Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Egymillió forint értékű alumíniumkábelt loptak el Tolnában

Két és fél kilométernyi alumínium légkábelt loptak el villanyoszlopokról a Tolna megyei Alsónyéknél. A kár egymillió forint - közölte a rendőrség csütörtökön az MTI-vel.

Farkas Kinga elmondta, hogy az E.ON Dél-Dunántúli Áramhálózati Zrt.-től érkezett bejelentés szerint ismeretlenek Alsónyéken a korábban megrongált transzformátortól 2500 méter alumínium légkábelt vágtak le és loptak el a villanyoszlopokról. A kár több mint egymillió forint.
A rongálás nem okozott szolgáltatásszünetet, mert a hálózatnak ez a szakasza használaton kívül volt - tájékoztatott az áramszolgáltató kommunikációs munkatársa.
Varga Ivett az MTI-nek elmondta, hogy nem a kábellopások, hanem a transzformátorrongálások okozzák a legtöbb kárt. Az E.ON Hungária vállalatcsoporthoz tartozó hálózati társaságoknak - amelyek működési területe az Észak-Dunántúl, a Dél-Dunántúl és a Tiszántúl - az idén eddig 400 millió forintos kárt okoztak az olaj- és színesfémtolvajok. A leggyakrabban a transzformátorokban lévő réztekercseket viszik el, az idén körülbelül 35 tonnát loptak el - közölte Varga Ivett.
2010-ben eddig 312 olyan eset történt, amikor transzformátorokat rongáltak meg, fosztottak ki. Egy megrongált transzformátor cseréje átlagosan 1,3 millió forintba kerül. A költségeket növeli, ha a környezet kármentesítésére is szükség van, például a transzformátorból kiömlő olaj miatt.
Varga Ivett aláhúzta, hogy a transzformátorok megrongálásával a tolvajok mintegy tízszer akkora összegű kárt okoznak, mint amennyiért az alkatrészeket értékesíteni tudják.
A transzformátorok, vezetékek megrongálása a lakosság számára is kellemetlenséggel járhat, mivel az áramszolgáltatásban hosszabb zavarok fordulhatnak elő. Ezeknek a készülékeknek, berendezéseknek az érintése, eltávolítása életveszélyes is lehet. 2007-ben Marcali mellett, az idén augusztusban Kisújszálláson történt halálos áramütéses baleset szándékos rongálás, lopási kísérlet közben - emlékeztetett a szolgáltató munkatársa.
Azt is kiemelte, hogy nem csupán a villamosenergia-szolgáltatást veszélyeztetik az elkövetők, hanem más közműveket: víztornyokat, vízátemelőket, telefon-adótornyokat ellátó transzformátorokat is rongáltak már meg. Az idei 312 transzformátorrongálásból 114-ben veszélyeztettek más közüzemet.
Tolnában az idén 15 transzformátorrongálás történt - öt ízben más közmű ellátását veszélyeztették a tolvajok -, a kár körülbelül 20 millió forint. A megrongált trafókból 1500 kilogramm rezet tulajdonítottak el.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Börtönbüntetésre ítélték a csömöri Auchan biztonsági őreinek támadóit

Hat hónaptól egy évig terjedő börtönbüntetésre ítélt a Gödöllői Városi Bíróság nyolc embert, akik… Tovább olvasom