Kisalföld logö

2017. 07. 21. péntek - Dániel, Daniella 22°C | 31°C Még több cikk.

Egyre nő a császármetszéses szülések száma

Egyre több császármetszést végeznek a kórházakban - írja szerdai számában a Magyar Nemzet.
A lap az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) adataira hivatkozva arról számol be: míg 2009-ben összesen 28 996 császármetszést végeztek, addig tavaly már 30 460-at. Az összes szülés számán belül ez négy éve 32 százalék körül mozgott, tavaly pedig meghaladta a 35-öt.

Varró Gabriella, a Születésház Egyesület szakmai vezetője úgy vélte: a mutatók romlása miatt szükség lenne a negatív mutatójú kórházak átvizsgálására és olyan szakemberek bevonására, akik ismerik a császármetszések csökkentéséért folytatott nemzetközi gyakorlatot.

A császármetszések megnövekedett száma ugyanakkor nem a kórházaknak juttatott magasabb finanszírozásnak vagy hálapénznek köszönhető, hanem annak, hogy egy esetleges peres eljárásban sokkal inkább "enyhítő körülmény", mint egy rosszul levezetett természetes szülés - olvasható a cikkben.

Olvasóink írták

 • 1. feketebodza 2013. október 09. 14:44
  „Ez egy annyira felesleges vita... miért kell csökkenteni a császármetszések számát? Nem mindegy, hogy 30 vagy 40 %?

  Annyira összetett kérdés ez, hogy nem lehet csak egy számadat alapján semmit sem mondani, csak megosztani az embereket.

  Mi a hátránya a császármetszésnek? Én semmi igazán meggyőzőt nem találtam. Persze egy műtét, sok kockázattal, oké. A szülésnek is van egy csomó. Ha a gyerek szopna rendes szülés után (ha az anya is akarja), akkor fog császár után is. És, hogy lehet azt mérni, hogy a ha nem szopik, akkor szopott volna, ha nem császáros? Hogy milyen védettséget szerez a szülőcsatornán áthaladva, nem tudom, ugyanannyi fertőzést is összeszedhet, nem látom igazán tudományosan alátámasztva.
  Meg persze nem természetes. De az egész életünk nem természetes, minden mű, akkor miért pont ez legyen.
  Nagyjából ezeket szokták mondani....

  Amíg ilyenek a kórházakban, szülészeteken a körülmények, addig szerintetek az ott dolgozó orvosok nem tudják, hogy hogy lehetne csökkenteni? Dehogynem, nem hülyék azok, egyáltalán nem. Azokkal az eszközökkel dolgoznak, amik a rendelkezésükre állnak, az a lényeg, hogy a gyerek lehetőleg egészséges legyen és őket pedig ne pereljék. És úgy gondolom, hogy ez egy adott helyzethez igazodó, normális hozzáállás.

  Másrészt egyre kitolódik a gyermekvállalás ideje, azért 35 évesen az első gyereket nem biztos, hogy csak kipottyantja az ember lánya, főleg, ha előtte össze-vissza egrecíroztatják, nyugalom, harmónia stb. nélkül, aznap a 26. szülő nőként.

  Azokat a kórházakat, ahol alacsony a csm aránya, de olyan esetben ahol máshol császároznának, ott meg kockáztatnak, miért nem világítják át?

  Mit fognak mondani a nemzetközi gyakorlatot ismerő szakértők? Hogy a barátságtan, ronda, ízléstelen, zsúfolt vajúdók és szülőszobák, fáradt, kevés személyzet helyett jól felszerelt szülőotthonok kellenek, szakszerű ellátással (sok, türelmes, megfelelő fizetésért dolgozó, nem agyonhajszolt szülésznő, dúla, bába, kinek mi, részletkérdés) és néhány orvos, akinek AKKOR, AMIKOR KELL, van ideje, nem műt, nem rendel, nem kell most azonnal "leszületnie" az anyukát, hanem ráér... Vagyis van IDŐ mindenre.

  Amikor a mérnök végzettségű apuka belenéz a naptárába, jövő szerdán és szombaton itthon vagyok, akkora beszéld meg a császárt (ez egy elhangzott mondat, nem kitalált!!!!), akkor miről beszélünk? Hogy arról ne is szóljak, hogy hol van Geréb Ágnes és hol lenne a helye? Amíg vele ez, ami történt megtörténhet, addig teljesen mindegy minden.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vona Gábor: mesterségesen keltett a Jobbikkal szembeni előítéletesség

Vona Gábor kijelentette: készek a nyilvánosság előtt megvitatni a programjukat. Tovább olvasom