Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

Év végére eldől, ki lesz a Magyar Mozgókép Közalapítvány új vezetője

Elkezdődött a jelöltek meghallgatása a Magyar Mozgókép Közalapítvány (MMKA) élére, mivel a kuratórium tagjainak és elnökének mandátuma december végén lejár.
Grunwalsky Ferenc, a szervezet jelenlegi vezetője nem jelölteti magát újra, a jövőben inkább a filmkészítéssel akar foglalkozni.

"Ameddig nem sikerül új kuratóriumot és elnököt választani, addig ellátom a poszttal járó feladatokat, de nem szeretnék az MMKA élén maradni" - mondta az MTI-nek Grunwalksy Ferenc. A jelenlegi elnök hozzátette: nem a munkába fáradt bele, hanem inkább filmkészítéssel akar foglalkozni.

"Az MMKA elnökeként az összeférhetetlenség miatt nem forgathatok, én pedig nem nyolcvanéves koromban szeretnék filmeket készíteni" - jegyezte meg a 66 éves rendező-operatőr. Mint azt Oláh Kata, a közalapítvány sajtófőnöke elmondta, előbb az MMKA kuratóriumának elnökét választják meg, és csak később a kurátorokat.

Így a majdani vezető véleményét is számításba veheti az öttagú jelölő bizottság, amelyet az MMKA 27 alapító tagja nevezett ki. A jelölőbizottság elnöke Mikulás Ferenc, a Kecskemétfilm Kft. igazgatója, tagjai: Tolmár Tamás, a Mafilm vezérigazgatója, Durst György producer, Bakos Edit, az Uránia Nemzeti Filmszínház igazgatója, valamint Janisch Attila filmrendező. Az alapító tagok között van többek között a Balázs Béla Stúdió Alapítvány, a Budapest Filmstúdió Kft., a Dialóg Filmstúdió Kft., a Filmforgalmazók Egyesülete, a Filmművészek és Filmalkalmazottak Szakszervezete, a Filmvilág Alapítvány, a Forgatókönyvírók és Dramaturgok Céhe, Hunnia Filmstúdió Kft. és a Magyar Mozgókép Rendezők Céhe is.

A bizottság hat jelöltet hallgat meg, a végső döntést azonban az MMKA alapítói hozzák meg. Hogy kiket talált a bizottság alkalmasnak a posztra, az egyelőre nem nyilvános - mondta a sajtófőnök, majd kiemelte: ahhoz, hogy a szavazás eredményes legyen, teljes egyetértés szükséges, mert mindegyik alapítónak "vétójoga" van. Oláh Kata ugyanakkor hozzátette: nagy valószínűséggel sikerül elnököt választani december végére. Mint mondta, a filmszakma éppen arról ismert, hogy képes bármilyen helyzetben szakmai érdekek alapján dönteni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Göncz Kinga: Andor László fontos feladatkört kapott

Üdvözölte és Magyarország sikerének nevezte Göncz Kinga szocialista EP-képviselő, az Európai… Tovább olvasom