Kisalföld logö

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda 0°C | 7°C Még több cikk.

Ennyi járhat vissza az autóhiteleseknek

A jegybank képlete híján és az eltérő lízingszerződések miatt nehéz pontos összegeket kalkulálni. Becslések alapján az összeg 10-20 százalékát kaphatja vissza egy-egy lízingadós.
A jegybank elszámolási képlete híján és az eltérő lízingszerződések miatt nehéz pontos összegeket kalkulálni, mennyi járhat vissza az autóhiteleseknek, a Magyar Lízingszövetség szerint egyelőre azt lehet mondani, hogy reálisan a kihelyezett összeg 10-20 százalékát kaphatja vissza egy-egy lízingadós.

A Magyar Lízingszövetség adatai alapján jelenleg az elszámolásban érintett szerződések száma 700 ezer körül lehet. Átlagosan egy-egy szerződés esetében 2 millió forintot tett ki a finanszírozott összeg, vagyis az érintett devizahiteles, autós lízingállomány mintegy 1400 milliárd forintra rúghat - mondta Lévai Gábor, a Magyar Lízingszövetség főtitkára vasárnap az MTI-nek.

Kifejtette: a sajtóban korábban megjelentek kalkulációk, az egyik ilyen például arra következtetésre jutott egy autófinanszírozási szerződésre vetített, hozzávetőleges számítás alapján, hogy akár 1,2 millió forintot is elérhet a visszajáró pénz. Ez a számítás azonban meglehetősen extrém esetet feltételez - tette hozzá a főtitkár.

Lévai Gábor szerint a 2007-es, többségében 60 hónapos futamidővel kötött átlagos lízingszerződésre vetítve - a becslések alapján - a kihelyezett összeg átlagosan 11 százaléka járhat vissza, ami 220 ezer forint lehet.

Rámutatott: a visszajáró összeg nagyban függ a kamatemelések időpontjától és azok mértékétől. A Magyar Lízingszövetség adatai szerint a lízingcégek jellemzően 2008 vége és 2009 közepe között emeltek kamatokat a válság hatására, azelőtt ez nem volt jellemző.

A lízingszövetség kalkulációiban szereplő, 2007-ben 60 hónapra kötött, 2 millió forintos finanszírozott összegre vonatkozó szerződés esetében ahhoz - hogy a sajtóban korábban megjelent összeg - 1,2 millió forint járjon vissza az ügyfélnek, 2009 áprilisában nagyjából 15 százalékponttal kellett volna megemelni a kamatokat. Márpedig ez irreálisan nagymértékű emelés lett volna, amelyre a szervezet tagvállalatainál nem volt példa - mondta Lévai Gábor.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Árokfalba csapódott az autó, a sofőr nem élte túl

A jármű letért az útról, kidöntött egy villanyoszlopot és árokfalnak hajtott vasárnap hajnalban… Tovább olvasom