Kisalföld logö

2017. 12. 15. péntek - Valér 4°C | 8°C Még több cikk.

Ferge: a szociális kártya nem old meg semmit

Ferge Zsuzsa szerint a szociális kártya, amelyet a monoki polgármester akar bevezetni, nem old meg semmit.
A Szepessy Zsolt által kezdeményezett kártya bevezetése nem alkalmas a polgármester által megoldani kívánt problémák, így például az alkoholizmus, a játékgépezés vagy az uzsora orvoslására - mondta a szociológus hétfői budapesti sajtótájékoztatóján.

Kaderják Dániel, az Újkorcsoport nevű civil szervezet elnöke emlékeztetett: néhány héttel ezelőtt nyílt levélben fordultak Szabó Máté általános ombudsmanhoz a szociális kártya ügyében. A levélhez a szociális szakma tekintélyes képviselőin túl sok civil is csatlakozott, a kezdeményezésük a monoki lakosok körében is jelentős támogatásra talált - mondta.

Hozzátette, rövid idő alatt 225 monoki, köztük a település alpolgármestere, írta alá a dokumentumot. Kaderják Dániel hangsúlyozta, álláspontjuk szerint a szociális kártya ötlete nemhogy országos, de helyi szinten sem kínál megoldásokat a szociális ellátásokkal kapcsolatos problémákra. A kártya bevezetése szerintük alkotmányellenes és ellentétes a szociális törvényben foglaltakkal. A koncepció problémája, hogy homogén egységként kezeli a segélyezettek különböző csoportjait, nem tesz különbséget a segélyeket szabályszerűen felhasználók és a segélyekkel visszaélők között. "Egységesen minden segélyért folyamodót munkakerülőnek, és az adófizetők pénzén élősködő embernek állít be" - közölte Kaderják Dániel, s kijelentette: ezzel szemben az igazság az, hogy a "segélyezettek körén belül a visszaélők elhanyagolható kisebbséget jelentenek".

Szepessy Zsolt szociális kártya bevezetését tervezi a segélyeket és egyéb pénzbeli juttatásokat igénybe vevő helyi lakosok számára. Mint a hétfői sajtótájékoztatón elhangzott, a polgármester szándéka szerint a kártyával csak kijelölt elfogadóhelyeken és csak törvényben meghatározott árucikkeket és szolgáltatásokat lehetne megvásárolni. Szabó Máté október 16-án a civil szervezet nyílt levelére azt válaszolta, hogy csak a konkrét szabályozás ismeretében lehet állást foglalni az ügyben.

Olvasóink írták

 • 5. jánosi 2009. október 20. 17:04
  „Majd ha Ferge Zsuzsa minimum egy hónapig együtt lakik velük, akkor okoskodjon !”
 • 4. kolombela 2009. október 20. 16:52
  „Szerintem meg Ferge nem old meg semmit, csak szítja az amúgy is lobogó tüzet. Fizetett provokátor.”
 • 3. profi10 2009. október 20. 09:23
  „"segélyezettek körén belül a visszaélők elhanyagolható kisebbséget jelentenek".

  Ki ez az ember, aki ezt nyilatkozta? Szerintem fogalma sincs, hogy miről beszél.
  Eddig honnan kapta a fizetését, állami alkalmazott? A hozzáértése nem kielégítő!
  Végre a sok süket duma után valakik megoldást keresnek, de mindig próbálják őket elgáncsolni.
  Ami eddig volt, az nagyon nem működött, adjanak esélyt a változásnak!”
 • 2. éaa 2009. október 20. 09:03
  „...- mondta a szociológus hétfői budapesti sajtótájékoztatóján.
  Mit javasolt Ferge Zsuzsa ?”
 • 1. hokiel 2009. október 20. 06:55
  „Aki eddig is arra használta a segélyt, amire azt adták (kajára ruhára stb) azt ezután sem fogja zavarni, hogy nem kp-t kap, hanem a boltban evvel a kártyával fizet. Aki pedig nem arra költötte, annak pedig arra kell költenie, ha akarja, ha nem. Azt hiszem, monok polgármestere sem azért találta ki, mert olyan sokan használták fel jól a segélyt...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

MSZP: közel ötszáz roma diplomás pályázott

Közel ötszázan pályáztak a roma diplomások számára meghirdetett kétszáz közszférában betöltendő… Tovább olvasom