Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Előzetesben marad az M3-ason négy ember halálát okozó szlovák nő

Előzetes letartóztatásban marad az a szlovák nő, aki terepjárójával beleszaladt az M3-as autópályán egy gépkocsiba, négy ember halálát okozva.
Eddig fel sem merült annak lehetősége, hogy az M3-ason történt, négy halálos áldozattal járó balesetet okozó szlovák nő a folyamatban lévő büntetőeljárását átadnák Szlovákiának - közölte a nő ügyvédje, Tóth M. Gábor kedden az MTI-vel, cáfolva az ezzel ellentétes tartalmú szlovák sajtóhíreket.

A szlovák nő ügyvédjére hivatkozva a Novy Cas szlovák bulvárlap hétfőn azt írta, Eva Varholíková-Rezesovának a vonatkozó jogi normák alapján lehetősége lett volna arra, hogy kérvényezze az ellene indítandó bűnvádi eljárás Szlovákiában való lefolytatását, a szlovák nő azonban nem akart élni ezzel a lehetőséggel.

Tóth M. Gábor az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében leszögezte: a hivatkozott szlovák sajtóorgánumnak sem szóban, sem írásban nem nyilatkozott. Az eljárás kezdete óta egyetlen szlovák írott, vagy elektronikus sajtótermék sem vette fel vele a kapcsolatot.

Ráadásul az eljárás eddigi szakaszában sem formális, sem informális lehetősége nem vetődött fel annak, hogy a folyamatban lévő büntetőeljárást átadnák Szlovákiának, "hiszen ennek jogszabályi feltételei nem állnak fenn". Nem volt tehát olyan helyzet, amelyben akár ügyfele, akár ő választhattak volna - írta az ügyvéd.

A szlovák rendszámú BMW augusztus 21-én hajnalban az M3-as autópálya főváros felé vezető oldalán ment neki az előtte haladó Fiat Puntónak, amely az ütközés következtében a szalagkorlátnak csapódott, majd kigyulladt. A személyautóban négyen utaztak: hárman bennégtek a járműben, a negyedik utas két nappal később kórházban halt meg.

Kende Katalin, a Budapest Környéki Törvényszék szóvivője kedden közölte az MTI-vel, hogy a másodfokú döntés értelmében a múlt héten halálos balesetet okozó szlovák nő előzetes letartóztatásban marad.

A Budapest Környéki Törvényszék a nyomozási bíró augusztus 23-án hozott elsőfokú döntését azzal az indokkal hagyta helyben, hogy a szökés, illetve az elrejtőzés veszélye továbbra is fennáll, ezzel elutasította a 35 éves nő ügyvédjének óvadékra, illetve házi őrizetre vonatkozó beadványát.

Korábban:

Előzetes letartóztatásban marad a Budapest Környéki Törvényszék másodfokú döntése értelmében az a szlovák nő, aki augusztus 21-én terepjárójával beleszaladt az M3-as autópályán egy gépkocsiba, négy ember halálát okozva - tájékoztatta a bíróság döntését követően Kende Katalin szóvivő kedden az MTI-t.

A Budapest Környéki Törvényszék helybenhagyta a nyomozási bíró által augusztus 23-án hozott elsőfokú döntését azzal az indokkal, hogy a szökés, illetve az elrejtőzés veszélye továbbra is fennáll, elutasítva a 35 éves nő ügyvédjének óvadékra, illetve házi őrizetre vonatkozó beadványát.

A jogerős határozat értelmében mivel a szökés és elrejtőzés veszélye a balesetet okozó nő anyagi és családi hátterének rendezettsége ellenére is fennáll, a gyanúsítottnak előzetes letartóztatásban kell maradnia - mondta a bíróság döntését ismertetve a szóvivő. A végzés 30 napra szól. Nem fogadták el tehát azt a védői érvelést, miszerint a gyanúsított rendezett családi és anyagi háttere okán házi őrizet elrendelése is elégséges lenne, illetve óvadék ellenében szabadlábon védekezhetne - mondta el Kende Katalin

Kállai Gábor, a Pest Megyei Főügyészség szóvivője korábban közölte: az előzetes letartóztatás elrendelésében az a tény is fontos szerepet játszhat, hogy azért a bűncselekményért, amellyel a nőt meggyanúsították, 5-től 10 évig terjedő, tehát súlyos szabadságvesztés szabható ki.

Az ügyészségi szóvivő kitért arra is, hogy az időközben elkészült szakértői jelentések szerint a gyanúsított vérében 1,5 ezrelékes véralkoholszintet mutattak ki, vagyis közepesen ittas állapotban vezette a kocsiját, amikor nekiütközött a Fiatnak. Kábítószer fogyasztását sem lehet kizárni - fűzte hozzá Kállai Gábor -, mivel a nő szervezetében ópiátszármazékot találtak (amit ő antibiotikum szedésével magyarázott). Ez ügyben a végső szót az illetékes szakértőnek kell majd kimondania.

Beluzsárné Belicza Andrea, a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője múlt szerdán arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a szlovák állampolgárságú nőt a baleset napján - őrizetbe vétele mellett - ittas állapotban elkövetett, több ember halálát okozó közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt gyanúsítottként hallgatták ki, vallomása nem publikus.

Az MTI-nek arra a kérdésére, hogy valóban elaludt-e a volánnál a vezető, mielőtt belerohant a Fiatba, a szóvivő megjegyezte: feltételezhetően igen, de ezt a körülményt még vizsgálják.

A szlovák rendszámú BMW augusztus 21-én hajnalban az M3-as autópálya főváros felé vezető oldalán ment neki az előtte haladó Fiat Puntónak, amely az ütközés következtében a szalagkorlátnak csapódott, majd kigyulladt. A szabályosan közlekedő személyautóban két középkorú karácsondi házaspár utazott. Négyük közül hárman bennégtek a kocsiban, míg az az 54 éves asszony, aki másod- és harmadfokú égési sérülései ellenére ki tudott menekülni a járműből, a fővárosi Honvédkórházban két nappal később halt meg.

A BMW vezetője a volt szlovák miniszter, a kassai Vasművet privatizáló Alexander Rezes lánya - adta hírül saját információkra hivatkozva a baleset másnapján a Novy Cas című szlovák bulvárlap.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felgyújtotta magát egy férfi a keszthelyi városházán

A férfi a helyi kisebbségi önkormányzat elnökhelyettese, aki valószínűleg megoldatlan lakáshelyzete… Tovább olvasom