Kisalföld logö

2016. 10. 24. hétfő - Salamon 9°C | 18°C

Fegyházbüntetésre ítéltek három embert kábítószer-kereskedés miatt

Fegyházbüntetésre ítélt három vádlottat kábítószerrel való visszaélés bűntette, illetve vétsége miatt szerdán első fokon a Bács-Kiskun Megyei Bíróság.
Egy további vádlott felfüggesztett börtönbüntetést, három pedig pénzbüntetést kapott; az ítélet az ötöd- és a hatodrendű vádlott esetében jogerős.

Az elsőrendű vádlottat főbüntetésként 9 év, a másodrendűt 7 év, a harmadrendűt pedig 8 év fegyházzal sújtotta a bíróság. Ez a három vádlott csaknem három éve előzetes letartóztatásban van.

A vádirat szerint az elsőrendű vádlott 2008 februárja és júniusa között különböző mennyiségben ecstasy tablettát, speedport, valamint marihuánát adott el a másodrendű vádlottnak, aki azokat több embernek továbbértékesítette.

Az elsőrendű vádlottat mindezen túlmenően azzal is vádolta az ügyészség, hogy ezer ecstasy tablettát - a másodrendű vádlott közreműködésével - eladott a harmadrendű vádlottnak, akit az átvételkor tetten értek.

A Budapesten élő elsőrendű vádlott 2005 óta fogyasztott kábítószert, de a szakértői vélemény szerint nem kábítószerfüggő. A másodrendű vádlott - egy 1983-ban, Kecskeméten született nő, két kiskorú gyerek anyja - 1998 óta fogyasztott alkalomszerűen kábítószert. A drogot 2007 végétől az elsőrendű vádlottól vásárolta, akivel egy budapesti szórakozóhelyen ismerkedett meg. Később folyamatosan vett tőle kábítószert, amelyet azután továbbértékesített. A Kiskőrösön élő harmadrendű vádlott ettől a nőtől vásárolt saját fogyasztásra és értékesítésre kábítószereket.

Oroszi Márta tanácsvezető bíró az ítélet indoklásában elmondta: a bizonyítékok és a beismerő vallomások alátámasztják a vádhatóság állítását, amely szerint az első-, a másod- és a harmadrendű vádlott jelentős mennyiségű kábítószert értékesített. A nyomozóhatóságnak nem sikerült kiderítenie, hogy az elsőrendű vádlott kitől szerezte be a kábítószert.

A három vádlottat mellékbüntetésként a fegyházbüntetéssel megegyező időre eltiltották a közügyek gyakorlásától, valamint személyenként megközelítőleg félmillió forint összegű vagyonelkobzást is elrendelt velük szemben a bíróság. A negyed-, az ötöd- és a hatodrendű vádlott kábítószer megszerzésének vétségéért 100 ezer forintot meghaladó pénzbüntetést kapott. A hetedrendű vádlott a vád szerint a saját fogyasztásra vásárolt kábítószerből tovább is adott, ezért 1 év börtönbüntetést kapott, ennek letöltését azonban 3 év próbaidőre felfüggesztette a bíróság.

Az ügyész az első-, a másod- és a harmadrendű vádlott esetében súlyosbításért nyújtott be fellebbezést, a többiek esetében elfogadta az elsőfokú ítéletet.

Az első-, a másod- és a harmadrendű vádlott a büntetés enyhítéséért nyújtott be fellebbezést. Ők kérelmet nyújtottak be továbbá az előzetes letartóztatás megszüntetéséért, de ezt a bíróság elutasította.
Az ötöd- és a hatodrendű vádlott tudomásul vette az ítéletet, azért esetükben az jogerőre emelkedett. A bíróság a pénzbüntetés kifizetésére 6 havi részletfizetést engedélyezett számukra.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elhunyt Bősze Péter színész

Életének 76. évében szerdán elhunyt Bősze Péter, a Kabaré24-Mikroszkóp színésze. Tovább olvasom