Kisalföld logö

2017. 05. 28. vasárnap - Emil, Csanád 12°C | 24°C Még több cikk.

Enyhül a feszültség Észtországban - Oroszország követel

Az észtországi zavargások harmadik éjszakáján két, oroszok lakta városban tüntettek, Tallinban viszonylag nyugalom volt. Oroszországban egyre többen mind keményebb intézkedéseket követelnek a balti köztársasággal szemben. Az ügyben Merkel német kancellár is közvetít.
A hét végén az orosz határhoz közeli Narvában fiatalok gyűltek össze egy gimnázium előtt; a rendőrök agresszív viselkedésre hivatkozva oszlatták fel a tömeget, ötven embert őrizetbe vettek. Hasonló megmozdulás volt Johviban is, ott egy embert vittek be. Tallinban csak egy összecsapás történt, a belvárosban sok egyenruhás volt, a város felett rendőrségi helikopterek keringtek.

Orosz hírügynökségi jelentés szerint az észt rendőrség feltette az internetre azokat a fényképeket és videorészleteket, amelyek a Bronzkatona eltávolítása miatt kirobban zavargásokon készültek. A felvételeken nemcsak fosztogató, gyújtogató és rendőrökre támadó emberek láthatók, hanem a később szétvert tüntetés is, amelyet a szovjet hősi emlékmű védelmére rendeztek három nappal ezelőtt.

Mohácsi István, Magyarország Tallinnban akkreditált nagykövete szerint csökken a zavargások intenzitása. Tallinn belvárosában 50-60 üzlet sérült meg komolyabban. A zavargások miatt pedig kevesebb átutazó turista érkezett Finnországból, megjelentek viszont a katasztrófa-turisták.

Mohácsi István a Magyar Rádiónak elmondta, hogy magyar állampolgárok nem kértek segítséget a zavargások miatt. Miután a zavargások egy eléggé behatárolt helyen és késő este történnek, a nagykövet szerint nincs ok arra, hogy a turisták lemondják észtországi útjaikat.

***

Oroszországban egyre többen mind keményebb intézkedéseket követelnek a balti köztársasággal szemben. Vlagyimir Putyin elnök már elmondta véleményét, a törvényhozás alsó háza, a duma pedig határozott fellépést követel.

A duma küldöttsége Tallinnba utazik, hogy az ottani zavargásokban letartóztatottak, köztük orosz állampolgárok sorsáról tájékozódjon és persze információkat szerezzen az események egyetlen halálos áldozatáról, aki szintén Oroszország polgára volt.

Az észt parlament elnöke állítólag üdvözölte az orosz törvényhozók látogatását, amely lehetővé teszi a két ország közötti félreértések tisztázását. Ha a párbeszéd tényleg megindul, az mindenképpen valamifajta kibontakozás lehetőségét jelezné. Egyelőre az oroszok nagyon dühösek. A duma kemény észt-ellenes szankciókat követel a kormánytól és Puyin elnöktől. Utóbbi viszont elsősorban az európaiak erkölcsi támogatását szeretné megnyerni az ügyben.

Az orosz diplomácia most gőzerővel ezen dolgozik, miközben a moszkvai észt nagykövetség előtt egy ifjúsági sátortáborban rendezkedtek be a tüntetők, akik meglehetősen zajos akciókkal igyekeznek megfélemlíteni az ott dolgozó diplomatákat. Egyelőre csak annyit értek el, hogy a követség beszüntette az oroszok számára a vízumkiadást.

***

A német kancellár az Európai Unió soros elnökeként próbál közvetíteni Moszkva és Tallinn között. Az észtországi eseményeknek német belpolitikai vonatkozásai is vannak.

A német kormányfő igyekszik beavatkozni annak érdekében, hogy csökkenjen a feszültség Észtországban, s hogy az ott történtek ne menjenek Oroszország és Észtország viszonyának a kárára, valamint, hogy ne gyengüljön az Európai Unión belüli egység. Angela Merkel felhívta telefonon az észt miniszterelnököt és az orosz elnököt, és párbeszédre szólította fel őket, nyugodt, tárgyilagos hozzáállást kért tőlük mind a történelem, mind a jelenlegi siralmasnak tetsző helyzet megítélésében.

A német sajtóban mindenesetre tárgyilagosan foglalkoznak a Tallinnban zajlott, zajló véres tüntetésekkel, rendbontásokkal, zavargásokkal. Annak még csak jele sincs, hogy bármelyik német politikai oldal vagy sajtótermék pártját fogná az észt kormánynak, hogy megértéssel fogadná, hogy az észtországi hatóságok lebontották a szovjet emlékművet, s felszámoltak egy nagy szovjet katonai temetőt, még ha a friss hírek szerint az emlékművet valahol másutt ismét felállítják.

A hivatalos Németország a felszabadulás, a felszabadítás szavakat alkalmazza, amikor 1945. tavaszáról van szó, még ha – igaz, csak a késő esti órákban - közreadnak a közszolgálati tévékben dokumentumfilmeket a vörös katonák által elkövetett kegyetlenségekről, arról például, hogy hány tízezer német nő esett áldozatául a nemi erőszaknak. Ezek a filmek, vagy újságcikkek azonban még véletlenül sem mulasztják el bemutatni a németek durvaságait, az üzenet mindig az, hogy amit az oroszok műveltek, azt magunknak köszönhetjük.

Egyébként csak Berlinben - annak nyugati és keleti felén egyaránt - tucatnyi szovjet hősi emlékmű található, sőt itt van a világ legnagyobb ilyen műalkotása. Ezeket az emlékhelyeket mindig virágok borítják, és ezekben a napokban - mint minden május eleje tájékán - rengeteg plakátot ragasztanak ki, szovjet katonák portréival, alatta a szöveg oroszul és németül: köszönjük nektek a szabadságot.

(Krónika hírszolgálat)
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Régi idők majálisa

„Itt van május elseje..." – szólt a dal az ötven évvel ezelőtti felvonulásokon, melyek… Tovább olvasom