Kisalföld logö

2018. 11. 15. csütörtök - Albert, Lipót 2°C | 11°C Még több cikk.

Esztergom polgármestere kiegyezne a Fidesszel

Esztergom független polgármestere úgynevezett kiegyezési csomagot terjeszt a helyi Fidesz-frakció elé; Tétényi Éva három körzetre vonatkozóan új választásokat szorgalmaz, elképzelése szerint a KDNP jelölhetne egy alpolgármestert, és a bizottságokban civil szakértők is helyet kapnának.

A város vezetője kedden sajtótájékoztatón jelentette be, majd egy városi fórumon ismerteti az elképzelést.

Tétényi Éva közölte: a kiegyezési javaslat lényege, hogy az önkormányzati választásokon mandátumot elnyert fideszes képviselők közül három lépjen vissza, és ezekben a körzetekben újra szavazhassanak az emberek annak érdekében, hogy "a kétharmados erőpolitikával ne lehessen a várost tovább megbénítani".

Az elmúlt hét hónapban Esztergomban patthelyzet alakult ki a képviselő-testületben, a tagok kétharmadát adó Fidesz-frakció és az ugyanekkora aránnyal megválasztott független polgármester nem tudott együttműködni. Tétényi Éva - arra hivatkozva, hogy 1,2 milliárdos kifizetetlen számlát és 25 milliárdos adósságot örökölt az előző, a fideszes Meggyes Tamás vezette önkormányzattól - adósságrendezési eljárást kért a város ellen.

A Fidesz az első képviselő-testületi ülésen közölte, hogy fél évig nem jelöl alpolgármestert, majd törvénytelennek ítélte az adósságrendezési eljárást.

Tétényi Éva a keddi sajtótájékoztató előtt az MTI-nek azt mondta: "ahogy eddig is a Fidesz döntött a város életéről, a kiegyezési javaslattal ismét ez a helyzet".

"Én vissza nem fordulok, le nem mondok. Ha a testületet feloszlatják, mindenki elveszíti mandátumát. A három fideszes képviselő távozása megadná a lehetőséget Meggyes Tamásnak, hogy elegánsan, a város érdekében távozzon. Mártírt is lehet belőlem csinálni, kérdés, hogy használ-e ez a Fidesznek" - fogalmazott a polgármester.

Az MTI információi szerint a Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal kilenc törvényességi észrevételének megtárgyalására kezdeményezte a polgármesternél a képviselő-testületi ülés keddi összehívását; ha a polgármester az ülést nem hívja össze, a képviselők nem intézkednek a törvényes állapotok helyreállításáról, a kormányhivatal a testület rendeletei miatt az Alkotmánybírósághoz, a határozatok miatt a megyei bírósághoz fordul.

A polgármester a sajtótájékoztatón közölte, hogy az ülés helyett fórumot hívott össze, amelyen tájékoztatja a város lakóit az indítványáról. Hozzátette ugyanakkor, hogy június 23-ára rendes képviselő-testületi ülést hív össze a vagyonfelosztás elkerülése érdekében. Ha megegyezés születik, más kérdéseket is felvehetnek napirendre és megkezdődhet az érdemi munka.

Tétényi Éva kitért arra, hogy javaslata értelmében egy "belsős" alpolgármestert jelölne, a jobbikos Stámusz Andreát, a másik alpolgármestert civilek vagy a KDNP helyi szervezete jelölhetné.

Emlékeztetett arra: Esztergomban a KDNP már harmadszor határolódik el a Fidesztől. Mint mondta, a legutóbb a KDNP pártügyésze, Rubovszky György közölte, hogy a képviselő-testületben nincs KDNP-tag; ezzel a véleménnyel alátámasztva a KDNP helyi elnöke levélben szólította fel a Fideszt, hogy Esztergomban ne nevezzék őket szövetségesüknek, továbbá a Fideszt is felelőssé tette a városban kialakult politikai patthelyzetért.

A Fidesz helyi frakcióvezetője, Steindl Balázs kedden a polgármester kezdeményezésére reagálva az MTI-nek azt mondta: politikai zsarolásnak tartják, hogy három képviselőt fel kellene áldozniuk az együttműködés érdekében. Hozzátette, hogy ha a polgármester nem hajlandó együttműködni velük, akkor mondjon le ő.

Tétényi Éva tájékoztatása szerint a KDNP-től az a válasz érkezett: a párt csak az új választást tartja elfogadható megoldásnak.

Olvasóink írták

  • 2. asvel 2011. június 15. 20:31
    „Lemondhatna ő is, új választás, ha megint megkapja a 2/3-ot pozitívan jönne ki belőle!”
  • 1. dünnyögő 2011. június 14. 23:03
    „Melyik 3 lépjen vissza ?
    Mindegyik egyformán fontos személyiség. Mindegyik bohócot a gügye polgárok választották meg.
    Demokráciában mindenki szabadon vághatja maga alatt a fát.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Jobbik elnökével egyeztettek a taxisok képviselői

Kedden a Parlamentben egyeztetett egymással Metál Zoltán, a múlt heti taxisdemonstrációt szervező Országos Taxis Szövetség (OTSZ) elnöke. Tovább olvasom