Kisalföld logö

2017. 08. 19. szombat - Huba 19°C | 31°C Még több cikk.

Emelkedett az orvvadászatok száma

Tavaly decemberig több eljárás indult orvvadászat miatt, mint egy évvel korábban; a nyáron hatályba lépő új büntető törvénykönyv (Btk.) a mostaninál részletesebben szabályozza a természetkárosítást - írja a szerdai Magyar Nemzet.
Míg 2011-ben az első tizenegy hónapban 60, egy évvel később 63 hatósági eljárás indult orvvadászat miatt - tudta meg a lap az Országos Rendőr-főkapitányságtól.

A hatályos jogszabályok egyaránt büntetik azt, aki tiltott eszközzel, valamint tiltott módon vadászik vagy halászik. Az új Btk.-ban változnak az orvvadászatra vonatkozó előírások. Már nemcsak a vad elejtése számít, hanem az is bűncselekmény, amikor a vadat még nem ejtették el, de a magatartás erre irányul.

Büntethető lesz az úgynevezett külső orvvadászat (amikor az orvvadászatot nem vadász követi el) és a belső orvvadászat (amikor a vadászok idegen vadászterületen végeznek vad elejtésére, elfogására irányuló tevékenységet anélkül, hogy bérvadászként, vendégvadászként erre engedélyük lenne) is.

Büntetendő az a magatartás is, amikor vadászati tilalmi idő hatálya alá eső vadfaj egyedét ejtik vagy fogják el.

Orvhalászat alatt ugyanakkor a jogosulatlan halfogásra irányuló tevékenységet érti a jogalkotó, de csak a halászhálóval vagy más halászati eszközzel folytatott orvhalászat számít bűncselekménynek, a horgászbotos halfogásra nem vonatkozik az új Btk. rendelkezése.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szigorúbb kontroll alá kerül az egészségügy

Jelentősen kiszélesített állami kötelezettségvállalási és feladatmeghatározási jogkörrel indul az új… Tovább olvasom