Kisalföld logö

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -2°C | 3°C Még több cikk.

Ez volt Schmitt Pál titka: Balesetért kapott börtönt ´64-ben!

Egy közúti baleset miatt kapott felfüggesztett börtönt Schmitt Pál 1964-ben. Az államfő hallgat az ítéletről. Hivatala azt ígérte, beszámol a részletekről, ám tegnap estig erre nem került sor.

Schmitt Pált 1964-ben ítélték négy hónapos felfüggesztett börtönbüntetésre. Ez esetben fontos az ítéletben szereplő cselekmények pontos megnevezése is. Ezek a következők: foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés és társadalmi tulajdon gondatlan rongálása. Egymástól függetlenül több sajtóorgánum – köztük lapunk is – az elmúlt hónapokban többször fordult az elnöki hivatalhoz azzal a kérdéssel: mit tett az akkor 22 éves Schmitt, és mi oka van az államfőnek a titkolózásra, ám választ ez idáig nem kaptunk. Tegnap a hivatal úgy döntött, nyilvánosságra hozza az információt, erre lapzártánkig nem került sor -írja a Bors.


Arról megoszlanak a történészi vélemények, hogy 47 év után is megmaradtak-e ennek az apróbb bűncselekménynek a dokumentumai. Mi merítette ki a hatvanas évek közepén a veszélyeztetés és az állami rongálás esetét együttesen? Például elég volt ehhez, ha valaki szolgálati gépkocsival okozott balesetet úgy, hogy az autóban ülők közül valaki megsérült. De hogy mi is történt pontosan, azt egyelőre Schmitt nem árulja el.

A Bors telejes cikkét olvassa el itt.

Olvasóink írták

46 hozzászólás
 • 46. szabo1936 2011. március 25. 22:39
  „45.fortuna
  nem sneider,hanem schneider
  vigyaz mit irsz nemetul mert valami nemet nyelvtudos rad fog ugrani.
  Na en azert nem vagyok egy Schneider mer az anyam leany koraban egy Szabo nevezetu emberel ismerkedet meg.
  Nem ismerem azt a vidam operetet.”
 • 45. fortuna54 2011. március 25. 17:56
  „44-es.szabo1936. Ismered azt a vidám magyar opetett számot, Kovács vagyok ifjú a lelkem,kinyilt elötem a világ?Te mért nem sneider 1936 vagy?”
 • 44. szabo1936 2011. március 24. 22:24
  „Miert kel a koztarsasagi elnoknek helyesen irni magyarul aneve sem magyar Schmitt miert nem csereli meg a nevet Kovacsnak?”
 • 43. Maori 2011. március 24. 11:42
  „fortuna54

  Az elődje alatt 1.900.000-ig 17 %-ot, az afölötti részre pedig 36 %-ot fizettem. A hazai munkabérek ilyen alacsony voltáról pedig a nagy rendszerváltás tehet, ahol a versenyképesség elérésének egyedüli módját az alacsony munkabérekben látták. Sajnos ezen a narancsos kormány sem szándékozik változtatni. Az 1:3 arányhoz ők is ragaszkodnak.
  A 16 % önmagában nem olyan sok, bár az egyéb járulékokkal eléri a 45 %-ot. A baj az, hogy olyan árszinten juthatunk energiához, ruhához, élelmiszerhez, ami már sok nyugat európai ország árszinvonalát is meghaladja.”
 • 42. fortuna54 2011. március 24. 11:07
  „Maori.Látod töled lehet tanulni.Hát,az a bizonyos 16% elég sok,föleg egy 100000 forintos kereset mellett. Ám ezt akkor is fizetted,mikor pápai szt.ferenc miniszterelnök volt.Na de látom,veled azért lehet komunikálni.”
 • 41. Maori 2011. március 24. 10:16
  „fortuna54!

  Tájékoztatlak: 16 %-ot, ahogy mindenki, aki ebben az országban él, dolgozik.
  Gyanítom, ez egy picivel több, mint amit te fizetsz a Magyar Államnak.”
 • 40. fortuna54 2011. március 24. 09:09
  „38-as.Én igy is nagyobb embernek érzem magam,mind te vagy.Ha olyan helyesen tudsz irni,mért nem te vagy az elnök? Valoszinü csak a helyesírást tanultad az iskolában,de azt is csak úgy,hogy az évtizedekig külföldön éllö magyarokat tanidgasd.Hát én ebböl nem kérek. Maori,ugyan mennyi adót fizethedsz?”
 • 39. Maori 2011. március 24. 07:36
  „37. fortuna54

  Ha szerinted itt minden jó, maga a kánaán, miért is nyugaton élsz?
  A magyar helyesírás ott, ahol te élsz, talán nem fontos, itt azért még szerencsére számít. Szomorú lenne, ha ehhez a főhülyéhez mindenki lebutulna. S annyi pénzért, kiváltságért amit a MI adónkból kap, asszem nem valóságtól elrugaszkodott elvárás, hogy írni, olvasni tudjon!”
 • 38. 49. 2011. március 24. 07:04
  „37. fortuna54

  Az írásodat olvasva nem lepődtem meg, hogy védelmedbe vetted az államfőt.
  A te helyesírásod is kb. az ő szintjén van. (belerugdalhason=belerugdalhasson; távolbol=távolból; éllö=élő; mindíg=mindig)
  Ha nem változtatja meg a Fidesz a helyesírás szabályait államfőnk helyesírásához igazítva, akkor még belőled is lehet nagy ember.”
 • 37. fortuna54 2011. március 23. 17:42
  „Sok idióta alig várja,hogy valakibe belerugdalhason.Persze csak a távolbol,nehogy esetleg a személy védekezni tudjon.Mikor a pápai ferkó lekurvázta hazánkat,mi nyugaton éllö magyarok tiltakoztunk.Akkor is szólt valaki közületek,nem hallottam róla.A magyar helyesírás,nem annyira fontos az életben.Sokan olyan hibátlanul tudnak írni,és mégis mindíg siránkoznak.”
 • 36. Goldmund 2011. március 23. 13:58
  „Hohó!

  Ezt a közlekedési balesetet tehát tisztán látom, de mit is csinált 1980-81-ben egy éven át?

  "az SZT-tisztekkel való együttműködésről azonban nincs értelme beszélni, hiszen az utóbbiak kiléte titkos volt - közölte a Köztársasági Elnöki Hivatal"

  Jól értem ezt???
  Ez burkolt beismerése annak, hogy együttműködött szt-tisztekkel??!!”
 • 35. Phobos 2011. március 23. 12:59
  „Közlekedési baleset miatt ítélték el Schmittet 1964-ben
  A Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) nyilvánosságra hozta a hiányzó ítéletet: Schmitt négy hónapnyi, 3 évre felfüggesztett szabadságvesztést kapott, mert megcsúszott kocsijával, nekiment egy másik autónak, melynek utasa megsérült.
  A KEH honlapján olvasható ítélet szerint Schmitt 1964. április 14-én délután 25-30-cal ment saját tulajdonú autójával a zuglói Istvánmezei úton, a kocsiban rajta kívül még hárman ültek. Schmitt autója az esőtől vizes és a közeli benzinkút miatt olajfoltos ("sárgakockás") keramitburkolaton egy hirtelen kikerülő mozdulat miatt megcsúszott. Nekiütközött a szemből érkező taxinak, melynek egyik utasa beütötte a térdét és a fejét, és nyolc napon túl gyógyuló sérülést szenvedett.
  Schmitt elismerte felelősségét. A bíróság figyelembe vette, hogy (az "értelmiségi családból származó") Schmitt, aki pár héttel korábban szerzett jogosítványt, saját bevallása szerint először vezetett csúszós úton; ez, valamint fiatal kora és jó egyetemi tanulmányai is enyhítő körülménynek számítottak. Súlyosbító körülmény nem merült fel.
  A 22 éves Schmittet a Pesti Központi Kerületi Bíróság foglalkozás körében elkövetett, súlyos testi sértést okozó gondatlan veszélyeztetés miatt négy hónapos, három évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte.
  A HVG a múlt héten arról írt, hogy Schmitt Pál életrajzában nem szerepel az a több mint egy évre tehető, 1980-81-es időszak, amikor már megvált az Astoriától, de még nem ült át a Népstadion és Intézményei főigazgatói székébe. Sportbarátját és munkatársát akkoriban vonták nyomozás alá ,,vesztegetés és deviza-bűncselekmény elkövetése" miatt. Ungváry Krisztián és Révész Béla a bizalmas dokumentumok alapján próbálta rekonstruálni, hogy az szt-tisztekkel sűrűn betelepített szállodákban dolgozó Schmitt mit csinált akkoriban.
  Hétfőn Molnár Csaba és Gyurcsány Ferenc olyan törvényjavaslatot nyújtott be az Országgyűlésnek, amely alapján Schmitt Pál államfő, valamint más közjogi méltóságok múltját is kutathatóvá lehetne tenni. Az MSZP-s képviselők azt javasolták, hogy a közjogi méltóságok tegyenek nyilatkozatot, amellyel a rájuk vonatkozó állambiztonsági iratok, és a korábban keletkezett bírósági dokumentumok kutathatóvá és nyilvánosságra hozhatóvá válnak.
  Orbán Viktor kedden azt mondta: ez a vita méltatlan, ezért az Országgyűlés nem is fogja tárgyalni a két MSZP-s képviselő törvényjavaslatát. Schmitt hivatala azt közölte: a hazugságok tisztázása érdekében nyilvánosságra hozzák egy 1964-ben történt közlekedési baleset dokumentumait. Az államfő 1965-1981 közötti szállodai munkájáról, az SZT-tisztekkel való együttműködésről azonban nincs értelme beszélni, hiszen az utóbbiak kiléte titkos volt - közölte a Köztársasági Elnöki Hivatal.”
 • 34. oooo 2011. március 23. 12:21
  „Sittre kellett volna vágni és a magyar helyesírást megtanítani neki.
  GÁ is volt sitten nem? Így még Raffael Sándor is lehet közt. elnök, csak írjon alá mindent amit ov akar.”
 • 33. HarconaMarcos 2011. március 23. 12:10
  „Antalszabó! Vagy beleírják az új alkotmányba, hogy az álamfő és az álomás egy ´l´-lel írandó, és még aznap kik*rják az összes magyartanárt, aki ellenkezni mer.”
 • 32. HarconaMarcos 2011. március 23. 12:08
  „Dirac, SP életútja miért is Maszopos lejárató kampány? Az inkább MSzMP-s, nem? Az amúgy nem zavar hogy magyarul nem tud?
  Phobos, Rita nagyon sokadik volt abban a sorban. Nem az a típusú komcsi vezető volt, aki nem használta ki ha nőket rendelhetett maga alá. :-)”
 • 31. Maori 2011. március 23. 12:06
  „Dirac!
  Mi ebben a lejárató?
  Ezek tények. Az a szánalmas, hogy ilyen embereket állítotok az "Új Magyarország" példaképeivé. Belügyminisztert csináltatok a Pintérből is, bár a Whiskys rabló szimpatikusabb lett volna.”
 • 30. antalszabo 2011. március 23. 12:04
  „Azt azért tudomásul kell venni, hogy bizony szégyen, ha az Államfő az alapvető helyesírási szabályokat sem ismeri.
  Szerintem azonnali hatállyal le kellene mondania. Nem méltó arra, hogy Államfői tisztségét betöltse.Semmi bajom a személyével kapcsolatban nincs, szimpatikus ember, csak vannak elvárások , alapvető követelmények, melyeknek nem tudott megfelelni.
  Titkolóznia sem kellene a múltja miatt, mert egy Államfőtől a legalapvetőbb amit elvárhatunk, hogy őszinte legyen.”
 • 29. Dirac 2011. március 23. 11:49
  „Elég erőtlenek ezek az MSZP -s lejáratókampányok..”
 • 28. hapala 2011. március 23. 11:44
  „igy szoktak az átkosban beszervezni .
  csak nem még egy 206-os ?”
 • 27. Maori 2011. március 23. 11:39
  „Az ország első emberéről beszélünk! Valóban nincs ebben az országban helyesen írni tudó, büntetlen előéletű, a feleségéhez hű ember, aki betölthetné ezt a pozíciót? Valóban egy ilyen erkölcsi nullának kell minket a világban képviselni? S vannak emberek akik ezt helyeslik? Abszurdisztán ez, nem Magyarország!
  Ilyen előélettel még vagyonőr sem lehetne az ember, ez meg Köztársasági Elnök! Azért ez jól tükrözi a jobboldal erkölcsi értékrendjét!”
46 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Etikai tanácsadó testületet alakított az MSZP elnöksége

Etikai tanácsadó testület létrehozásáról döntött az MSZP elnöksége kedden; a testület tagja két… Tovább olvasom