Kisalföld logö

2018. 11. 21. szerda - Olivér 4°C | 7°C Még több cikk.

Fidesz-MSZP egyetértés Miskolcon: marad a rendőrkapitány

Tegnap még vizsgálat és áthelyezés, mára minden visszavonva. A jelek szerint egy nap alatt sikerrel fordította meg Káli Sándor polgármester és a borsodi MSZP a cigánybűnözésről értekező miskolci rendőrkapitány sorsát.

Folytathatja eredeti munkáját Pásztor Albert miskolci rendőrkapitány, átvezénylését Bencze József országos rendőrkapitány, Draskovics Tibor rendészeti miniszter jóváhagyásával megszüntette. Pedig tegnap még ott tartott a történet, hogy az ORFK vizsgálatot indított Pásztor ellen, aki egyes megítélések szerint cigányozott.

Emlékeztetőül: a kapitány azt találta mondani,miszerint: "azt nyugodtan kijelenthetjük, hogy a közterületi rablások elkövetői cigány emberek. Igazából Miskolcon legfeljebb pénzintézetet vagy benzinkutat rabol ki magyar, minden más rablás viszont az ő részük."

Ám a miskolci polgármester szerint az ügyeket eredményesen felderítő Pásztor nem sértett normát, így maradnia kellene. (Káli szerint egyébként a romakérdés nem miskolci specifikum, ez Északkelet- és Dél-Magyarország sorskérdésévé vált.) A polgármester, szándékát nyomatékosítandó egyeztetni akart az ügyben Draskoviccsal, illetve tüntetést szervezett.

Miután Káli beleállt az ügybe, az MSZP-ben erős befolyással bíró Borsod-Abaúj-Zemplén megyei szocialista nagyok is kiálltak Pásztor mellett, így ott volt a borsodi szocialisták mai tisztújító küldöttgyűlésén is, ahol egy helyszíni forrásunk szerint hosszan beszélgetett a megyei MSZP-s erős emberekkel, akik szintén maradását támogatták. (Megjegyzendő: ez ügyben egybecsengett a Fidesz és az MSZP akarata, az ellenzék sem kívánt megválni Pásztortól.)

Korábban:

A rendőrkapitány azt mondta, Miskolcon "legfeljebb pénzintézetet vagy benzinkutat rabol ki magyar". Kritikusai a faji alapú megkülönböztetést kérik számon rajta, támogatói szerint viszont csak tényeket közölt. Az ügyben vizsgálat indult, ennek eredménye hamarosan várható.

Azonnali vizsgálatot rendelt el, és más beosztásba helyezte Pásztor Albert miskolci rendőrkapitányt pénteki nyilatkozata miatt Bencze József országos rendőrfőkapitány. A lépést az igazságügyi és rendészeti miniszter kezdeményezte. A miskolci rendőrkapitány pénteki sajtótájékoztatóján azt mondta: a decemberben és januárban Miskolcon történt utcai rablás- és lopássorozat elkövetői minden esetben cigányok voltak. Újságírói kérdésre közölte: miskolci kapitányként nem tiszte "cigánybűnözésről" beszélni, mindösszesen a tényeket sorolja fel.

Pásztor Albert
Pásztor Albert

Az ügyben indított vizsgálat eredménye akár már szombat este, vagy vasárnap reggelre meglehet - közölte az országos rendőrfőkapitány szombaton. Bencze azt is mondta, kiáll kollégája mellett, és a vizsgálat eredményének fényében tesz javaslatot Draskovics Tibor miniszternek, aki a végső döntést hozza. Bencze szerint, ha kiderül, hogy a nyilatkozat helytelen volt, és esetleg sértett etnikai csoportokat, akkor ennek következményének kell lennie, de szerinte egy félmondatos nyilatkozat nem lökhet porba harminc éves munkát. Pásztor Albertet a vizsgálat idejére átvezényelték a megyei főkapitányságra, ami nem érintette kapitányi pozícióját - közölte az országos rendőrfőkapitány.

"Senki ne sajnáljon, és senki ne próbáljon rasszistának beállítani, mert azt nem tűröm" - közölte Pásztor Albert leváltása utáni szűkszavú reagálásában az MTI-nek.
8 támadásról volt szó

A kapitány arról számolt be, hogy az elmúlt két hónapban több járókelőt is utcai rablók támadtak meg Miskolcon, táskákat, mobiltelefonokat és pénztárcákat zsákmányolva - olvasható a Borsod Online regionális hírportál tudósításában. Eszerint összesen 8 ilyen utcai támadásban kellett intézkednie a rendőrségnek, ezekkel összefüggésben 3 gyermeket, 3 fiatalkorút és 5 felnőttet vettek őrizetbe. Legtöbben már voltak büntetve hasonló jellegű bűncselekményekért.
 
Az elkövetők a miskolci rendőrkapitány szerint sok esetben erőszakot is alkalmaztak: volt, akit kézzel, volt, akit bottal ütöttek le. "Azt nyugodtan kijelenthetjük, hogy az ilyen erőszakos jellegű közterületi rablások elkövetői cigány emberek. Igazából Miskolcon azt kell, hogy mondjam, hogy legfeljebb pénzintézetet vagy benzinkutat rabol ki magyar, minden más rablás viszont az ő részük" - idézte Pásztor Albert nyilatkozatát a Borsod Online.

"Faji alapú kartoték"

Gusztos Péter, az SZDSZ frakcióvezető-helyettese ezután kiadott közleményében megmagyarázhatatlannak nevezte, hogy "a közrend védelméért felelős személy ilyen kijelentésekre ragadtassa magát egy olyan országban, ahol a kirekesztettség és a kisebbségvédelem továbbra is megoldatlan probléma." A szabad demokrata képviselő azt tudakolta a rendőrkapitánytól, hogy miként tartja számon a bűnelkövető magyar állampolgárok nemzetiségét; hogy "a faji alapú kartotékját magáncélra vagy a rendőrség keretei között vezeti-e".

Pásztor Albert az SZDSZ közleményére reagálva az MTI-nek elmondta: a rendőrség nem tartja nyilván a magyar állampolgárok nemzetiségét, hovatartozását, ám a kihallgatások során a jegyzőkönyvben a gyanúsított - a személyi körülményeire vonatkozó résznél - erről nyilatkozik. Szerinte ez a személyi nyilvántartásokba nem kerül bele, a büntetőeljárás során azonban figyelembe vehető egészen a büntetés kiszabásáig, hiszen a gyanúsított érdeke, hogy körülményeiről, helyzetéről beszámoljon, ami adott esetben akár enyhítheti is a cselekményének a megítélését.

"Rendőri vezető nem tehet ilyen kijelentést"

A miskolci rendőrkapitány pénteki nyilatkozatával átlépett egy olyan határt, amelyet az állam képviselője nem léphet át, az ügyben erkölcsi alapú döntés született - mondta Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter szombaton az MTV Nap-kelte című műsorában.

A miniszter azt mondta: a rendőrkapitány megmagyarázhatatlan módon megkülönböztetést tett "őszerinte magyar és cigány" elkövetők és bűnözési szokások között. "Magyarországon rendőri vezető nem tehet ilyen kijelentést, akármilyen nyomás alatt is áll" - közölte Draskovics Tibor, aki szerint sokan "rosszul élik meg" a rendőrkapitány áthelyezését, mert tehetséges, eredményes, jó vezetőnek tartják.

Erőszakot gerjeszthetne a cigányok ellen

Horváth Ferenc, a Roma Rendőrök Országos Egyesületének elnöke szerint politikai indíttatású lehetett Pásztor pénteki kijelentése. A 2005-ben alakult szervezet egyetért a borsodi vezető áthelyezésével. "Egy-két év múlva választások lesznek. Ha már rendőrkapitány korában egy ember őszintén és konkrétan azt mondja, hogy itt cigányok voltak az elkövetők, akkor ezzel véleményem szerint a jobboldalra vagy még annál tovább, a szélsőjobboldalra ható kijelentést tett, ahol ott bizton jó érzésekkel fogják fogadni" - mondta Horváth.

Ez intő példa minden rendőrnek, hogy betartsa a szolgálati szabályokat. Ha ez nem történt volna meg, akkor ez alapot teremthetett volna arra, hogy a kapitányok máshol is ezt a magyarázatot használják. Ez pedig erőszakot gerjeszthetne a cigányok ellen - mondta az egyesület elnöke. Horváth közölte, szakmailag nagyon korrekt és egyenes emberként ismerte Pásztort, a pénteki kijelentés azonban méltatlan volt tőleegy rendőrkapitánytól.

"Ö csak tényeket közölt"

Közéjük tartozik mindjárt a Borsod megyei vajda, aki védelmébe vette a posztjáról más beosztásba helyezett rendőrkapitányt. Lakatos Attila az MTI-nek szombaton azt mondta, mélységesen felháborította, ami Pásztor Alberttel történt. "Egy olyan emberről beszélünk, aki feltette az életét a rendőri munkára", tisztességgel, becsülettel végezte a feladatát - fogalmazott Lakatos Attila. Hozzátette, azért a mondatáért, amely szerint az elmúlt két hónap rablásait, lopásait cigányok követték el, "nem lett volna szabad felfüggeszteni, mert ő csak tényeket közölt, nem rasszista megnyilvánulás volt".

Lakatos Attila azt állítja, ő maga vajdaként számos fórumon elmondta: "igen, van cigánybűnözés". Ilyenkor nem arról beszél, hogy egy biciklin a roma ember hazatolja a fát az erdőről, mert különben megfagyna, hanem arról, amikor fiatal emberek, akár 200-300 forintért bántalmaznak valakit, és ezek az elkövetők cigány származásúak - magyarázta. Az MTI arra információjára, hogy vasárnapra szimpátiatüntetést szerveznek Miskolcon a kapitány érdekében, Lakatos Attila úgy reagált: örül a demonstrációnak, mert ez az ember megérdemli, hogy kiálljanak mellette.

Nagykoalíció a leváltás ellen

A Fidesz-KDNP miskolci önkormányzati frakciója is kiáll Pásztor Albert városi rendőrkapitány mellett, és arra kéri az igazságügyi és rendészeti miniszter, vizsgálja felül döntését - derül ki az MTI miskolci irodájához szombaton küldött közleményből. Szerintük Pásztor Albert eddigi munkáját mind a civil, mind a szakmai közvélemény elismerte. A miskolciak szerint a városi rendőrkapitány a rendőrség nehéz anyagi helyzete ellenére is jó színvonalon teljesítette munkáját - írta a Fidesz nevében Szinay Attila, a KDNP képviseletében pedig Garamvölgyi Attila önkormányzati frakcióvezető.

Nem értek egyet a kapitány leváltásával, egyeztetést kértem Draskovics Tibortól, a hétfői megbeszélésen jelen lesz az ORFK és a megyei rendőr-főkapitányság vezetője is - mondta Káli Sándor MSZP-s polgármester szombati rendkívüli sajtótájékoztatóján.

Pásztor Albert élvezi a városvezetés bizalmát, kiváló szakember - mondta a polgármester, aki ott akar lenni a vasárnapi szimpátiatüntetésen. Erre a sajtótájékoztatón részt vevő több MSZP-s országgyűlési képviselő - Simon Gábor, Tompa Sándor, Fedor Vilmos - is rábólintott.

A miniszter és az országos rendőrfőkapitány lemondását követelik

Ódor Ferenc, a Borsod megyei közgyűlés fideszes elnöke szerint Pásztor leváltás Draskovics Tibor lemondásának szükségességét is felvetette. "Amennyiben az Pásztor Albert pénteki kijelentését igazolja, itt élőként ezt tudjuk és meggyőződésünk, miniszter úr erkölcsi indíttatásból - mint ahogy erkölcsi alapon helyezte át a miskolci rendőri vezetőt - mondjon le tisztségéről" - mondta.

Az országos rendőrfőkapitány lemondását nyílt levélben követeli a Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezete (TMRSZ). Az érdekvédelmi szervezet szerint Bencze József politikai megrendelésre függesztette fel beosztásából Pásztor Albert miskolci rendőrkapitányt - tájékoztatta Szima Judit, a szervezet főtitkára az MTI-t.


Olvasóink írták

52 hozzászólás
 • 52. Alajos 2009. február 01. 21:13
  „Kedves Elemér!
  Nem tudom, mely csoporthoz tartozol, nem is érdekel. Nem akarok Neked szemináriumokat tartani, de látod, elég szép számmal vannak, akikkel "szembe mégy". Nem tudom, milyen mély meggyőződésből teszed, de ezt most már nagyon rosszul és rosszkor teszed. Vedd észre, hogy a provokáció ideje lejárt. Hogy most már nem egymás ellen kellene acsarkodnunk, hanem azok ellen, akik össze akarnak ugrasztani bennünket! Mi nem biztos, hogy egymás ellenségei vagyunk, de az könnyen lehet, hogy vezetőink ezt nagyon szeretnék. Gondold meg!
  Talán magadtól is rájössz, ki a mi közös ellenfelünk?”
 • 51. pancser 2009. február 01. 16:23
  „Elemér nincsen igazad! Attól ha valamiről nem beszélünk az még igaz. Ne nézzétek a népet gyereknek, akinek nem lehet megmondani az igazat mert rosszra következtet belőle. Nem azt mondta a kapitány, hogy a cigányok bűnözők, hanem azt hogy ezt a típusu bűnözést adott időben mind cigányok követték el. A Ti hozzáállásotok nEm jót hanem rosszat tesz, mert az embereket, különösen azokat, akikEt leginkább veszélyeztet a búnözés, a szélsőségek karjaiba taszítjátok szó szerint. Erre semmi szükség. Tessék azzal foglalkozni, hogy miként lehet ennek az áldatlan állapotnak véget vetni, mindannyiunk, többek közt a CIGÁNYSÁG ÉRDEKÉBEN!”
 • 50. matriné 2009. február 01. 15:53
  „" elemér" szerinted a tisztességes tájékoztatás nem fér bele a demokráciába? Minek is kellene az olvasók orrára kötni a kulissza titkokat igaz? Vagy itt nincs is demokrácia?”
 • 49. elemér 2009. február 01. 15:27
  „45. hozzászólás pancser
  "Szerintem a kapitány nem cigányozott, nem általánosított, csak tényeket közölt."

  Neki tisztában kellet volna lenni hogy az ilyen tények közlése hová tartozik. Nem kell neki az olajat önteni a tüzre. Kerülni kell a böbeszédüséget.”
 • 48. 5454 2009. február 01. 15:11
  „A Ferkonk micsoda lovag lett! Szegény kis szóvivőnket hogy ölbekapta,és szobájába vitte??? Csak nem áldott állapotba került a kisleány? Vagy megfeküdte éhgyomorra a sok hülyeség a csepp pociját?”
 • 47. MTT 2009. február 01. 15:07
  „MIÉRT IS KELLENE AZÉRT BÜNTETNI, MIKOR AZ IGAZAT ÉS A TÉNYEKET MONDTA? VALAKINEK KELL A KAPITÁNY ÚR POSZTJA, SZERINTEM, MÁR MEG IS VOLT RÁ AZ ÚJABB "VALAKINEK A VALAKIJE". BELTENYÉSZET LETT A BM IS, SAJNOS. AZT NEM ÉRTEM, MIÉRT NEM DICSÉRIK MEG AZ OTTANI ÁLLOMÁNYT AZ ELVÉGZETT MUNKÁÉRT? GY-M-S MEGYEI RFK, LEHET PÉLDÁT VENNI RÓLUK.”
 • 46. 5454 2009. február 01. 14:55
  „Az a tepsiszáju vörös beszédhibás Draskovics miért nem mond le? Ez nem baki a javából? A Ferkó talán szólt,hogy csinálj valamit mert ezt is elqurtuk! Te cenzor!!!! ha időbe nem tudod a munkád megoldani,később ne tedd!! 33.hozzászólás!!!”
 • 45. pancser 2009. február 01. 14:48
  „Szerintem a kapitány nem cigányozott, nem általánosított, csak tényeket közölt. A problémák megoldásához ez kelletik. Sokkal nagyob baj lesz abból, ha szégyenlősen homokba dugjuk a fejünket, vagy ami még rosszabb tagadjuk a nyilvánvaló tényeket. Nem véletlen, hogy ebben a kérdésben olyan egyetértés volt mint soha. Fidesz, MSZP, helyi SZDSZ sőt maguk a cigányok is a kapitány mellé ártak. Ezt úgy látszik sem Fletó, sem Draskovics nem bírta el. Visszavonulót fújtak.”
 • 44. 5454 2009. február 01. 14:47
  „elemér:Kerüld a böbeszédüséget és tulzásokat és ne szaporitsd a szót!!!!! NE ÁLLJATOK VELE SZÓBA!!!”
 • 43. Fedayn 2009. február 01. 14:37
  „Tombol a vörös diktatúra,ebből az ügyből is látszik!A legsötétebb pártállami időket idézi a kormány!A másként gondolkodókat,az igazságot kimondókat eltünteti!Szerencsére már nem az Andrássy út 60. pincéinek mélyén,csak más beosztásba helyezi!A Kisalföld cenzúrázza az általában valóságot és a realitást megfogalmazó kommenteket,mivel azok nagyrészt a cigányokról negatív véleményeket tartalmaz!Nem lehet kimondani dolgokat,nem lehet nevén nevezni dolgokat, ezáltal nem is lehet megoldani a problémákat!”
 • 42. Judytka 2009. február 01. 14:35
  „Ha tényeket mond,mért ne tehetné?A baj az,hogy egyeseknek ez fáj!”
 • 41. elemér 2009. február 01. 14:13
  „Térjünk csak vissza a lényegre. Egy rendör kapitány ilyesmit nem mond, mert nem mondhat az EU-ban. Ilyesmit legfeljeb szlovákiában mondhat. Amit mondott az köztudott és felesleges volt mondani.”
 • 40. Alajos 2009. február 01. 13:22
  „Szerintem egyelőre el kellene fogadnunk Draskovics barátunk visszakozását. Szerintem vissza kellene térnünk a lényegre: mit is mondott a rendőrkapitány? Aztán ha ezt megemésztettük, következhetne a barátaink lemondatása-visszahívása, ami most már valószínűleg csak drasztikus úton fog megtörténni. De az idő nekünk dolgozik, és rohan...
  És ha lehet, tennék még egy kis kiegészítést:
  Nekem nem a cigányokkal van bajom. Nekem azzal van bajom, hogy vezetőink évtizedeken keresztül nem vezették rá a hazai cigányságot arra, hogy a beilleszkedésnek ára van: tanulás, munka, európai viselkedés, törvénytisztelet, stb.stb. Azért, hogy a cigány és a lopás-ingyenélés ne forrjon össze!
  Ha ezt a cigányság most nagyon rövid idő alatt nem érti meg, a saját sorsát (és egy kicsit-nagyon a miénket is) fogja eldönteni.”
 • 39. pedagogus 2009. február 01. 13:14
  „Ja, itt van mégegy. Ez nem igaz!

  http://www.kisalfold.hu/soproni_hirek/megfelemlito_erodemonstracio_ivanba_menetel_a_magyar_garda/2084887/

  Ezt is felfüggesztették.”
 • 38. pedagogus 2009. február 01. 13:06
  „Vigyázzatok, mert azokat az oldalakat, amikben cigányokról van szó, (tisztelet a kivételnek) felfüggeszti a Kisalföld!!!
  Pl.:

  A gyűlöletkeltő és uszító kommentek miatt a cikk alatti hozzászólásokat felfüggesztettük!
  http://www.kisalfold.hu/soproni_hirek/ivan_rendbontas_nelkul_ert_veget_a_garda_demonstracioja/2085123/
  ----------
  Eldurvult, személyeskedő hangnem miatt átmenetileg felfüggesztettük a kommentelési lehetőséget.
  http://www.kisalfold.hu/soproni_hirek/45_ezres_szamlat_kapott_a_mentesrol_a_fertobe_szakadt_ferfi/2084889/
  Ez január 23 óta átmenetileg!

  ---------------------------------------------------------------------
  --------------------------------------------------------

  Nem a cigány a hívószó, kedves pedagógus, hanem az eldurvult, mocskolódó hangnem. üdv.: a moderátor.”
 • 37. hátén 2009. február 01. 12:33
  „"verekedés tört ki 50 tűzoltó és ugyanennyi helyi roma között"
  Szinte minden hírportálon így szerepel a cikk.A szövegben szintén többször említik a roma szót.
  Az összes újságírót azonnal kirúgni!!
  Írják hogy 50 tűzoltó és 50 helyi lakos.Vagy civil.Vagy ember.Vagy majom.
  Úgy is tudja mindenki hogy 50 magyar nem megy neki 50 tűzoltónak.Meg más civilizált ember sem.”
 • 36. onem 2009. február 01. 12:20
  „Pásztor Albert újból a helyén van, most már ezt jolly joker seggdugót kellene a helyére tenni. Valami jó hűvös helyre...”
 • 35. VJack 2009. február 01. 12:20
  „Ja. HírTV-n jött le: Tömegverekedés tört ki tűzoltók és cigányok között

  http://www.hirtv.hu/belfold/?article_hid=256442

  Bizonyára a tűzoltók is rasszisták. Én nem tudom, hogy lehet valaki olyan buta, hogy nem látja, hogy gond van a cigányok jó részével. És hogy ez ellen a kormány semmi hathatós intézkedést nem hoz.”
 • 34. VJack 2009. február 01. 12:17
  „Tegnap írtam erről, szerencsére mára már visszakozott a "hatalom". Csak egy kis részlet belőle:

  "Ahhoz, hogy működjön az igazságszolgáltatás, börtönbe jussanak az elkövetők, valóban nem kell kimondani a származást és azt, hogy mi vezetett a bűnöző életmódhoz. Tudja, mihez kell ezt kimondani, Draskovics Tibor? A megelőzéshez. Ahhoz, hogy a következő cigány generáció ne ezt az utat járja."

  Az egész írás itt: http://www.kormanyvalto.hu/index.asp?inc=blognezet&id=9316

  Egyébként ezt a senkiházi Krapulaxot ideje lenne eltávolítani.”
 • 33. hátén 2009. február 01. 12:09
  „Ezt a Draskovicsot egy jobb érzésű anya - moderálva - bár most sem lenne késő.Egy frusztrált komplexusokkal küzdő - moderálva- hajlamait.Ilyen alakok kellenek az emberek nyakára (akinek nem tetszik,el lehet menni!Gy.F.)Helyrehozhatatlan károkat okoztak és okoznak az itt élő embereknek.Ezek nem magyarok,két istenük van:a hatalom és a pénz.Mindegyik megvan nekik.
  Hogy nem szakad rá az ég amikor ilyen magyar szavak elhagyják a száját:igazság,szív,tisztesség,lelkiismeret stb.Ezek hogyan néznek tükörbe?Volt az ilyeneknek egyáltalán anyjuk,apjuk,gyerekszobájuk,tanáraik barátaik?
  Kitől tanulták ezt a sok aljasságot ami süt minden megnyilvánulásukból?Ki kellen lőni az egész politikai bagázst az űrbe.A földi szemétből űrszemét lenne.”
52 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem elég az élelmiszer az áram nélkül maradt településeknek

Órákra lezárták a Mosonmagyaróvár és Mosonszolnok közötti utat, mert az időjárás miatt járhatatlanná vált. Az út már járható. Több faluban még mindig nincs áram, azt ígéri az E.ON, péntek éjfélre helyreáll a szolgáltatás mindenhol. A szolgáltató ellen vizsgálat indul. Tovább olvasom