Kisalföld logö

2017. 07. 24. hétfő - Kinga, Kincső 20°C | 30°C Még több cikk.

EU-biztos: az önkéntesek Európa igazi hősei

Az önkéntesek, akik munkájukért cserébe nem várnak sem jutalmat, sem elismerést, és akik tudják, a szavaknál eredményesebbek a tettek, ők Európa valódi hősei - mondta Viviane Reding, az Európai Bizottság alelnöke szombaton Budapesten.
Viviane Reding, aki a jogérvényesülésért, az alapvető jogokért és az uniós polgárságért felelős biztos is, az önkéntesség európai évének megnyitóján hangsúlyozta: az unióban azon dolgoznak, hogy megkönnyítsék az önkéntesek munkáját, hogy "ne kösse őket gúzsba a bürokrácia". Ezért igyekeznek elhárítani az olyan akadályokat, amelyek például a munkajoggal vagy a diplomák kölcsönös elismerésével kapcsolatosak - tette hozzá. Mint felhívta a figyelmet, az emberek hajlamosak megfeledkezni az önkéntesekről, és ezen változtatni kell 2011-ben.

Meg kell mutatni azoknak, akik még nem végeztek ilyen tevékenységet, hogy "ez nem munka, hanem öröm", és egyben nagyszerűen építi a közösséget, formálja a társadalmat - emelte ki. Személyes példaként a biztos a fiáról mesélt, aki a beszédével egy időben, a szabadidejében egy egyetemi könyvtárban segít az öccsének felkészülni a vizsgáira - ez is egy önkéntes munka - magyarázta. De találkozott olyan fiatalokkal is, akik beteg gyermekeknek szerveznek táborokat, ami nekik maguknak is örömet jelent. Kifejtette: Európában jelenleg a lakosság egyötöde vesz részt valamilyen önkéntes munkában, ez a GDP öt százalékát adja. Remélhetőleg az év végére nem 100, hanem legalább 200 millió önkéntes tevékenykedik majd Európában - fogalmazott.

Sztavrosz Lambrinidisz, az Európai Parlament (EP) alelnöke beszédében kiemelte: állítólag Magyarországon nincs nagy hagyománya az önkéntességnek, a jelenlegi soros elnökség azonban kiváló alkalom arra, hogy az ország bebizonyítsa, ez nincs így. Emlékeztetett: amikor 2004-ben Athénban rendezték az olimpiai játékokat, sokan aggódtak, hogy képesek lesznek-e sikeresen lebonyolítani az eseményeket, mivel úgy tartották, a görög kultúrának sem része az önkéntesség, mégis ezrek jöttek segíteni. Az EP alelnöke is említett saját példát: korábban egy nagy amerikai ügyvédi irodánál dolgozott, ahol kötelező volt munkaidejük egy részében ingyenes jogi segítséget nyújtani azoknak, akik ezt egyébként nem engedhették meg maguknak. Ez a munka remek lehetőség volt a fiatal ügyvédeknek a tapasztalatszerzésre, és nagyon jó érzést jelentett, hogy olyanoknak segítettek, akik másképp nem kaptak volna ilyen támogatást - magyarázta.

A válság idején az emberek hajlamosak befelé fordulni, csak a saját jólétükkel törődni, holott segíteni kell másoknak - vélekedett. Staffan Nilsson, az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság elnöke beszédében elmondta: az önkéntesek több olyan dologban segítenek, amire a társadalom egyébként nem lenne képes. Az önkéntesség nem erre az egy évre szól - figyelmeztetett. A politikus elmesélte: fiatalként ifjúsági klubot szervezett, később egyetemi kollégiumukban láttak vendégül hajléktalanokat karácsonykor. A bizottságában jelenleg is sokan végeznek valamilyen önkéntes tevékenységet - fűzte hozzá.

Szászfalvi László, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium egyházi, nemzetiségi és civil kapcsolatokért felelős államtitkára kiemelte: az önkéntesség európai évének fókuszában olyan önkéntes szervezetek, egyházak és vállalatok állnak, melyek nem csupán felelősen gondolkodnak saját környezetükről és a társadalomról, hanem tevékenyen hozzájárulnak az emberibb és összetartóbb közösségek létrejöttéhez. Az államtitkár azt hangsúlyozta: nincs olyan területe a hétköznapoknak, ahol az önkéntesek elkötelezett munkája ne hordozna kiemelkedő értéket.

Mint mondta, a döntéshozók feladata, hogy megteremtsék és összehangolják az önkéntes tevékenységeket támogató infrastruktúrákat és politikákat. Bakos Piroska, a rendezvény háziasszonya mutatta be az önkéntesség európai évének magyarországi nagyköveteit: Miklósa Erika operaénekest (aki nem tudott jelen lenni az eseményen), Feke Pál színművészt, valamint Vajda Attila olimpiai bajnok sportolót.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Honosítás - Öt nap alatt több mint négyezer kérelem

Az egyszerűsített honosítási eljárás indulása óta eltelt öt nap alatt 4102 kérelem érkezett -… Tovább olvasom