenst kellene alkalmazniuk.

Kérdésre válaszolva megerősítette azt a kormányzati célkitűzést is, amely szerint a közmű-szolgáltatási rendszernek nonprofittá kell válnia, a hasznot vissza kell forgatni az ellátásbiztonság és a minőség fejlesztésére. Ehhez a tulajdonviszonyoknak is meg kell változniuk, magyar közösségi többségi tulajdont kell szerezni az érintett cégekben - emelte ki.

Hangsúlyozta: a rezsicsökkentés szimbolikus nemzeti ügy, mert Magyarország megengedheti magának a rezsicsökkentést, és mert Magyarország visszaszerezte önálló gazdaságpolitikáját.

A Fidesz képviselője végül emlékeztetett az ősszel folytatódó rezsicsökkentésre, amely tájékoztatása szerint nagy valószínűséggel november 1-jén lép hatályba.

Olvasóink írták

 • 4. load 2013. szeptember 11. 20:56
  „Nagyrészt a gyenge vásárlóerőnek köszönhető az alacsony infláció.”
 • 3. embertelen 2013. szeptember 11. 20:37
  „Ez annak a bevallása, hogy a rezsin kívül mindennek vastagon nőtt az ára, "hála" a fidesznek!”
 • 2. oxana 2013. szeptember 11. 19:01
  „Kiváncsi vagyok, meddig türik még ezt a szolgáltatók.”
 • 1. miracle 2013. szeptember 11. 13:57
  „Rövid távon akármilyen hülyeséget is lehet csinálni, még olyat is, hogy következményeként rövid távon infláció helyett defláció lesz.
  Majd ha ettől pár év múlva nem esik le a szolgáltatások színvonala, illetve nem üt vissza 25%-os áremelkedéssel, akkor lehet mellett döngetni.
  Kádár alatt sem volt magas infláció - főleg a 70-es években - a mesterséges árplafonok miatt, aztán a rendszerváltásra megkerült az "eltüntetett magas ár"”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szíria - Németh Zsolt: lehetőleg el kell kerülni a katonai beavatkozást

Lehetőség szerint el kell kerülni a katonai beavatkozást Szíria ügyében, mert az súlyos… Tovább olvasom