Kisalföld logö

2018. 07. 23. hétfő - Lenke 18°C | 27°C Még több cikk.

Felül semmi (Calendar Girls)

Maga az alapötlet elég abszurd – a korban kicsit előrébb járó hölgyek topless naptárat készítenek – ám bármily furcsa is, a valóságon alapszik: a meztelen hölgyeket rejtő nőegyleti kalendárium nem a fantázia szüleménye, hanem megtörtént eset feldolgozása.
rendező: Nigel Cole

forgatókönyvíró: Juliette Towhidi, Tim Firth
díszlettervező: Mark Raggett
jelmeztervező: Frances Tempest
látványtervező: Martin Childs
vágó: Michael Parker

szereplő(k):
Annette Crosbie (Jesse)
Philip Glenister (Lawrance)
John-Paul Macleod (Jem)
Helen Mirren (Chris Harper)
Julie Walters (Annie Clarke)
Penelope Wilton

A film sztorija

Chris és Annie, minden különbözőségük dacára, a legjobb barátnők. Békés és gondtalan kisvárosi életükre azonban árnyék vetül, amikor Annie férje leukémiában meghal. Chris, a helyi Women's Institute aktív tagjaként pénzgyűjtő akcióra ösztönzi társait a városi kórház javára. Ötlete látszólag hagyományos: készítsenek el egy naptárat, minden hónaphoz egy nő fényképével, klasszikus nő-egyleti tevékenység közben, mint például a befőzés vagy a virágkötés. Valóban szokványosnak hangzik, de az ötlet rejt egy szokatlan részletet is: az asszonyok meztelenül szerepelnek a képeken. Ezzel egy csapásra a címlapokra kerülnek, hollywood-i népszerűsítő körútjuk során talk-showkban lépnek fel és magazinok címlapjaira kerülnek. A nagy felhajtás és csillogás azonban Chris és Annie barátságát is próbára teszi. www.port.hu

Kritikák

Port.hu - Efes -

"A film hitelét alátámasztja az a tény, hogy a sztori valóban megtörtént. S
mivel a történet hiteles, méghozzá annyira, hogy ilyet tényleg csak az élet képes produkálni, agyontanult scripterek és forgatókönyvírók bizony nem tudnak még hasonlót sem kiötleni, a rendezőnek más dolga sincs, mint megtalálni a megfelelő színészeket, a történetet a klasszikus dramaturgia szabályai szerint ritmizálni, majd elégedetten hátradőlni. Nagyjából.

Nigel Cole ezeket tudja, lazán abszolválja, annyit azért még dicséretképpen hozzáfűznék, hogy bizonyára komoly problémamegoldó képességekkel rendelkezhet, mivel nem lehet könnyű ennyi, hogy is mondjam csak, már a Júlia-szerepkört elhagyott színésznőt ilyen odaadó és alázatos munkára sarkallni. Színészvezetés és türelemből: ötös. A film kedvesen, ám kellő iróniával ábrázolja az angol nőegyletek életét, amelyben a közösségért tenni vágyó hölgyek lelkesen éneklik a jellegzetes anglikán egyházi himnuszt, a Jerusalemet, és minden csütörtökön, pontban négy órakor készek megvitatni olyan életbe vágó kérdéseket, mint a lekvárfőzés speciális módozatai, vagy a brokkoli, mint csodatévő zöldség. Ebbe a világba első blikkre valóban nem illik az aktfotózás, ám épp ezért hathat reveláció erejével.

A pikáns témát, a klimax előtt álló nők meztelenségét a film mintaszerű ízléssel mutatja meg, valóban arról szól, mi lényege: a virág is élete második felében mutatja meg igazi szépségét."
A teljes cikk

mozinet.hu - Bp

"A drámai elemek ugyan mind-mind jól ismertek, de ezúttal ezek is megfelelően működnek és nem birizgálják a csőrünket. Mindez köszönhető a briliáns színészi játéknak: nem csak a két főszereplő, hanem a többi hölgy is tökéletesen megállja a helyét, mind a komikus, mind mondanivaló szempontjából fontos helyzetekben. A rendezés kellően dinamikus, megfelelően adagolja az apró vagy nagyobbacska konfliktusokat, jól megfontolt íven gördül át szórakoztatásból a komolyabb vizekre, és a végére sikerül egy letisztult, kellemes befejezést produkálnia, így elégedetten távozunk a vetítőből.

A Felül semmi tökéletes kikapcsolódás szinte mindenki számára, bár az biztos, hogy igazán értékelni a felnőttebb korosztály fogja. Üde színfolt a gusztustalan tömegcikkek között, megvillantva az angol humor oroszlánkörmeit, és rámutatva az örök igazságra: nem csak a húszéveseké a világ!"
A teljes cikk

Nemzetközi filmtár

A film hivatalos honlapja
All Movie Guide
IMDb.com

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Húsipari cégek közös beszerzése

A Bábolna Rt. és a Pick Szeged Rt. – a két legnagyobb magyarországi húsipari cég –… Tovább olvasom