Kisalföld logö

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -5°C | 4°C Még több cikk.

Elfogadták a magyartermék-rendeletet: 100 százalék hazai alapanyagból itthon készül

A kormány szerdai ülésén elfogadta a magyar termék rendeletet - jelentette be Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter.
A kormány szerdai ülésén elfogadta a magyar termék rendeletet - jelentette be Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter csütörtökön reggel az MR1 Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

A miniszter a rendelet lényegét összefoglalva közölte: az a magyar termék, amely 100 százalékban magyar alapanyagból készül, azt Magyarországon dolgozzák fel és csomagolják. Fazekas Sándor jelezte: a szóban forgó rendelet a fogyasztók számára nyújt ismereteket a megvásárolandó termékekről, így tájékoztatja őket, hogy milyen árut vesznek meg.

Hozzátette: a rendelet a magyar termék megjelölésen kívül tartalmaz még átmeneti kategóriákat is. Azokat a termékeket, amelyek magyar, de külföldi alapanyagot is tartalmaznak, ám Magyarországon gyártják azokat, hazai termék kategóriába sorolják. Ilyen például a hurka, amelyben a rizs nagy valószínűséggel külföldről származik - magyarázta a miniszter.

Emellett példaként hozta a különféle csokoládékészítményeket - többek között a marcipánt - amelyeket Magyarországon készítenek de külföldi alapanyagból. Ezeket az árukat a hazai feldolgozású termék kategóriába sorolja a rendelet.

A miniszter megjegyezte: a rendelet megalkotása miatt vannak ugyan Magyarországnak vitái az Európai Unióval, de a kormány és a Vidékfejlesztési Minisztérium álláspontja az, hogy rendelet megalkotásával olyan szabályozás jött létre, amely nem ütközik az unió jogrendjébe és a nemzetközi szerződésekbe.

Fazekas Sándor beszélt még az új földtörvény tervezetéről is, amelyet július 12-én terjesztett az Országgyűlés elé. Megismételte: a törvény elfogadását követően Magyarországon földet csak földműves vásárolhat, az, aki élethivatásszerűen a földből él. A készülő új törvény célja egyértelműen a családi gazdaságok, azaz a középbirtokok megerősítése Magyarországon. Továbbá az, hogy a spekulánsok földszerzési lehetőségét teljes mértékben kizárja a jövőben.

Olvasóink írták

 • 3. load 2012. július 22. 20:42
  „2. pancser
  Azt nem gondolom, hogy a takarmány adalékok és a tartási technológiát szolgáló berendezések származása befolyásolná a vágóállatok pedigréjét, de a bors a Távol-keletről származik.
  Minden "tökös" magyar kolbászban megtalálható.
  Lesz-e a csabai kolbász hungarikum ezek után?”
 • 2. pancser 2012. július 19. 14:49
  „1."load"Ez a rendelet egy gesztus, a Gazdakörök álmodozóinak, egyébként értelmetlen az egész. Azt mondtad Csányi, én azt mondom nincsen magyar termék ez csak az ébren álmodók fejében létezik. nézzük s magyar disznót. mennyire magyar egy hizlaldában nevelt disznó? Egy kicsit igen, de nagyon nem. Az épület ahol tartják tele van idegen anyaggal, műszaki berendezéssel. A takarmánykiegészítők, a koncentrátumok vagy magyarok vagy nem, de inkább nem. A tápban szója is van, biztosan import. A fajta valószínűleg hibrid, idegen eredetű. a sertésvágás darabolás eszközei közül kevés készül itthon. aztán nézzük a kukoricát, árpát amit eszik. A kukorica hibrid vonalak 100% bizonyossággal idegenek. A traktor amivel művelik külföldi márka, a műtrágya szlovák, a vegyszer amerikai, a kombájn német stb.
  A fentiek alapján találjon valaki magyar sertéshúst?”
 • 1. load 2012. július 19. 12:08
  „Na, akkor Csányinak főhet a feje!
  Hogyan lesz a 40%-ban német húsból készülő pick-szalámi hungarikum?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Navracsics: felül kell vizsgálni a büntetés-végrehajtási szabályokat!

Felül kell vizsgálni a büntetés-végrehajtásra vonatkozó szabályozást Navracsics Tibor szerint. Tovább olvasom