Kisalföld logö

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 0°C | 9°C Még több cikk.

Felsőoktatás: háromszázra nőhet a ponthatár

Balog Zoltán elképzelhetőnek tartja, hogy rögtön megugorják a háromszázas ponthatárt a felsőoktatásban.
Balog Zoltán elképzelhetőnek tartja, hogy rögtön "megugorják" a háromszázas ponthatárt a felsőoktatásban. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) vezetője a Magyar Hírlapnak adott interjúban beszélt arról is, hogy még az idén hatmilliárd forintnyi forrás jut az egészségügyi alapellátásra.

A miniszter a lap hétfői számában közölt interjúban elmondta: azok a pedagógusok, akiknek a 2012-es átlagbérükhöz képest csökkent a fizetésük, novemberben kaphatják meg a kompenzációt szeptember elsejéig visszamenőleg.

A felsőoktatási kerekasztal által elkészített koncepciót először minisztériumi, majd kormányszinten is megvitatják. Bizonyos tendenciákat már most is látnak, így például, hogy működik a természetes szelekció, már szűntek meg szakok amiatt, mert nem jelentkeztek rájuk. Tizenhat szak esetében a kormány döntött úgy, hogy az állami szerepvállalást csökkenteni kell.

Ami még biztos: növelni kell a természettudományok súlyát. A humán tudományok Magyarország kultúrájának fontos részei, így ezeket nem lehet kizárólag gazdaságossági szempontból megítélni, ugyanakkor elkerülhetetlen egyfajta koncentráció - fejtette ki Balog Zoltán.

A ponthatárról szólva a miniszter elképzelhetőnek tartotta, hogy rögtön "megugorják" a háromszázat. Egyes speciális szakokat leszámítva a klasszikus alapképzések esetében ez a határ lenne reális, ezzel a hallgatói önkormányzatok is egyetértenek - mondta.

Arra a kérdésre, mit gondol arról, hogy a kormány egyes véleményformálók szerint hozzá lojális, keresztény-konzervatív "egyengyerekeket" akar kinevelni, úgy reagált: "ez nyilvánvalóan destruktív, hangulatkeltő ostobaság". A hittankönyvek tartalmáért az egyházak felelnek, ezekből azok a gyerekek tanulnak, akiknek a szülei az adott egyház mellett döntöttek. Ezt a döntésüket pedig bármikor módosíthatják.

A miniszter beszélt arról is, hogy még az idén hatmilliárd forintnyi jövedelemnövelő forrás jut az egészségügyi alapellátásba, ami a háziorvosokat és a védőnőket érinti. Hogy a továbbiakban mire lesz pénz, meglátjuk - mondta.

Olvasóink írták

 • 5. Demalgon 2013. szeptember 23. 23:13
  „Pontok alapján megítélni egy ember készségét és képességét pont annyi, minthogy látatlanban megmondom rólad meleg vagy-e vagy sem. Gratulálok a véleményedhez, igazi jó magyar parasztmentalitás (bocsánatot kérek a parasztságtól, mert tudjuk, hogy ők és a vulgáris paraszt név mögött állók között ég és föld a különbség)”
 • 4. Csetneky 2013. szeptember 23. 18:52
  „Aki a 300 pontot nem éri el, nem is való főiskolára, egyetemre. Menjen bátran külföldre, mosogatni.”
 • 3. ktl 2013. szeptember 23. 17:11
  „Még többen fognak külföldön tanulni... és ott is maradnak...”
 • 2. öröksoproni 2013. szeptember 23. 12:24
  „300 pontos határ - ez jó. A gimnáziumokban folyamatosan szűkítik a nyelvoktatást, (a felvételihez nyelvvizsga kell), nincs lehetőség iskolai kereten belül normálisan felkészülni az emelt szintű érettségire (a felvételi alapkövetelménye), ergo számtalan különóra és felkészítő tanfolyam finanszírozása marad a szülőkre. Akkor ki fog a felsőoktatásban tanulni? Az a réteg, akinek a szülei anyagilag bírják a felkészítést.”
 • 1. Joebacsi70 2013. szeptember 23. 11:46
  „"azok a pedagógusok, akiknek a 2012-es átlagbérükhöz képest csökkent a fizetésük, novemberben kaphatják meg a kompenzációt szeptember elsejéig visszamenőleg."

  Unortodox béremelés, ami jövedelem csökkenéssel jár ?

  Első értelmes ötletetek a mininmum 300 pontos határ.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Eladhatatlanok az eladósodott társasházak lakásai

Egyre több társasházról derül ki, hogy különböző okok miatt az elmúlt években tetemes, nemritkán… Tovább olvasom