Kisalföld logö

2017. 06. 24. szombat - Iván 18°C | 33°C Még több cikk.

Fidesz: a múlt megértését segíti a ˝lex Biszku˝

A továbbiakban ne lehessen a kutatók és a nyilvánosság elől elzárni a kommunista, majd szocialista diktatúra történelmi dokumentumait, eltitkolni vezetőinek tevékenységét.

A politikus sajtótájékoztatóján elmondta: a dokumentumfilmek nyilvánossága, az alkotói szabadság és az igazság megismeréséhez való jogok egyes kérdéseinek felülvizsgálatáról szóló indítvány - amelyet a Biszku Béláról, az 1956 utáni megtorlások egyik irányítójáról készült dokumentumfilm bemutatása körüli nehézségek nyomán kezdeményeztek - a múlt megértését és feltárását segíti.

Az indítvány zárószavazása jövő héten lesz.

A határozati javaslat felkéri a kormányt, vizsgálja meg a személyiségi jogok hatályos szabályozását, és tegyen javaslatot arra nézve, hogy a történelmünk szempontjából kiemelkedően fontos dokumentumfilmek és történelmi dokumentumok nyilvánosságra hozatala ne legyen minden esetben kizárható a személyiségi jogokra hivatkozással. Az előterjesztés alapján a kormánynak az új alkotmány és az új polgári törvénykönyv megalkotásakor kell megtennie szabályozási javaslatát.

L. Simon László emlékeztetett: az indítványt "az élet kényszerítette ki", a Kádár-rendszer belügyminiszteréről szóló dokumentumfilm díszbemutatójának elhalasztása, illetve az a tény, hogy Ungváry Krisztián történész személyiségi jogi pert vesztett Kiss László alkotmánybíróval szemben, egyaránt alátámasztotta, hogy az alkotói és a kutatói szabadságot bővíteni kell. (Ungváry Krisztiánt a Legfelsőbb Bíróság júniusban azután kötelezte jogerősen kártérítésre, hogy a történész az Élet és Irodalom egy 2007-es lapszámában azt állította: Kiss László a rendszerváltás előtt a pécsi egyetemen az állambiztonságnak dolgozott.)

"Szeretnénk elérni, hogy személyiségi jogokra hivatkozva egykori vagy mai közszereplőknek az egész társadalmat érintő múltbeli tevékenységét ne lehessen elzárni a nyilvánosság elől" - mondta a fideszes politikus, hozzáfűzve, az a céljuk, hogy szülessenek olyan művészeti alkotások, amelyek a múlt rendszer megismerését célozzák, illetve hogy történészeket ne ítéljenek pénzbírságra azért, mert megírják "a mindannyiunk számára fontos igazságot".

A kulturális és sajtóbizottság elnöke arra is kitért, hogy a testület és hétfőn az Országgyűlés is támogatta az LMP által kezdeményezett módosító javaslatokat.

Az LMP azt indítványozta, hogy az 1989. október 23. előtt keletkezett állambiztonsági iratok nyilvánosságra hozatala se legyen minden esetben kizárható a személyhez fűződő jogokra hivatkozással, valamint hogy a kormány tegyen javaslatot a közszereplők körének és minőségének "egyértelmű, differenciált" szabályozására. L. Simon László szerint a módosító javaslatok támogatásával a Ház húszéves adósságot törleszt.

A kormánytöbbség ugyanakkor elutasította a Jobbik azon - a fideszes politikus által "provokatívnak és feleslegesnek" nevezett - módosító indítványát, amely a holokausztkutatás szabadságát nevesítette volna a javaslatban. L. Simon László ezt azzal indokolta: természetes, hogy a kutatási szabadság minden történelmi eseményre kiterjed.

"Nem az a feladatunk, hogy tetemre hívjunk embereket" - jelentette ki a kulturális és sajtóbizottság elnöke azzal kapcsolatban, hogy a testület előzőleg nem támogatta a jobbikos Novák Előd javaslatát, amely a bizottság előtti vallomástételre kötelezte volna Biszku Béla egykori belügyminisztert.

L. Simon László az MTI kérdésére úgy fogalmazott: "jó lenne" annak a lehetőségét megteremteni, hogy a múlt rendszert "gyilkos módon" működtetőket, azaz azokat, akik politikai indíttatású megtorlásra adtak utasítást, bíróság elé állítsák. Mint mondta, a rendszerváltás deficitje, hogy ez nem történt meg, és a százak haláláért, megkínzásáért felelős emberek közül sokan "itt élnek közöttünk".

Hozzátette, a Fidesz-frakció ülésén javasolni fogja, hogy vizsgálják meg a felelősségre vonás jogi feltételeit. Ha a nemzetközi jog lehetővé teszi, hogy a mások haláláért felelős kommunista vezetőket emberiesség elleni bűncselekmény miatt bíróság elé állítsák, "szerintem erre szükség van" - mondta a politikus.

Hangsúlyozta azonban, hogy a Fidesz és a Jobbik között "nemcsak habitusbeli", hanem a jogállamisághoz való viszonyban tetten érhető különbség van, azaz a kormánypárt minden esetben ragaszkodik a törvények betartásához.

L. Simon László szerint ebből az következik: ha a jog nem ad lehetőséget a kommunista diktatúra bűnöseinek elszámoltatására, akkor "ezzel a tudattal kell együtt élnünk". Sok diktatúrának nem volt nürnbergi pere - mondta, hozzátéve, a kérdés az: a köztünk élő legfőbb bűnösök esetében van-e lehetőség a számonkérésre.

Olvasóink írták

 • 8. GYMS 2010. július 17. 22:09
  „7.

  Végre valamiben maximálisan egyetértünk! Csak annyit tennék hozzá, hogy ha ebben a ciklusban sem történik ez ügyben semmi, akkor már soha nem fog. De hát ez a ciklus még csak most kezdődött el...
  Nem azt mondom, hogy a következő néhány évnek kizárólag erről kell szólnia, de amit még lehet ez ügyben tenni, azt bizony meg kell tenni, mert az elemi igazságérzet ezt követeli!
  Számomra egyébként a legvadabb történet ezzel kapcsolatban az, hogy Péter Gábor óbudai villájában, senkitől sem zaklatva, ágyban, párnák között fejezte be nyomorult életét...1993 végén!!!!!!!!
  A 20 évvel ezelőtti elszámoltatás elmaradásának felelősei egyértelműen Antall, Göncz és Sólyom (min. eln., közt. eln., alkotmánybír. eln.)”
 • 7. meir 2010. július 17. 15:40
  „gyms!!
  az az "aktualis elokaparas" csak es kizarolag Rajtatok mulik!!!-(mulott mar 1989-ben is)-
  az hogy az akkori "honatyak" nem eltek a lehetoseggel.............!!??!!!-(kellett volna pedig!!)-
  a mi szervezeteink kepesek elokeriteni MINDENKIT akar a fold alol is!!
  tessek talan letrehozni egy hasonlo felepitesu szervet ott,es..........hajra!!-(mar ugye amig van meg kit elokeriteni,a kommonista erabol!!)-”
 • 6. LAZA 2010. július 17. 13:22
  „4.
  Azt nem hiszem,hogy nekünk bármiben is követnünk kéne őket.
  A kedvezményeket viszont szélvész gyorsan akár személyre szabottan is meg kell szüntetni és vissza kell vonni!
  Csak hát amiről az előbb is írtam:már 20 évvel ezelőtt kelltt volna ezt is rendezni!”
 • 5. LAZA 2010. július 17. 13:03
  „Nos az tényleg több mint érdekes,hogy Biszku Béla azt mondja:nem járulok hozzá,hogy levetítsék!
  Mire fől?
  Ja a személyiségi jogok!
  Hát egy nagy sz.rt!
  Tessék bátran és SZABADON megmutatni!
  A felelőség kérdése az már nehezebb ügy!
  20 évvel ezelőtt mint annyi minden más ez is elmaradt vagy az egész folyamat úgy ahogyan volt el lett cseszve!
  Akkor most mit akarunk már nyolcvan-kilencven éves aggastyánokkal.
  Emlékezem amikor Dudást hurcolászták:
  Azt sem tudta,hogy hol van és mi történik körülötte!
  Igazából az elmúlt 20 esztendő jelentős bűncselekményeivel sem történik semmi!
  Pedig hát a "demokráciára"már elkészültek a megfelelő törvények,csak alkalmazni kéne őket!
  Aztán mi történik?
  Minden országrontó tolvaj gazember éli vidáman az életét sőt parlamenti padsorokból oszthatja az észt!
  Mit és hogyan kéne jól csinálni!
  No inkább itt kéne kutakodni.”
 • 4. GYMS 2010. július 17. 12:49
  „3.!

  A zsidók a 90 feletti náci élőhalottakat is előkaparják-nagyon helyesen! Remélem végre nálunk is elkezdődik valami ez ügyben...
  Az azért mégsem járja, hogy a hóhérok kiemelt nyugdíjjal lebzselnek, míg mások végiggüriztek egy egész életet...és nyomorognak kisnyugdíjasként!”
 • 3. Goldmund 2010. július 16. 08:35
  „20 évvel a rendszerváltás után akarnak ezzel foglalkozni? 1998-2002 között úgy mégis, kik voltak hatalmon?

  Szerintem mostanra tűntek el a Fideszből a volt állambiztonságiak, 1998-ban meg még ott voltak. Ezért akkor öngól lett volna egy ilyen törvény, most meg téphetik a szájukat, hogy ők a múltat fel akarják tárni.

  A legnagyobb bornírtság ez a mondat: "a százak haláláért, megkínzásáért felelős emberek közül sokan itt élnek közöttünk".
  Ez igaz volt 1990-ben, de számoljunk csak: ha valaki 1956-ban nagyon fiatal volt, mondjuk 26 éves, akkor még aligha volt magas pozícióban. De akkor is, 1930-ban született, tehát most 80 éves lenne. Ha megérte! Tehát most javarészt 80 év feletti (lehet, hogy 90-100 éves) emberekről beszélünk. Hányan élhetnek közülük?”
 • 2. Jerry 2010. július 16. 07:05
  „Hát persze.Emlékszel az előző orbán kormányra?Akkor az ov utazásairól közpénzért készült felvételeket is meg lehetett nézni.Állambiztonsági ellenőrzés után egyszerre két embernek levetítették naponta egy órán át.Az oljaso ügyeket meg 80 évre titkosították,így azokra az új törvény nem vonatkozik. Azért az sem lesz semmi,mikor a narancs diktatúra tagjai állnak majd bíróság előtt a közalkalmazottak törvénytelen elbocsátásai,állampolgári választói jogok törvénytelen korlátozásai,a magyar állam lakosságának megtévesztése, az állami vagyon ellopása miatt.A fidesz eddig is sok öngólt lőtt már, szerintem ezt tovább folytatja.Focinyelven a fidesz nem tudja még, hogy melyik kapura játszik,ki az ellenfele,és melyik labdával játszik.Ráadásul a kezdő sípszó után akarják kialakítani a játékszabályokat.”
 • 1. HR_XAR 2010. július 15. 22:38
  „Ok, a fidesz titkosított anyagait is megnézhetjük akkor?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Százmilliós vízügyi fejlesztések Észak-Magyarországon

Több száz millió forintos vízügyi fejlesztések kezdődnek meg Észak-Magyarországon, a három… Tovább olvasom