Kisalföld logö

2017. 02. 20. hétfő - Aladár, Álmos 0°C | 9°C Még több cikk.

Fazekas: elkészült az átfogó vidékstratégiai koncepció

A szaktárca elkészítette és széleskörű társadalmi vitára bocsátja a 10 évre szóló Nemzeti Vidékstratégiai Koncepció tervezetét - mondta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter szombaton Karcagon, a Nagykunsági Gazdafórumon az MTI-nek.

Az eddig hiányzó, átfogó koncepció legfontosabb alapelve, hogy a magyar vidékre szüksége van az országnak, mert ez a magyarság fennmaradásának záloga, és ehhez kell hozzárendelni az eszközöket, megfogalmazni a célokat - tette hozzá a politikus. A tervezet kimondja, hogy az országnak egy sokszínű, egészséges élelmiszert előállító, az embereknek megélhetést, foglalkoztatást biztosító mezőgazdaságra van szüksége.

Mindezek mellett az agrárium a magyar vidéket egy olyan élhető tájnak őrizze meg, amely már 1100 éve otthona a magyarságnak - hangsúlyozta a miniszter. Tájékoztatása szerint ehhez összefüggő, integrált vidékpolitika kell, amely támogatja többek között a családi gazdaságokat, a GMO-mentességet, a föld magyar tulajdonban maradását, valamint hozzájárul egy egészséges birtokrendszer kialakulásához. Fazekas Sándor szólt arról is: fontos célkitűzés, hogy a vidéki népesség helyben maradjon, ott találja meg a boldogulását, ahol a korábbi generációk már eredményesen tudtak gazdálkodni, és maradandót alkotni.

Azt is ösztönözni fogják, hogy növekedjen az agrárágazaton belül a szolidaritás, és azok az ágazati szereplők, akik az élelmiszerlánc egy-egy pontján munkálkodnak, egymás érdekeire figyeljenek oda, és más országok gazdálkodóihoz hasonlóan tartsanak össze - jelezte a miniszter. Mint fogalmazott, ebbe beletarozik az is, hogy a gazdálkodók "ne hozzák az importtermékeket egymás nyakára". "Az olasz bor például nem jön az országba azt hozzák, (...) mégpedig magyar borászok hozzák a többi borásznak a nyakára", miközben a hazai bortermelők a kormánytól várnak segítséget értékesítési gondjaik megoldására - mondta.

Újságíró kérdésre Fazekas Sándor közölte: a gazdák adminisztrációs terheinek csökkentésében is várható előrelépés, többek között lehetővé teszik, hogy a fejlett számítástechnikai eszközök felhasználásával a gazdálkodók nyomon tudják követni támogatás-igényléseik útját, s így megtakarítható az utánajárás, a hosszas telefonálás vagy levelezés.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

MSZP: Schmitt Pál ne írja alá az alkotmányt

Az MSZP levélben kéri Schmitt Pál köztársasági elnököt, hogy ne írja alá az új alkotmányt és a megszorító csomagokat tartalmazó törvényeket. Tovább olvasom