Kisalföld logö

2017. 08. 18. péntek - Ilona 18°C | 32°C Még több cikk.

Egységes formaruhát kaphatnak a polgárőrök

A Belügyminisztériumban készülő új szabályozásnak, amelynek a kormányzati portálon megtalálható tervezete szerint például országosan egységes formaruhát kapnának a polgárőrök.
A polgárőri tevékenység leple alatt folytatott jogellenes tevékenység, illetve az egyesülési joggal történő egyéb visszaélés megakadályozása is célja annak a Belügyminisztériumban készülő új szabályozásnak, amelynek a kormányzati portálon megtalálható tervezete szerint például országosan egységes formaruhát kapnának a polgárőrök.

A polgárőrségről és a polgárőri tevékenység szabályairól szóló, 2012. január elsejével életbe léptetendő jogszabály tervezete rögzíti, hogy a polgárőr szervezetek politikai tevékenységet nem folytathatnak, működésük a politikai pártoktól független, más társadalmi szervezet pedig az elnevezésében a polgárőrséggel való összetéveszthetőségre alkalmas megjelölést és elnevezést nem használhat.

Az előterjesztés értelmében a polgárőr egyesület az egyesülési jogról, valamint a civil szervezetekről szóló törvény és a polgári törvénykönyv szabályai szerint működő egyesület, amely - néhány más, önkéntesen vállalható tevékenység mellett - a helyi közrend és közbiztonság védelme, valamint a bűnmegelőzésben való közreműködés érdekében közterületi járőrszolgálatot, figyelőszolgálatot, a közúti baleset helyszínén, illetve bölcsőde, óvoda és általános iskola közvetlen közelében jelzőőri feladatokat lát el.

Polgárőr egyesület csak akkor végezhet ilyen tevékenységet, ha rendelkezik a működési területén illetékes helyi önkormányzat jóváhagyásával, az illetékes megyei (fővárosi) rendőr-főkapitánysággal írásbeli együttműködési megállapodást kötött, valamint az Országos Polgárőr Szövetség tagja - javasolja a kormány. A tervezet szerint a polgárőrök a jövőben országosan egységes formaruhát viselnének, amelyen jól láthatóan fel kell tüntetni a "polgárőrség" megjelölést.

A formaruha jellemzőit a rendészetért felelős miniszter állapítja majd meg. Az előterjesztés kitér arra is, hogy a polgárőr a tevékenysége során nem viselhet olyan formaruhát, amely rendvédelmi szerv vagy más hatóság tagjának egyenruhájához való hasonlósága miatt megtévesztésre alkalmas, vagy amelynek a viselése jogszabályba ütközik. A polgárőri tevékenység ellátása során a polgárőr köteles lesz magánál tartani polgárőr-igazolványát; ha közterületi szolgálatot lát el, igazolványát köteles a formaruhán jól látható helyen, a nevet, a fényképet és az egyedi azonosítót tartalmazó oldalával kifelé fordítva, kitűzve viselni.

Az igazolvány formátumát is a rendészetért felelős miniszter állapítja meg. A polgárőr megengedett hatóanyag-tartalmú és töltőanyag-tömegű gázspray-t tarthat majd magánál, amit az Országos Polgárőr Szövetség - térítés ellenében - az ORFK-tól igényelhet az együttműködési megállapodás alapján. A tervezet szerint a polgárőr tevékenysége során jogosult a szabálysértés, bűncselekmény elkövetésén tetten ért személyt a cselekmény abbahagyására felszólítani, a cselekmény folytatását megakadályozni, illetve a bűncselekmény elkövetésén tetten ért személyt visszatartani. Köteles azonban az elfogott személyt haladéktalanul a büntetőeljárásról szóló törvény szerint eljárni jogosult nyomozó hatóságnak átadni, és ha erre nincs módja, e szervet nyomban értesíteni - áll a szövegben.

Ha a tervezetből törvény lesz, a központi költségvetés támogatja majd a polgárőri tevékenységet az Országos Polgárőr Szövetségen keresztül: a büdzsé a polgárőr egyesület tagjai után az éves költségvetési törvényben meghatározott összegű normatív támogatást folyósít, megtéríti a közterületi szolgálatot ellátó polgárőrök formaruhával történő ellátásának költségeit, biztosítja a polgárőrök fényvisszaverő mellénnyel történő felszerelésének fedezetét, és biztosítja az egységes digitális rádiótávközlő rendszerhez történő hozzáférés érdekében a polgárőr egyesületek technikai eszközökkel történő ellátásának fedezetét.

Az új törvény méltányolná, hogy a polgárőrök számos fórumon kérték Szent Lászlónak a polgárőrség védőszentjeként történő hivatalos elismerését, és rögzítené, hogy július első szombatja országos polgárőrnap.

A közterületi polgárőri szolgálat ellátása céljából üzemeltett autók mentesülnének a gépjárműadó alól. Az új szabályozás életbe lépésével hatályát vesztené a polgárőrségről szóló 2006. évi LII. törvény; 2012. január 1-jétől újabb polgárőr szervezetek csakis az új szabályozás szerint jöhetnének létre, míg az új törvény hatályba lépésekor már működő polgárőr egyesületek és szövetségek átalakulásához, illetve igazolvánnyal, formaruhával történő ellátásához a jogszabály 6 hónapos átmeneti időszakot biztosít.

Olvasóink írták

 • 4. dorombolok 2011. október 14. 06:39
  „Felvétel a még fiatalos munkásőröknek.Háté : miért gondolod , hogy ez a hatalom nem építi ki a saját besúgóhálózatát , ez legalább olyan fontos mindegyiknek mint a pénz , meg a pénz , meg a pénz!”
 • 3. Star-Spangled 2011. október 13. 21:22
  „Ettol felek en is!!!!!”
 • 2. k29680 2011. október 13. 18:22
  „Végig olvastam.Nekem az jutott eszembe az egészről,hogy csak azok "polgárőrködhetnek" akiknek ha azt mondják piros akkor helyeselnek.A polgárőrség ezidáig önszerveződő az emberek és javaik megvédését hivatott egyesületnek minősült.Ezután nem tudom mi lesz.”
 • 1. háté 2011. október 13. 11:28
  „Egységes formaruhát kaphatnak a polgárőrök - ja, mint a régi szép időkben,- munkásőr <-> polgárőr
  A polgárőrök 99%-a fidesz-kdnp-s, a dolguk nem a települések védése, a hatalom kiszolgálói-besúgói hálózat kiépítése teljes belügyminiszteri rendelettel.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lassíts! - a MÁV és a rendőrség is figyeli a vasúti átjárókat

Az idén már negyedik alkalommal tart közös ellenőrzéseket az ország legveszélyesebb vasúti… Tovább olvasom