Kisalföld logö

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 3°C Még több cikk.

Feketemunkások nyomában

"Az őszi betakarítási munkákhoz kapcsolódó akciósorozat részeként a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Heves megyei adóellenőrei a vámigazgatóság szakembereivel együttműködve foglalkoztatás szabályszerűségére irányuló ellenőrzést kezdeményeztek zöldség-gyümölcs feldolgozással foglalkozó vállalkozásoknál" - áll a hatóság közlenméyében.

"Az egyik üzemben paradicsom-, paprika- illetve hagymasavanyítási eljáráshoz szükséges előkészítő munkálatokat végeztek a foglalkoztatottak. Az ellenőrzött vállalkozás telephelyére – munkaerő-kölcsönzési szerződés keretében megbízott foglalkoztató cégek – buszokkal szállították a munkásokat a szomszédos megyékben levő településekről.

Az ellenőrzést végzők hosszas egyeztetést követően tudták a helyszínen munkát végző valamennyi személy adatait rögzíteni a jegyzőkönyvekben. Az adatok adóhatósági nyilvántartásból történő lekérdezése után már a helyszínen megállapítást nyert, hogy a munkát végző 69 személy közül mindössze 22 fő foglalkoztatása történt szabályszerűen, 47 főt a munkáltatók bejelentés nélkül, „feketén" foglalkoztattak.

Gyakorlatilag valamennyi munkaerő-kölcsönzőként közreműködő vállalkozásnál találtak az ellenőrök bejelentés nélkül foglalkoztatott dolgozót. Az egyik legsúlyosabb mulasztást elkövető vállalkozás a részéről delegált 41 munkát végző magánszemély közül egyetlen egyet sem jelentett be. A mulasztást elkövető vállalkozások a mulasztással arányos – a legsúlyosabb jogsértés esetében milliós nagyságrendű – mulasztási bírság mellett 12 napos tevékenység-felfüggesztés szankcióval is számolhatnak." - írja a NAV főigazgatósága.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A mozgáskorlátozottak parkolási feltételeit vizsgálta az ombudsman

A mozgáskorlátozotti igazolványokról szóló teljes jogi szabályozás áttekintését javasolja egy… Tovább olvasom