Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Fidesz: a pártvezetők is legyenek felelősek a kampánypénzekért

A Fidesz azt kezdeményezi, hogy az Országgyűlés a pártvezetőket is tegye felelőssé a kampánytámogatás utáni elszámolásban.
Az erről szóló zárószavazás előtti módosító indítvány benyújtását Gulyás Gergely, a kormánypárt országgyűlési képviselője jelentette be pénteken, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján.

A fideszes politikus hangsúlyozta, a pártok vezető tisztségviselőinek felelőssé tételével szakítanak azzal a két évtizedes gyakorlattal, hogy a pártok gazdálkodásának nem voltak felelősei.

A kampányfinanszírozást érintő változtatást a jövő évi költségvetést megalapozó törvénymódosítások között hagyhatja jóvá a parlament.

Gulyás Gergely szerint így a jövőben elkerülhetők lesznek az olyan lehetetlen helyzetek, mint ami most kialakult az SZDSZ felszámolása közben. Emlékeztetett, a szabad demokraták úgy halmoztak fel több mint egymilliárd forint tartozást, hogy azt már nem tudják visszafizetni.

A kormányoldal kezdeményezésének elfogadása után azonban már nem csak a pártnak, hanem vezetőinek is polgári jogi felelőssége lesz a felvett kampánytámogatások visszafizetésére - fejtette ki a képviselő, hozzátéve: ez azt jelenti, ha egy megszűnt pártnak nem elég a vagyona a kampánytartozása fedezésére, akkor a szervezet helyett annak vezető tisztségviselőinek, illetve elnökségének kell helyt állnia.

Kérdésre válaszolva megjegyezte, több százmillió forintos kampánytámogatást csak a nagyobb, országos pártok kapnak, amelyeknek ingatlanvagyona elegendő fedezetet nyújthat egy esetleges tartozás kiegyenlítésére. A kisebb pártoknak ezzel szemben kevesebb forrással kell elszámolniuk, amihez elegendő biztosíték lehet a vezető tisztségviselőik személyes visszafizetési kötelezettsége.

Gulyás Gergely emellett védelmébe vette azt múlt héten javaslatukba emelt változtatást, amellyel az egyéni választókerületi jelöltek átengedhetik pártjuknak egymillió forintos kampánytámogatásukat. A kritikákra válaszolva kiemelte: a pártoknak átengedett állami források elszámolására pontosan ugyanolyan szabályok vonatkoznak, mint ami a jelöltek esetében is érvényes, vagyis a pártok nem kapnak semmilyen kedvezményt ezáltal.

Az Országgyűlés hétfőn öntheti végleges formába a jövő évi költségvetést megalapozó törvénycsomagot.

Ennek kampányfinanszírozást érintő módosításai alapján a pártok csak a szavazáson ténylegesen részt vevő jelöltjeik után jogosultak támogatásra, a visszalépő vagy más okból kieső jelöltek után kapott összeget vissza kell fizetniük a kincstárnak. A pártnak a teljes kampánytámogatást vissza kell fizetnie, ha listáját visszavonta, illetve ha a választási bizottság törölte a jelölőszervezetek közül.

A kormányoldal szerint ezzel megelőzhető, hogy egyes pártok rosszhiszeműen, olyan jelöltek után juthassanak költségvetési forrásokhoz, akik valójában nem méretik meg magukat a választáson, illetve hogy olyan pártok vegyenek fel pénzt, amelyek végül nem is szerepelnek a szavazólapon.

Az új, júniusban elfogadott kampányfinanszírozási szabályok alapján az állam a jövő évi választások előtt az egyéni képviselőjelölteket és a listát állító pártokat is támogatja majd: az előbbieket egymillió forinttal, a pártokat pedig - ha minden egyéni körzetben állítanak jelöltet - ezen felül maximum 600 millióval.

A jelölteknek az államkincstár egy kártyát ad kampányköltségeik fedezetére, amelyről készpénzt nem vehetnek fel, és csak számla ellenében juthatnak hozzá pénzhez.

Annak a jelöltnek, aki nem kapta meg a szavazatok legalább 2 százalékát, vissza kell fizetnie a felvett állami támogatást.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Otthonában termelt kábítószert anya és lánya

A két zalaegerszegi nő az elmúlt hónapokban több embernek is adott el kábítószergyanús növényi… Tovább olvasom