Kisalföld logö

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -5°C | 3°C Még több cikk.

Fidesz: mindenki tudja, hogy csökkenő pályára állt az államadósság

A magyar államadósság csökkenő pályára állt, ezt mindenki tudja - reagált az államadósság-adatokkal kapcsolatos ellenzéki nyilatkozatokra a Fidesz szóvivője keddi budapesti sajtótájékoztatóján.
"Mindenki tudja, a magyar állampolgárok, a szakma, és szerintem Bajnai Gordonék is tisztában vannak azzal, hogy a magyar adósság csökkenő pályára állt" - mondta Selmeczi Gabriella.

Hangsúlyozta: azt a hatalmas adósságot, amelyet a jelenlegi kabinet ledolgoz, a Gyurcsány-Bajnai-kormányok halmozták fel, és "Bajnai Gordon nemcsak egy hatalmas kölcsönt vett fel, amivel növelte az államadósságot, hanem ráadásul ezt devizában tette meg".

"Bajnai Gordonék ezt a devizában meglévő államadósságot napi árfolyamon mindig kiszámolják, és ezzel próbálnak trükközni, játszani és azt a hamis látszatot kelteni, hogy Magyarországon nem csökken az államadósság. Ez egész egyszerűen hazugság" - mondta a Fidesz szóvivője.

Kedden az Együtt-PM és az MSZP is közleményt adott ki az Eurostat államadósság-adataira reagálva. A Bajnai Gordon vezette választási szövetség azt írta, hiába volt a sok áldozatvállalás, Magyarország államadóssága újra emelkedik, s Orbán Viktor miniszterelnök "vesztes háborúinak a magyarok fizetik meg az árát". A szocialista Tukacs István szerint pedig a kabinet csődjét, legfontosabb célkitűzésének elbukását jelenti, hogy Magyarország az Eurostat legfrissebb adatai alapján elvesztette az államadósság elleni háborút.

Az Eurostat hétfőn közölte, hogy mind az eurózónában, mind az Európai Unió egészében nőtt az államadósság hazai össztermékhez (GDP) viszonyított aránya az első negyedévben. A magyar államháztartás GDP-arányos adóssága március végén az Eurostat adatai szerint 23 339 510 millió forint, a GDP 82,4 százaléka volt. Az előző negyedév végén 22 385 620 millió forint, a múlt év első negyedének a végén pedig 22 402 732 millió forint, a GDP 79,2 százaléka, illetve 79,9 százaléka volt az adósságállomány. Az adatok megegyeznek a Magyar Nemzeti Bank által július elején közölt előzetes adatokkal. Az államadósság negyedéves növekedésében döntő szerepe volt a februári 3,25 milliárd dolláros kötvénykibocsátásnak.

Selmeczi Gabriella a tájékoztatón reagált arra az MSZP-közleményre is, amely szerint a szocialista párt emelné az alapbéreket és eltörölné a kényszernyugdíjazást az egészségügyben. A Fidesz szánalmasnak tartja az MSZP ígérgetéseit az egészségügyi dolgozóknak - mondta a kormánypárt szóvivője, emlékeztetve egyúttal az ágazat dolgozóinak a jelenlegi kormány által indított béremelési programra.

Azzal kapcsolatban, hogy az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség az Alkotmánybírósághoz fordul a takarékszövetkezeti integrációról szóló törvény miatt, Selmeczi Gabriella azt közölte: a jogszabállyal sokkal erősebb lábakon fognak állni a takarékok, amihez az állam százmilliárd forintos tőkeinjekcióval járul hozzá.

Kérdésre válaszolva kitért arra a hétfői Blikk-írásra is, amely szerint a tárcák engedélyezett létszámát nézve a minisztériumok közel évi 90 milliót költenek a folyószámla-költségtérítésre. Ezzel kapcsolatban a szóvivő azt mondta, a Fidesz szerint meg kell vizsgálni annak lehetőségét, hogy ezt a többi állami munkavállalóra is kiterjesszék.

Olvasóink írták

 • 10. Valaki 2013. július 26. 08:29
  „5. embertelen

  embermentes, mit tucc te a Nemzetről?
  semmit.”
 • 9. load 2013. július 25. 12:01
  „"Fidesz: mindenki tudja, hogy csökkenő pályára állt az államadósság."
  Szerintem ez így egy sajnálatos sajtóhiba.
  A cím helyesen:
  Fidesz: mindenki tudja, hogy csökkenő pályára állt a gazdaság.”
 • 8. LAZA 2013. július 24. 15:43
  „5.
  Ki áll valaki és elmondja valoghiknak,hogy csőkkent az államadóság!”
 • 7. Demalgon 2013. július 24. 02:35
  „A fenéket, nagyon is csökkent az adósság : megfogjátok a grafikonokkal teli papirt megforditjátok 180 fokkal, és máris megkapjátok azt az eredményt, amit ők néznek. Erre van egy mondás : a zuhanás is repülés egy formája.”
 • 6. pozdorja 2013. július 23. 19:58
  „Hát erről ez a régi klasszikus jut eszembe:
  http://youtu.be/VRrMu7B1L2I”
 • 5. embertelen 2013. július 23. 19:29
  „Brutális pofátlanság, hogy a fidesz részéről kiáll valaki és ez a valaki a nemzet szemébe hazudik. Az Eurostat adatai, amit a magyar kormány ad meg nekik, egyértelmüen mutatják, hogy megint nőtt, akarom fideszül mondani, felcsökkent az államadósság. Sőt a kedvenc fideszes szóhasználattal élve, a "Gyurcsány-Bajnai kormányok" ideje alatt soha nem volt ilyen magas. Itt az ideje, hogy Orbán kiálljon a nemzet elé és bejelentse: el..rtuk emberek, de nagyon!!!”
 • 4. vienna 2013. július 23. 18:31
  „Ti az én nevemben ne nagyon nyilatkozgassatok!
  Én másképp TUDOM!”
 • 3. Primax 2013. július 23. 16:21
  „Be kellene már fejezni a - folyamatos - hazudozást :
  http://www.mfor.hu/cikkek/Ismet_a_tiz_legeladosodottabb_EU_orszag_kozott_vagyunk.html
  Nyakig ülünk az adósságban, áll a gazdaság, növekszik a munkanélküliség, 500.000 munkavállaló elmenekült az országból, menekül a külföldi tőke is, leálltak a beruházások, gyakorlatilag leállt a hitelezés...mindezek ellenére folyamatosan nagy sikerekről és fényes diadalokról mesél a kormányzati kommunikáció...
  Hahó, emberek, ébredjünk már fel !”
 • 2. Eva- 2013. július 23. 15:40
  „Waterloo is győzelem lett volna, ha Orbán kommunikálná!--mondta Kuncze
  :)”
 • 1. Madarász 2013. július 23. 15:32
  „A sokkal drágább államkötvényt meg majd visszafizeti valaki más...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Együtt-PM: minden fizetés mentesüljön a tranzakciós illeték alól

Az Együtt-PM azt kezdeményezi, hogy az állam ne csak bizonyos minisztériumok dolgozóinak, hanem… Tovább olvasom