Kisalföld logö

2018. 10. 22. hétfő - Előd 6°C | 15°C Még több cikk.

Élelmiszerkódex - ötpárti egyeztetés kezdődött

Ötpárti egyetértéssel törvényjavaslat készül, illetve több jogszabályt módosítanak annak érdekében, hogy a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) versenyfelügyeleti eljárása ellenére is életbe léphessen az élelmiszerkódex - mondta kedden a Független Hírügynökségnek az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának szocialista alelnöke. Herbály Imre hozzátette: az etikai kódex - amely elvileg júliusban lépne életbe - lehetővé tenné, hogy 80 százalékban magyar termékek legyenek az élelmiszerüzletek polcain. A pártok képviselői azt kérik a kódex aláíróitól, hogy a versenyfelügyeleti eljárástól függetlenül tartsák be az önként vállalt korlátozásokat és etikai normákat.
Az élelmiszerkódex július elsején lépne hatályba, ám a GVH versenyfelügyeleti eljárást indított az ügyben. Az Országos Kereskedelmi Szövetség emiatt már jelezte, hogy az eljárás lezárultáig azt nem kívánja figyelembe venni - mondta a Független Hírügynökségnek Herbály Imre. A keddi ötpárti tárgyaláson ezért felkérték a kormányt, hogy még a parlament nyári szünete előtt nyújtson be egy a mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek forgalmazásával kapcsolatos tiltott magatartásformákról szóló törvényjavaslatot. A parlamenti pártok képviselői kedden vállalták, hogy elkészítik a tervezetet, és javaslatot tesznek a kereskedelmi-, a verseny-, valamint az agrárrendtartási törvény módosítására is. Ezeket a jogszabályokat az Országgyűlés az őszi ülésszak elején fogadhatná el.

A készülő jogszabály több vonatkozásban is konkrétabb lesz, mint az élelmiszerkódex, ám a 80 százalékos limitet nem fogja tartalmazni, hiszen az versenyellenes lenne - mondta Herbály Imre. Az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának szocialista alelnöke az új törvénytől azt reméli, hogy az az eddigieknél jobban segítheti a magyar termékek megjelenését az élelmiszerüzletek polcain. Két hónappal ezelőtt fogadták el a termelők, a gyártók és a forgalmazók képviselői azt az etikai kódexet, amely szerint júliustól 80 százalékban magyar termékek lesznek az üzletek polcain.

A megállapodás azt garantálná, hogy júliustól az élelmiszert is árusító üzletek polcain 80 százalékban magyar termékek legyenek. A kódex szerint az aláíró élelmiszer-előállító vállalkozások az alapanyag-szükségletüket magyarországi termelőktől vásárolnák meg, és árletörési céllal nem importálnának mezőgazdasági alapanyagot. A mezőgazdasági termelők a megtermelt alapanyagokat elsősorban hazai gyártóknak, a készterméket pedig elsősorban magyarországi forgalmazóknak adnák tovább.

A kereskedőkre egy olyan szabály is vonatkozna, amely szerint külföldről nem hozhatnak be olyan terméket, amely a fogyaszthatósági és minőség megőrzési idejének nagyobb részét már elvesztette. A kódexet az agrárminiszter mellett kilenc szervezet, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége, a Magyar Agrárkamara, az Élelmiszerfeldolgozók Országos Szövetsége, a Tej Terméktanács, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, a Baromfi Terméktanács, az Országos Kereskedelmi Szövetség és az Általános Fogyasztási Szövetkezetek és Kereskedelmi Társaságok Országos Szövetségének képviselője írta alá.

Az önkéntességi alapon működő kódex bevezetését gátolja, hogy a GVH versenyfelügyeleti eljárást indított a megállapodás ügyében, ami akadályozza annak életbe lépését.

Olvasóink írták

 • 10. pancser 2009. június 10. 15:09
  „Tondaki, iratkozz be egy mg-i tanfolyamra! Aztán hasonlítsd össze a holland csúcsszintű technlógiát a magyarral. Van még mit tanulni! Ők a világ legigényesebb piacaira szállítanak, megtehetik mert áruik olyanok. A német eper tiszta és egészséges mert mert a gyümölcs nem érinkezik a földdel. Műtrágya? Jó hogy vissza nem akarod hozni a háromnyomásos gazdálkodást, vagy a norfolki négyes klasszikus vetésforgót. Bocs azt nem lehet mert az meg angol. Sajna a magyartarka marha meg svájci eredetű. No és a managilca? Még rágondolni is rossz mert az meg a szerb "sumadja " sertés magyarított változata. A szlovák tej? Adottságaik miatt előbbre tartanak, igen finom készítményeik vannak, közel sem szemét. Egyébiránt ha házitejet veszel engedd át szűrőpapíron, meg fogsz lepődni, lehet, hogy többet nem iszod meg! Azt együk ami finom, nem kell itt előítéleteskedni. A magyar túrót szeretem az osztrák módra készítettet nem, egyszer így másszor úgy- Azért nem veszek meg mindent mert magyar. A magyar is tanuljon meg igényesen termelni, akkor majd lesz piaca. El is várom honfitársaimtól akik ezzel foglakoznak. Ha nem hajlandók akkor sajna.....”
 • 9. vienna 2009. június 10. 14:44
  „Ezaz, még több mérget az élelmiszerekbe!
  Már így is tiszta műanyag ízük van!
  ANTSZ ilyenkor mélyen hallgat.
  Vajon kiknek a tulajdonában vannak a magyarországi élelmiszerüzemek?
  Mért kell a zsemlemorzsába 6-8 E betűt beletenni?
  Nem darált száraz zsemlének kéne lennie?
  Nehogy azt higyjétek hogy a magyar az annyira magyar és egészséges.
  Sári néni zöldsége, az még igen!”
 • 8. Primax 2009. június 10. 14:42
  „tondaki #7 !
  1.) Mikor szüntették meg Magyarországon az élelmiszerek - egészségügyi - ellenőrzését ?
  2.) Mit jelent az, hogy : "...amire korábban pénzt aldoztunk ?"
  3.) A szlovák tej finom. Szerintem. Akinek nem ízlik, vesz másfélét. Akár a piacon "igazi"-t. Magánügy.
  4.) Miért kellene "betenni a kaput" a multiknak ?”
 • 7. tondaki 2009. június 10. 09:37
  „Primax, az illegális élelmiszer szemét eddig mindig Németországból érkezett az szabad piac miatt. Ha Magyarországon megszüntették az élelmiszer minőség ellenőrzést, amire korábban pénzt aldoztunk, akkor mit várunk?
  A szlovák tej ihatatlan , ezt te is tudod, vegyél inkább te is piacon igazi tejet. Sopronban (biztos máshol is) már vannak tej automaták, ahol rendes (nem porból készült) tejet lehet kapni 120 Ft-ért. Ez a multiknak be teszi a kaput, mert az import szennyet nem tudják eladni többet.”
 • 6. Primax 2009. június 10. 08:21
  „tondaki #4 !
  Aztán mitől olyan megbízható a magyar élelmiszer ?
  Szinte hetente derítenek - és számolnak - fel illegális vágóhidakat. Némelyikbe dögkútról "szerzik be" az alapanygot...
  A kutyádnak nem adnál olyan húst, amit ott "gyártanak".
  A magyar mezőgazdaság bizonyos ágazatai egyszerűen nem versenyképesek.
  Tudom, már unalmas, de :
  Mitől olcsóbb cca. 100,- Ft-tal egy liter lengyel/szlovák/cseh/szlovén/német( ! ) tej, mint a magyar ?
  Szabad az ország, szabad a választás.
  A gazdák sírnak-rínak, hogy őket nem támogatják...és ők :
  Miért nem "támogatják" a magyar embereket kedvező(bb) árakkal ?
  Miért ?”
 • 5. Imcsi 2009. június 10. 01:11
  „Magyarországon öt párt egyetért valamiben? Ilyent is régen láttunk már!”
 • 4. tondaki 2009. június 09. 22:22
  „Tudod mit, pancser, edd a műtrágyával kezelt holland epret, ami földet nem látott, mert föld fölött nő, kilométeres sorokban. Azért tudom, mert személyesen láttam ilyen ültetvényt. Mit gondolsz, a drága nyugati munkaerő ellenére itt olcsó német, holland élelmiszer mitől olyan olcsó? Attól, hogy a t..o gazdaságos, meg a többi multi európa szemetét felvásárolja és velünk eteti meg (persze ha hagyjuk). Azt javaslom, vedd inkább a megbízható magyar élelmiszert, ami sokkal jobb, mint a nyugati. Szebb jövőt.”
 • 3. pancser 2009. június 09. 21:55
  „Nehogy már akadályozzák a termékek szabad kereskedelmét. Imádom pl: a német és a francia camambert sajtokat, undorodom egynémely magyar gyártó nyúlós trappistájától. Ma is kitűnő minőségű német epret vettem az egyik hipermarketban, a magyar meg már nincs mert leérett. Sorolhatnám a kedvenc durum tésztáim olaszok, a magyar gusztustalan kockázott bacon helyett németet veszek, gusztusos és finom. Tessenek olyat gyártani ami versenyképes!”
 • 2. akinemfél 2009. június 09. 21:48
  „-moderálva floodolásért”
 • 1. Primax 2009. június 09. 20:20
  „Teljesen felesleges a "külső" szabályozás, ugyanis a piac szabályozza önmagát.
  Aki pedig - pl. az árai miatt - most nem versenyképes, az ezután sem lesz az.
  Megpakolhatják a Gazdaságosban a tejes-sort 80% magyar termékkel, akkor sem - főleg - azt veszi majd a nép, mert jóval drágább. Amúgy pedig nem fogják ezt tenni, mert nem ellenségei önmaguknak.
  Ez az " Élemiszer-kódex " úgy felesleges, ahogyan van/lesz...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elfogták a nagybörzsönyi gyilkost - ütött és szúrt

Néhány óra alatt elfogták a rendőrök azt a férfit, aki megölt és kirabolt egy középkorú férfit a… Tovább olvasom