Kisalföld logö

2017. 10. 23. hétfő - Gyöngyi 8°C | 11°C Még több cikk.

Félmilliárddal nyúlták le a bankot: hajléktalanok nevére íratták a céget

Félmilliárd forinttal károsította meg egy bank pécsi fiókját a közelmúltban az a társaság, amely eltűnt a részére biztosított vállalkozói hitelkeret teljes összegével.
Félmilliárd forinttal károsította meg egy bank pécsi fiókját a közelmúltban az a társaság, amely eltűnt a részére biztosított vállalkozói hitelkeret teljes összegével - közölte szerdai számában az Új Dunántúli Napló.

A lap információi szerint a csalók több százmillió forint folyószámlahitelt igényeltek a pénzintézettől, amely ezt a hitel nagyságával arányos pénzmozgáshoz kötötte. A társaságnak ez nem jelentett akadályt. Tagjai havonta mintegy 400 millió forintot "utaztattak" számlák között, s amikor a bank félmilliárd forintos hitelkeretet hagyott jóvá cégük számára, a pénzt felvették, a vállalkozást hajléktalanok nevére íratták, majd eltűntek. Azóta is keresik őket.

A rendőrség mindössze annyit közölt, hogy az ügyben nyomozás indult, annak részleteiről azonban nem nyilatkozott - olvasható a baranyai napilapban.

Olvasóink írták

 • 12. öröksoproni 2011. november 10. 11:17
  „Ilyenkor a hajléktalan bemegy egyáltalán a bankba? Aláír valamit személyesen? Kellene , ugye. És soha, még senkinek nem tűnt fel egyetlen bankban sem egy 1-2 órára kitatarozott hajléktalan, aki feltűnően semmit sem ért abból, ami történik körülötte, vele, mert a kísérője beszél helyette, nehogy elszólja magát?”
 • 11. Lobbo71 2011. november 09. 20:54
  „Kedves gratulálók, szerintetek a bank kitől fogja bevasalni az eltűnt összeget? Igen, tőletek. De ti, <moderálva> csak drukkoljatok a tolvajoknak.”
 • 10. rommel 2011. november 09. 20:29
  „AZ ÚJKOR ROBIN HOOD-JAI !!!
  MELYIK EZ A BANK ???
  ESETLEG ÉN IS NYITNÉK OTT SZÁMLÁT !”
 • 9. háté 2011. november 09. 20:19
  „A bank is benne van!”
 • 8. accelerator 2011. november 09. 14:43
  „Hallatlan! Hogy történhet meg ilyen dolog?!? Szegény bank!”
 • 7. dw748a 2011. november 09. 14:14
  „Majd beszedik tőlünk... elég ha csak az adott bank egy évig megemeli pár 100 FT-al pl. a kártyadíjat, vagy a folyószámla díjat... lehet észre se vesszük... Nekem nm rég emeltek minden ok nélkül és mikor számon akartam kérni, kaptam egy választ hogy röviden és tömören átfordítva magyarra... CSAK ,MEGTEHETJÜK.”
 • 6. bojtár 2011. november 09. 12:43
  „3. bojtár 2011.11.09. 11:47
  na-na ne túlozz:)”
 • 5. Loich 2011. november 09. 12:33
  „Ha Matolcsynak ennyi esze lenne, mint ezeknek a csalóknak, már nem itt tartana a gazdaságunk !”
 • 4. Capr 2011. november 09. 11:52
  „Igen Goldmund, a bank a saját hülyeségének az árát fizeti meg. DE amit írsz, meg a cikk tartalma között nincs ok-okozati összefüggés. A banki hitelezésnek kettő jól elkülöníthető üzlegága van. 1. Lakossági és kisvállalkozói hitelezés (retail üzletág) 2. Vállalati hitelezés (közép és nagyvállalatok részére) (corporate vagy wholesale üzletág) Amiről te írsz az lakossági hitel, amiről a cikk szól, az corporate hitel. A kettő között jelentős különbség van. Röviden: A magánszemély lakáshitelében igazad van, azt számtalanszor túlbiztosítják, "túlreagálják" a bankok. (Többek között a jövedelmi helyzet miatt illetve a hosszú jellemzően 20 év feletti futamidő okán) A vállalati hitelek többségét megfelelő fedezettel biztosítani kell, erre minden banknak fedezetértékelési szabályzata van. (Bázel II irányelvek szerint) Amíg nincs fedezet, nem fog hitelezni a bank. A folyószámlahitelek kamata magánszemélynek magas és jellemzően kötött kamatlábú, a vállalatok részére egyedi árazású, tehát a bank üzletpolitikájától függ. Ott hibázott a fenti ügyben a bank, hogy lehet úgynevezett clean (tárgyi fedezet nélküli) folyószámlahitelt adni vállalatnak de ekkora összegben már igen veszélyes, többek között éppen a csalásveszély miatt. Hibázott a banki kockázatkezelés, mert meg kellett volna vizsgálni a számlaforgalmat összegben is és vevő-szállító oldalról is. Ez vagy elmaradt, vagy felületesek voltak. Attól függetlenül, hogy hajléktalanra írták át a céget, még meg lehet találni a tulajdonosokat, ügyvezetőket. DE vélelmezhetően biztos, hogy nem fogja viszontlátni a pénzt a bank.”
 • 3. bojtár 2011. november 09. 11:47
  „de jól tették csak gratulálni tudok az elkövetőknek.”
 • 2. pappe 2011. november 09. 11:44
  „Kíváncsi lennék a hajléktalanok mennyit kaptak ezért. Tíz- tízezer forintot?”
 • 1. Goldmund 2011. november 09. 11:23
  „A bank saját ostobaságának áldozat lett.

  Bezzeg amikor fölvesz valaki egy ingatlanra hitelt, akkor hiába látja az értékbecslőjük, hogy az ingatlan bőven fedezi a hitel összegét és forgalomképes, hetekig szőröznek azon, hogy a jövedelmedből (ami ki tudja, egy év múlva meglesz-e még) tudod-e fizetni a törlesztőrészletet.

  Amúgy a folyószámla hitel annyira magas kamatú, hogy a bank részéről is átverésnek nevezhető. És ők nem egy ügyféllel csinálják ezt, hanem sokkal!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Terjed a szifilisz és a rüh Borsodban

Egyre több embert kezelnek szifilisz és rühes megbetegedés miatt Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. Tovább olvasom