Kisalföld logö

2018. 03. 19. hétfő - József, Bánk -8°C | 2°C Még több cikk.

Együtt a környezetért: az ökológiai lábnyom

Az ökológiai lábnyom az emberi életmód lényeges mérőszáma, mely kifejezi, hogy egy ember mennyire terheli meg a természeti környezetet földterületben kifejezve.

Egy speciális módszerrel ugyanis mindenfajta környezeti terhelés kifejezhető ebben a mértékegységben.

Az ökológiai lábnyom tulajdonképpen megmutatja, hogy mindennapi életünkhöz a Föld mekkora területére van szükségünk.

Az ökológiai lábnyom kiszámításánál alapvetően a következő tényezőket érdemes figyelembe venni. Étkezés: mennyi élelmiszert fogyasztunk, mekkora terület szükséges az élelmiszereink előállításához (pl. az éves kenyérfogyasztáshoz szükséges szántóföld területe)? Lakhatás: pl. mekkora területet foglalunk el a házunkkal, kertünkkel, mivel fűtünk? Közlekedés: mivel közlekedünk? Vásárlás: milyen termékeket vásárolunk, mennyire környezetkímélők ezek a termékek? Hulladék: mennyi hulladékot termelünk, ebből mennyit hasznosítunk újra?
Az ökológiai lábnyomelemzéseket több szempontból is bírálták, leginkább a pontosságát kérdőjelezték meg. A hibák kiküszöbölésére az ökológiai lábnyommodelleket folyamatosan finomítják.

Az ökológiai lábnyom elsődleges célja leginkább az erőforrás-takarékosság tudatosítása és a figyelem felkeltése az iparosodott országokban. Egyes számítások szerint a Föld eltartóképessége 1,9 hektár/fő, azaz minden emberre nagyjából ennyi terület jutna. Ezzel szemben átlagosan 2,3 hektár/fő értéknél tartunk, azaz lakosonként fél hektárral túllépjük: túlhasználjuk a Földet! E túlhasználatban a fejlett országok járnak élen (USA: 12,2 hektár, Kanada 7,7 hektár/fő).

Lakosonként fél hektárral túllépjük: túlhasználjuk a Földet.
A túlhasználat azzal a veszéllyel jár, hogy hamarosan kimerül a Föld, elfogynak az ásványkincsek, az erdők és az ivóvízkészletek, tönkremennek a termőföldek, hatalmas mennyiségű szemét borítja majd a bolygót. E felelőtlen magatartás következményeként éhínség, járványok és háborúk sújtják majd az emberiséget.

Csak egyetlen sikeres megoldás létezik: a megelőzés! Ehhez meg kell változtatnunk eddigi magatartásunkat, az új, környezettudatos szemléletet kell követnünk, valamint így kell nevelnünk gyermekeinket, hogy felelős emberekké váljanak. (Az ökológiai lábnyomról bővebben: www.erdopedagogiaprojekt.com.)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Romagyilkosságok - Piricsén folytatódik a helyszíni bizonyítás

A Szabolcs megyei Piricsén folytat helyszíni bizonyítási eljárást a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI)… Tovább olvasom