Kisalföld logö

2017. 11. 22. szerda - Cecília 4°C | 11°C Még több cikk.

Első fokon felmentették a közokirat-hamisítás vádja alól Joav Blumot

Felmentette a közokirat-hamisítás vádja alól Joav Blum izraeli-magyar üzletembert a Székesfehérvári Városi Bíróság első fokon; a szerdai tárgyaláson hozott ítélet nem jogerős, az ügyész a bűnösség megállapításáért fellebbezett.
A bíróság álláspontja szerint a magyarul nem beszélő és nem olvasó, a magyar jogban járatlan férfi a bűncselekmény elkövetésekor abban a téves feltevésben volt, hogy a jogszabályok értelmében akkor is bejelentkezhet állandó lakosként az adott lakcímre, ha életvitelszerűen nem tartózkodik ott. A tárgyaláson Joav Blum nem vett részt, védője, Bánáti János ügyvéd képviselte.

Veszeli Éva bírónő több tanút hallgatott meg, köztük Sukoró korábbi polgármesterét, a falu jegyzőjét, valamint a polgármesteri hivatalnak azt a munkatársát, aki Joav Blum lakcímének bejelentésekor az ügyintézői teendőket látta el.

A Sukoróra tervezett Kingís City projekttel kapcsolatos telekcsere ügyében ismertté vált Joav Blumot a 2009 decemberében kezdődött perben az ügyészség azzal vádolta, hogy közokirat-hamisítás bűntettét követte el, amikor 2008-ban csak névlegesen létesített lakóhelyet Sukorón, azaz az általa előbb bérelt, majd megvásárolt ingatlant nem akarta életvitelszerűen használni, és nem is élt ott.

A 2008-ban megkötött csereszerződés alapján a magyar állam tulajdonában levő húsz sukorói külterületi ingatlant cserélték el egy tervezett kaszinóberuházás megvalósításához a Joav Blum birtokában levő két albertirsai, külterületi, valamint egy pilisi külterületi ingatlanra. Joav Blum - aki a per első tárgyalásán még részt vett, majd később betegsége miatt kimentette magát -, annak idején elismerte, hogy nem lakott életvitelszerűen Sukorón az általa előbb bérelt, majd megvásárolt, leromlott állagú Kis utcai ingatlanban. Ugyanakkor azt hangoztatta, hogy szándékában volt házat építeni a faluban, annak elkészültéig pedig fel kívánta újítani a Kis utcai ingatlant. Terveinek megvalósításában édesapja betegsége, majd halála akadályozta meg. Elmondta: a bérleti szerződés megkötésének másnapján azért kereste fel ügyvédjével a polgármesteri hivatalt, hogy bejelentkezzen a Kis utcai ingatlanba.

Miután nem beszél, nem olvas magyarul az állandó lakcím bejelentéséhez szükséges formanyomtatványt ügyvédje, valamint a polgármester és a jegyző jelenlétében a hivatal ügyintézője töltötte ki. Joav Blumot - elmondása szerint - nem tájékoztatták arról, hogy a jogszabályok értelmében az állandó lakcímként bejelentett ingatlanba bizonyos időn belül be is kell költöznie, bár az üzletember megkérdezte, jogosult-e a lakcímbejelentésre. A vele levő ügyvéd - tanúként azt vallotta - a kérdésre legjobb tudomása szerint válaszolt igennel.

Sukoró korábbi, ugyancsak tanúként meghallgatott polgármestere is úgy nyilatkozott, tudomása szerint nem írja elő jogszabály, hogy bejelentkezéskor az ingatlanban is kell laknia a bejelentkezőnek. A bíróság álláspontja szerint viszont "a rendelkezések összevetéséből" az állapítható meg, hogy a bejelentkezés akkor jogszerű, ha a bejelentő a megadott címen életvitelszerűen él és otthonaként használja az ingatlant.

Joav Blum olyan lakcímre jelentkezett be, ahol nem tartózkodott életvitelszerűen, ezáltal közreműködésével valótlan adat került a közhiteles lakcímnyilvántartásba - hangsúlyozta a tárgyalást vezető bírónő. Az ítélet meghozatalánál a bíróság figyelembe vette, hogy a bűncselekmény elkövetésekor a vádlott abban a téves feltevésben volt, hogy a tényleges beköltözés előtt bejelentkezhet az adott lakcímre. Az indoklás szerint alappal bízhatott ugyanis abban, - jelen esetben tévesen, - hogy jogi végzettségű képviselője, valamint a lakcím bejelentkezéskor jelen levő jegyző és polgármester ismeri a vonatkozó jogszabályokat, s azok teljes ismeretében állítják, hogy a bejelentkezéshez szükségtelen a tényleges beköltözés.

Olvasóink írták

 • 10. gjozsi88 2011. szeptember 16. 17:35
  „rommel!
  Látom szövegértési problémád van!
  Te szajkózod, hogy nem volt független a bíróság,amikor felmentő ítéletet hozott........!
  Azaz pont a bírói függetlenséget támadod a 4-es hozzászólásodban......erre mondtam, hogy tessék nemzetközi bírósághoz fordulni!
  A fidesz igazságszolgáltatásról, bíróságokról szóló törvénye ,ami megszünteti a jogállamiságot ,még ezután lép hatályba!
  Akkor mikor a még el nem ítélt szocikat bíróság elé.....az akkorra már nem független bíróság elé citálják!”
 • 9. rommel 2011. szeptember 15. 21:45
  „GOYJÓZSI
  MOST NEM ÁLLSZ KI A FÜGGETLEN BIRÓSÁGOKÉRT ???
  MOST HARCOSAN VÉDHETNÉD A JOGÁLLAMISÁGOT !!!
  VAGY EZ CSAK AZ ELITÉLTEKRE VONATKOZIK ???
  FŐLEG BALOSOKRA ???”
 • 8. gjozsi88 2011. szeptember 15. 17:44
  „rommel!
  Tessék nemzetközi bírósághoz fordulni.....(majd ha ez az ítélet jogerős lesz).....!
  Tudod ott lehet igazolást szerezni arra, hogy nem volt demokrácia, jogállam,....azaz téves a bírói döntés!”
 • 7. kolombela 2011. szeptember 15. 15:51
  „3. pancser 2011.09.14. 21:22
  "Ja, hogy a bíróság nem úgy működik ahogy megrendelik ezt ideje volna felismerni!"
  Neked kellene végre felismerni, hogy a bíróság úgy működik, ahogy megrendelik, csak attól függ, hogy ki a megrendelő. Jelen esetben a cionista pénzoligarchia.
  Ez az ítélet egyébként ezentúl szabad kezet ad arra, hogy izraeli vallású egyének nyugodtan manipulálhatnak, csalhatnak milliárdos üzletekben, mivel ők külföldiek, magyarul nem beszélnek, a magyar jogban járatlanok.”
 • 6. elihu 2011. szeptember 15. 12:29
  „Azért ez nagyon tipikus nem? Röhej! Két kézzel szórjuk szét a nemzeti vagyonunkat az idegeneknek. Nehogy bárkinek is legyen illúziója, hogy az ügyészség melyik oldalon áll! Simon Peresz is megigérte, hogy megveszi az egész országot... Sikerült neki.”
 • 5. kerteszb 2011. szeptember 15. 09:45
  „Miért kellene az utat tárgyalni?”
 • 4. rommel 2011. szeptember 14. 22:02
  „EZ FELHÁBORITÓ !
  A BIRÓT ELTILTANÁM A FOGLALKOZÁSÁTÓL !!!
  ÚT TÁRGYALÁST !!!”
 • 3. pancser 2011. szeptember 14. 21:22
  „Ja, hogy a bíróság nem úgy működik ahogy megrendelik ezt ideje volna felismerni!”
 • 2. Star-Spangled 2011. szeptember 14. 20:37
  „Felnek toluk!!!!”
 • 1. háté 2011. szeptember 14. 18:59
  „Ezt felmentik mert kufár, bezzeg nemzeti lenne minimum 3-év börtön!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elásott emberek: Ausztriában fogtak el egy újabb gyanúsítottat

Újabb gyanúsítottat fogtak el a csepeli erdőben elásott emberek ügyéhez kapcsolódó gyilkossági… Tovább olvasom