Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Egyetemes emberszeretet és vudu gazdaságpolitika

A kolontári iszapkatasztrófa utáni helyzetről, az európai szemeszterről, a kormány gazdaságpolitikájáról és a közelgő karácsonyról volt szó többek között napirend előtt hétfőn a parlamentben.
1. rész
A kolontári iszapkatasztrófa utáni helyzetről, az európai szemeszterről, a kormány gazdaságpolitikájáról és a közelgő karácsonyról volt szó többek között napirend előtt hétfőn a parlamentben.

Pintér Sándor a kolontári iszapkatasztrófa utáni intézkedésekről
A belügyi tárca vezetője elmondta, hogy a kolontári iszapkatasztrófa utáni veszélyhelyzet azóta is fennáll. A tízes tározó fala folyamatosan mozog, s megemelkedett a gát magassága. Pintér Sándor felidézte, hogy egységes irányítás alá vették a területet és a másik két megyét is, s azirányú erőfeszítéseik célra vezetettek, hogy a Torna-patakban a lúgos kémhatást semlegesítsék. Sajnálatos, hogy jelen pillanatban még mindig fennáll a veszélyhelyzet, de mindent megtesznek, hogy emberi életet és ingatlanokat ne kerüljenek veszélybe - mondta, kiemelve: az elsődleges védőgát elkészült, a másodlagos az időjárás függvényében remények szerint szintén megépülhet.

Jobbik: elkeseredettek az emberek
Vona Gábor (Jobbik) azt mondta, hogy az emberek elkeseredettek, s úgy érzik sokan magukra hagyták őket. Mint mondta, ez az unió történetének legnagyobb ipari katasztrófája volt, ehhez még egy környezeti katasztrófa is járult, s bizonyos értelemben egészségügyi és gazdasági katasztrófahelyzet is van, hiszen a vállalkozások nehéz helyzetbe kerültek a történtek miatt.

LMP: komoly munka mellett komoly hiányosságok
Jávor Benedek (LMP) azt mondta, hogy a kormány nagyon komoly munkát végzett, de rendkívül komoly hiányosságok tapasztalhatók. A mezőgazdasági területekre kiömlött vörösiszap összegyűjtése és elszállítása a külterületeken el sem kezdődött, új lerakót kell építeni, ami nem látszik, hogy elkészül-e; a Torna és a Marcal medertisztítását el kell kezdeni - sorolta. Hozzátette, karácsonyig ígértek házakat, de ebből is keveset tapasztalnak. Indokolt a veszélyhelyzet meghosszabbítása, nagyon sok még a teendő - mondta, hozzátéve: helyiek szerint komoly problémák vannak a telefonokkal, ami lehallgatást feltételez, s a biztonságérzetet csökkenti.

MSZP: részletesebb tájékoztatást is megérdemelt volna a parlament
A szocialista Gőgös Zoltán szerint részletesebb tájékoztatást is megérdemelt volna a parlament. Vigyázni kell, a veszélyhelyzet kapcsán olyan intézkedések ne történjenek, amit a helyiek nem értenek - mondta, hozzátéve: a jogszabályok nem olyan tartalmúak, mint ígérték, s például a teljes kártalanítás helyett csak részlegesről van szó. Nagy az információhiány, nem értik azt sem, hogy helyi vállalkozások miért nem szállhattak be a kárelhárításba - közölte.

Jobbik: oldani kell az egyoldalú uniós függőséget a gazdaságban
Balczó Zoltán (Jobbik) kiemelte: az uniós soros elnökség során fő feladat az európai szemeszter bevezetése lesz. Ez azt jelenti, hogy a következő évi költségvetés sarokszámait, az ezt megalapozó makropályát az unióval kell egyeztetni. Ez szerinte a gazdasági önrendelkezés feladását jelenti. Hozzátette: gazdasági kapcsolatok egyoldalú, uniós függőségének oldására van szükség, nyitásra kelet felé.
Cséfalvay Zoltán államtitkár kiemelte: a képviselő félreérti a szemeszter lényegét. Szükség van előzetes koordinációra a tagállamok gazdaságpolitikájában, s a szemeszter ezt valósítja meg. Februárban jelenik meg az Európai Bizottság jelentése, amely keretét adja ennek a félévnek, párhuzamosan pedig az országok elkészítik stabilitási programjukat, illetve egyes országok a konvergencia programokat. Szó sincs a költségvetésbe való közvetlen beleszólásról - szögezte le, hozzátéve: a középtávú fejlesztési tervek, illetve reformlépések bemutatásáról van szó.

LMP: semmibe visz a "vudu gazdaságpolitika"
Schiffer András (LMP) a kormányfő korábbi mondatait idézve azt kérdezte: hol a szerénység és alázat a kormány politikájában. Kitért többek között arra, hogy bővítették a kiemelt beruházások körét, szóvá tette, hogy a kormánytöbbség leszavazta azt a javaslatot, amivel az "offshorelovagokat" űzték volna el a közbeszerzésektől. Egymillió munkahelyet ígértek, de nem látni, hogyan valósítanák meg - sorolta. A jövő felélése, szegényellenes társadalompolitika, munkavállaló-ellenes fellépés, az alkotmányosság és jogbiztonság felszámolása jellemző - összegzett, s azt mondta "a fülkeforradalom felsült, a vudu gazdaságpolitika a semmibe visz".
Cséfalvay Zoltán válaszában kiemelte, hogy az elmúlt félévben költségvetési konszolidáció zajlott.
A korrupció ellen rendszerszerűen kell fellépni, s csak és kizárólag a vállalkozások képesek egymillió új munkahelyet létrehozni, ehhez kell megfelelő környezetet.
Az adóváltozások effelé mutatnak - hangsúlyozta az államtitkár.

KDNP a közelgő karácsonyról
Harrach Péter frakcióvezető Varga Lászlóra, a KDNP egykori képviselőjére emlékezett 100. születésnapja alkalmából, majd a közelgő karácsony ünnepéről szólt. A hívő embernek az ünnep tartalma a fontos, ugyanakkor mindenkinek szóló üzenet az "egyetemes emberszeretet", hogy ne tegyenek különbséget ember és ember között - mondta békét, örömöt, áldott ünnepet kívánva.


2. rész
A kormányról, és Pécs kulturális fővárosként való fejlődéséről volt még szó napirend előtt a parlamentben. A képviselők több házszabálytól eltérésről és sürgősséggel történő tárgyalásról is határoztak.

MSZP: a Fidesz semmit nem tanult
Mesterházy Attila (MSZP) szerint a Fidesz semmit nem tanult a 1998-2002 közötti időszakból, ugyanolyan arrogánsan és cinikusan kormányoznak, s a kétharmados többség birtokában minden határon túlmennek. Dilettáns módon járnak el, ad hoc döntéseket hoznak - mondta, hozzátéve: saját hatalmuk bebetonozásáért nagyon céltudatosak, a kétharmad azonban nem erről szól. Szerinte le akarnak számolni a szocialista párttal, meg akarják semmisíteni, de ez nem fog sikerülni.
Navracsics Tibor közigazgatási miniszter válaszában azt mondta, Mesterházy Attila kormányzati szerepvállalása arról szólt, hogy áfa-kommandósként boltról boltra járva próbálta kikényszeríteni az áfa-csökkentést, így epizodistája volt a kormányzati politikának. Senki nem mondta, hogy egyik pillanatról a másikra bekövetkezik a kánaán. Azt mondták, hogy hisznek abban, megszorítások nélkül ki lehet jutni a gazdasági válságból. Senki nem mondta, hogy csodák történhetnének, nem lehet fél év alatt megjavítani mindent - tette hozzá. Kijelentette: az ország ki fog kerülni a válságból, és ismét Közép-Európa legerősebb gazdasága lehet.

Fidesz: új kulturális centrum jött létre
Hoppál Péter (Fidesz) arról beszélt, hogy Pécsett az Európa kulturális fővárosa programhoz kapcsolódva az öt kulcsprojekt 90 százaléka elkészült. A programok nem egy fesztiválévre szorítkoztak, hosszú távra kívánták a várost pozícionálni - fűzte hozzá, kiemelve: egy új kulturális centrum jött létre Magyarországon.
Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter válaszában kiemelte: Pécset megváltoztatta ez az év, Dél-Dunántúl kulturális központja erősödött meg.

Döntések házszabálytól való eltérésről és sürgősségi tárgyalásról
A képviselők több házszabálytól való eltérésről is döntöttek: hétfőn tartják a Nemzeti Kulturális Alapról szóló törvény módosításáról szóló vitát, és a zárószavazást. Az agrár tárgyú törvények módosításáról szintén hétfőn döntenek majd a képviselők.
Az Országgyűlés határozata értelmében december 23-tól tartják a sportról szóló törvénymódosítás, az egyes energetikai témájú törvények, valamint az épített környezet alakításáról és védelméről szóló törvénymódosítás zárószavazását.
Elfogadta a Ház a fideszes L. Simon László azon javaslatát, amely szerint sürgősséggel tárgyalják a Magyar Távirati Iroda Részvénytársaság létrehozásáról szóló határozat módosítását, valamint a 2010. október 6-án kihirdetett veszélyhelyzet meghosszabbításának engedélyezéséről szóló határozati javaslatot. Jóváhagyták a sürgősséggel történő tárgyalást az Európai Innovációs és Technológiai Intézet és a Magyar Köztársaság Kormánya közötti székhely-megállapodás kihirdetéséről szóló törvényjavaslat esetében, és döntöttek arról: kiegészítik a napirendet a fideszes Rogán Antal nevéhez fűződő alkotmánymódosítással.


3. rész
A Nemzeti Fejlesztési Ügynökségtől való elbocsátásokról, a koraszülött mentésről, a kármentő alapba befolyt pénzek sorsáról, valamint az otthonszülésről beszéltek a képviselők hétfőn az interpellációk között.

Az MSZP a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségtől való tömeges szakértői elbocsátások miatt szólalt fel
Harangozó Gábor arról beszélt: az Európai bizottság erélyes hangú levélben adott hangot a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségtől való tömeges szakértői elbocsátások miatt. Az Európai Bizottság szinte követeli a kormánytól, hogy vegye vissza az elbocsátott szakembereket - mondta.
Azt kérdezte: fontosabb-e a kormány számára, hogy saját, megbízható, ám kellő szakértelem híján lévő kádereikkel töltsenek be komoly szaktudást igénylő munkaköröket?
Fónagy János államtitkár azt válaszolta: ott, ahol szükség van rá, és a bizalom megköveteli, ott változtatást hajt végre a kormány.
Az 1300 főt foglalkoztató rendszerből elenyésző volt a távozó munkatársak száma - jelentette ki.
A választ a szocialista politikus nem fogadta el, az Országgyűlés 262 igen és 49 nem szavazat és 12 tartózkodás mellett jóváhagyta.

A Fidesz a koraszülött mentésről kérdezett
Szabó Tamás kiemelte: Magyarországon a koraszülöttek mentését kilenc mentési központ, alapítvány látja el. Hozzátette: mivel a mentés állami feladat, ezért 2002-ben a polgári kormány biztosította a feltételeket, évi 500 millió forintot. Mint mondta, a mentési rendszer mindaddig zavartalanul működött, míg a kormányváltás után a működési költség közel harminc százalékát el nem vonták.
Kiemelte: a gyors riasztás és a 24 órás elérhetőség nélkül a koraszülötteknek kevés az esélyük az életben maradáshoz.
Azt kérdezte: hogyan képzeli el a koraszülött mentés jövőjét az egészségügyi tárca?
Réthelyi Miklós miniszter azt válaszolta: Magyarországon minden tizedik csecsemő koraszülöttként jön a világra. Hozzátette: az elmúlt években problémát jelentett, hogy a koraszülött mentést végző alapítványok munkájuk végzéséhez nem jutottak elegendő forráshoz.
Közölte: a 2011-es költségvetési tervben biztosított több mint 405 millió forint a működtetést lehetővé teszi.
A képviselő a választ elfogadta.

Jobbik: mire fordították a magyar kármentő alapba eddig befolyt pénzadományokat?
Ferenczi Gábor szerint még mindig nincsenek felelősei az iszapkatasztrófának, és várat magára a beígért teljes körű kárrendezés is.
Azt kérdezte: mire fordította a kormány a magyar kármentő alapba eddig befolyt pénzadományokat?
Tállai András államtitkár azt válaszolta: a kormány az alapba összegyűlt pénzt semmire sem tudja felhasználni, mivel azt a kármentő bizottság osztja fel.
Mint mondta, a kármentő bizottság több döntést is hozott, december 14-ég több mint 1,5 milliárd forint gyűlt össze, az első körben pedig a 374 érintett család 100-100 ezer forintot kaptak. Ezen túl a bizottság 20 millió forintot adott át a Magyar Máltai Szeretetszolgálatnak, ők a lakásukat elvesztettek albérletére fordítják az összeget - tette hozzá.
Közölte: az alapból eddig 155 millió forintot fizettek ki.
A képviselő a választ nem fogadta el, az Országgyűlés azonban 190 igen és 80 nem mellett elfogadta.

A KDNP az otthonszülésről
Nagy Kálmán az otthonszülés kapcsán szólalt fel. Mint mondta, egyre kevesebb gyermek születik Magyarországon, 1948 óta egyre alacsonyabb a születések száma. A világ számos országában a gyermeket váró anyák választhatnak: kórházban, születésházban vagy pedig otthon szeretnének szülni - közölte.
Mint hangsúlyozta, Magyarországon az otthonszüléshez szükséges feltételek nem javultak az utóbbi években. Véleménye szerint a szülés körülményeire olyan feltételeket kell kidolgozni, melyek a gyermek maximális biztonságát szolgálják akkor is, ha nem kórházban szülnek az anyák. Hogyan kívánja a tárca megteremteni az otthonszülés személyi és tárgyi feltételeit? - kérdezte.
Réthelyi Miklós miniszter azt válaszolta: nem csak a jogi keretek hiányoznak, de az otthonszülés feltételei sem adottak.
Közölte: az intézeten kívüli szüléssel kapcsolatos jogszabállyal ez év végégig készül el a tárca, és tavasszal hatályba léphet a szabályozás.
A képviselő a választ elfogadta.


4. rész
A Nemzeti Eszközkezelő Társaságról, az üzemanyag árakról és az önkormányzatok valamint a kormány közötti egyeztető fórumról is beszéltek a képviselők hétfőn az interpellációk között.

LMP: mi lesz a Nemzeti Eszközkezelő Társasággal?
Vágó Gábor arra hívta fel a figyelmet, hogy a Nemzeti Eszközkezelő Társaság koncepciójáról a közvélemény még mindig nem értesült. Az LMP-s képviselő feltette a kérdést: tervezi-e a kormány a szociális bérlakások rendszerének jelentős kiszélesítését? Tervezi-e a kormány a lakásfenntartási támogatás radikális emelését? Mi lesz a Nemzeti Eszközkezelő Társasággal? - kérdezte.
Cséfalvay Zoltán államtitkár azt válaszolta: 2002-ig jól működött egy államilag támogatott, kedvezményes lakáshitelre épülő rendszer, azonban az MSZP-SZDSZ koalíció ezt a támogatási formát megszüntette. Az új kormány azzal szembesült, hogy működésképtelen lakáspiacot hagytak rá - tette hozzá.
Az ellenzéki képviselő nem fogadta el a választ, a képviselők többsége 186 igennel, 80 nemmel és egy tartózkodás mellett elfogadta.

MSZP: mit tesz a kormány az egekbe szökő üzemanyag árakkal?
Tukacs István azt kérdezte: mit tesz a kormány az egekbe szökő üzemanyag árakkal? Véleménye szerint a magas árakban jelentős szerepe van a kiszámíthatatlan gazdaságpolitikának.
Cséfalvay Zoltán államtitkár közölte: a benzin árát sok tényező alakítja. A magyar benzinárak uniós viszonylatban nem számítanak kiugrónak - jelentette ki. Mint fogalmazott, a benzin ára azért magas, mert nagyon magas annak adótartama, amit a jelenlegi kormányra maradt felelőtlen költségvetési helyzet magyaráz.
A szocialista képviselő a választ nem fogadta el, a képviselők 191 igen, és 83 nem mellett jóváhagyták.

Az MSZP az önkormányzatiságról
Varga Zoltán arról beszélt, hogy az önkormányzatiság fontos eleme az ország demokratikus berendezkedésének. Mint mondta, jelenleg hét önkormányzati szövetség működik. Hozzátette: az előző kormányok működtették az önkormányzatok és a kormány egyeztető fórumát, folyamatos volt az együttműködés.
A Fidesz, a kormány támogatásával, olyan módosító indítványt nyújtott be, mely alapján négy érdekszövetséget, több száz önkormányzatot zártak ki az egyeztetési folyamatból - emelte ki.
Azt kérdezte: miért zártak ki önkormányzati szövetségeket az egyeztetésből?
Tállai András államtitkár azt válaszolta: 2007-ben indult el a szövetség és a kormány közötti együttműködés. Véleménye szerint a szocialista kormány és az önkormányzati érdekszövetségek között valóságos együttműködés nem volt.
Felhívta a figyelmet arra, hogy a szocialista képviselők az alkotmányügyi bizottságban megszavazták az említett módosító javaslatot.
A képviselő nem fogadta el a választ, az Országgyűlés 180 igen, 58 nem és 32 tartózkodás mellett elfogadta azt.


5. rész
A képviselők a nyugdíjakról, az abortuszok számának csökkentéséről, a hősi halottak sírjainak gondozásának ügyéről kérdezték a minisztereket, államtitkárokat a parlament hétfői ülésén.

Az MSZP a nyugdíjakról kérdezte az államtitkárt
Nemény András (MSZP) az azonnali kérdések órájában arra hívta fel a figyelmet, hogy a kormány szemfényvesztésről beszél nyugdíjreform ügyben, pedig szó sincs a nyugdíjak veszélybe kerüléséről. Most van veszély, mert nem garantálták azt, hogy a nyugdíjbefizetéseket valóban nyugdíjakra fogják költeni.
Soltész Miklós államtitkár válaszában úgy fogalmazott: azzal, hogy a Medgyessy-kormány kötelezővé tette a magánnyugdíj-pénztári tagságot háromezer milliárd forintot vettek ki a büdzséből, és 80 százalékra emelkedett az államadósság. Ha a kormány nem változtat, akkor kifizethetetlen lett volna a nyugdíj - hangsúlyozta. A kormány és törvények is garantálják, hogy a befizetéseket nyugdíjra fordítják - tette hozzá.
Nemény András viszonválaszában azt mondta, nem hisznek a garanciákban, és a "nyugdíjkatasztrófa" be fog következni.

Jobbik: mit tesz a kormány az abortuszok számának csökkentése érdekében?
Mirkóczi Ádám (Jobbik) arról kérdezte a kormányt, hogy milyen stratégiát alkalmaz a kormány, hogy csökkentsék az abortuszok számát. Mint mondta, a legtöbb műtét abortusz ma Magyarországon, de az okok főleg szociálisak és nem egészségügyiek.
Soltész Miklós államtitkár úgy válaszolt: bár folyamatosan csökkent az elmúlt 8 évben az abortuszok száma, a 42 ezres szám nagyon sok. Tiltással nem, de családpolitikával, felvilágosítással, örökbefogadás támogatásával lehet csökkenteni.
A képviselő válaszában úgy fogalmazott: a jobbik támogatja a kormány lépéseit ez ügyben, mert látszik, hogy nem csak a szemléletben, hanem a családpolitikában is változás lehet.

LMP: miért csökkentették az ellenőrző szervek költségvetését?
Az LMP-s Szabó Rebeka azt kérdezte, hogy milyen hatástanulmányok alapján csökkentették az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ), valamint a társszervek költségvetését, és mennyivel csökken a lakosság biztonsága.
Kifejtette: az elmúlt 8 évben csökkentették az ÁNTSZ költségvetését és a jó szakembereket küldték el, emiatt meglepő, hogy 2011-ben további 2,5 százalékkal csökken a támogatás összege, a szervek viszont már most is a működésképtelenség határán vannak.
Szócska Miklós államtitkár válaszában kifejtette: a tisztiorvosi hivatal költségvetése nem csökken, de a kormányhivatalok megszervezése miatt átszerveződik. Hozzátette, sok feleslegesnek tűnő rutinmunka terheli az ÁNTSZ-t, amelyet most megszüntetnek, és a népegészségüggyel kapcsolatos ellenőrzési akciók veszik át.
A képviselő úgy válaszolt: jó indok az átszerveződés, de nem tudni, hogy ez hogyan fog "materializálódni".

A Fidesz a hősi halottak sírjának gondozásáról kérdezte Hende Csabát
Csampa Zsolt (Fidesz) arról kérdezte Hende Csaba honvédelmi minisztert, hogy mit tesz a kormány a hősi halottak sírjainak gondozása érdekében. Mint mondta, több tucat országban vannak magyar sírok, de pontos nyilvántartás nincs, így csak becsülni tudnak. Kívánatos lenne a téma koordinálása - tette hozzá.
Hende Csaba úgy válaszolt, hogy összenemzeti ügyről van szó, mégis több elmaradásban vannak. A Honvédelmi Minisztériumon belül hadisírgondozó hivatal jött létre, amelyet egy háttérintézményből emeltek ki, és megteremtették a jogszabályi hátteret is, hogy az itthon lévő hadisírokat megfelelően gondozzák.
Elmondta azt is, Nagy-Britanniával szándéknyilatkozatot írtak alá, Szerbiával pedig jó úton haladnak a tárgyalások egy kormányközi megállapodás aláírásához.
A képviselő úgy válaszolt: látszik, hogy a kormány nemzeti ügyként kezeli a kérdést.

MSZP: mennyi pénzt takarított meg a kormány a bértömeg-gazdálkodással?
Tukacs István (MSZP) azt kérdezte, mekkora összeget takarított meg a kormány az állami cégeknél a bértömeg-gazdálkodással.
Fónagy János államtitkár úgy válaszolt: a létszám szignifikánsan nem csökkent, de a díjazásban jelentős változások voltak. Kifejtette: a vagyonkezelőnél időarányosan 30 millió forintot spóroltak meg, 2011-ben 74 millió lehet a megtakarított összeg. Megkezdődött a vezetési struktúrák átalakítása, a MÁV-nál pedig az igazgatóságok, felügyelőbizottságok létszámának csökkentése és a tisztségviselők létszámának csökkentése miatt havi 19,5 millió forintot takarítanak meg havonta.
Tukacs István úgy válaszolt: távol vannak még az előre jelzett 48,5 milliárd forintos megtakarítástól.
Az államtitkár viszonválaszában azt mondta: az összeget tényleg nem érték még el, de az irány jó.


6. rész
Egyebek között az orvosi ellátásról és a klímastratégiáról beszéltek a képviselők hétfőn az azonnali kérdések között. A kérdések során a hajléktalanság, valamint a kármentő alap is szóba került.

Jobbik az orvosi ellátásról
Gyenes Géza (Jobbik) a természetbeli ellátásra szorulók szabadon eldönthetik, hogy kit választanak kezelőorvosul. Dicséretesnek nevezte, hogy a kormány egyszeri alkalommal pluszpénzt ad az ellátásra, de ebből a területi ellátási kötelezettséggel rendelkező orvosok részesülnek. Véleménye szerint különbséget viszont nem lehet tenni a betegek között annak alapján, hogy milyen orvost választottak.
Szócska Miklós egészségügyi államtitkár azt mondta, külön intézkedéseket kellett tenniük, hogy az egészségügyi ellátórendszer működését biztosítani tudják.
Szavai szerint most egy normatív elvet kellett meghatározniuk és az, hogy a területi ellátási kötelezettség nélküli orvosok kimaradtak a támogatásból nem eredményez diszkriminációt a különböző betegek között.

Az LMP a klímastratégiáról
Jávor Benedek (LMP) emlékeztetet arra, hogy a mexikói Cancúnban a múlt héten zárult le a klímatárgyalások újabb fordulója. Közölte, hogy ott kiderült, most az EU-nak kellene magához ragadnia a kezdeményezést, de most éppen Magyarország veszi át az elnökséget, úgy, hogy nincsen kialakult klímastratégiánk. Azt kérdezte, hogy mit kíván tenni a kormány ennek érdekében.
Fónagy János államtitkár válaszában leszögezte, hogy most is zajlik az unió környezetvédelmi tanácsának ülése, amelynek során kialakítják az unió közös stratégiáját. Megjegyezte, hogy az elnökségi időpont végéig a magyar kormánynak semlegesként kell viselkednie az ügyben.

A Jobbik a Nemzeti Színház igazgatójáról
Novák Előd (Jobbik) a nemzeti erőforrás tárca államtitkárától fordulva felszólalását azzal kezdte, tudják, hogy miért nem merik leváltani Alföldi Róbertet a Nemzeti Színház éléről. "Mert senki nem mer hátat fordítani neki." Ekkor Ujhelyi István levezető elnök elvette a szót, rendre utasította a képviselőt, majd visszaadta a szót.
Novák Előd ezután feltette a kérdést, hogy mikor kap állami kitűntetést Álföldi Róbert, hiszen - mint mondta - inkább ebbe az irányba fejlődik a kormány. Meddig használhatják a színházat "tulajdonképpen melegedőnek Alföldi Róbert és társai?"
Emlékeztetett arra, hogy a kereszténydemokrata Pálffy István azt írta neki, hogy a KDNP alkalmatlannak tartja Alföldit a színház vezetésére, és várja, hogy vizsgálat állapítsa meg lépésének szerződéses következményeit.
Halász János megköszönte a levezető elnöknek, hogy rendreutasította a képviselőt.
Kijelentette, a kormánynak nem áll szándékában, hogy kitüntessék Alföldi Róbertet. Emlékeztetett arra, a jobbikos képviselők korábban kijelentették, mindent megtesznek azért, hogy leváltsák az igazgatót.
Hozzátette, precízen, átgondoltam fognak lépni az ügyben, "mindennek eljön az ideje" - mondta.

LMP: jövőre csökken a hajléktalansággal foglalkozó közalapítványok költségvetése
Vágó Gábor a hajléktalanság problémájáról beszélt. Mint mondta, december 10-én felkerült a Nemzeti Erőforrás Minisztérium honlapjára az utcán élő hajléktalan emberek számának csökkentését, a lakhatás biztonságának megerősítését, a hajléktalanság megelőzését célzó középtávú intézkedési tervről szóló előterjesztés.
Közölte, az előterjesztésben egyedüli megjelölt forrás a 166 millió forint. Vállalható-e, hogy a kormány tétlenkedik a kilakoltatás előtt álló devizahitelesek kérdésében? - kérdezte.
Kiemelte, a jövő évi költségvetés tervezete szerint a hajléktalansággal foglalkozó két közalapítvány költségvetése jelentősen csökkent.
Halász János államtitkár azt válaszolta: a hajléktalanság problémájának megoldása a kormány számára fontos cél. Beszélt arról, hogy a kormány meghosszabbította a kilakoltatási moratóriumot, valamint a gáz-, és távhőtámogatás rendszerét is.

Szili Katalin az egészségkárosodást szenvedett bányászok helyzetéről
Szili Katalin az egészségkárosodást szenvedett bányászok helyzete kapcsán szólalt fel. Mint mondta, 2007-ben egy kormányrendelet egy új ellátási formát vezetett be, az egészségkárosodási járadékot. A rendelet szerint 29 százalékos munkaképesség csökkenéssel kellett rendelkezniük a bányászoknak, és nem lehetett mellette munkát vállalniuk. Azt kérdezte: megszünteti-e a kereseti korlátozást a kormányt?
Halász János azt válaszolta: 2008. január elsejével jelentősen átalakult a megváltozott munkaképességű személyek ellátórendszere, a változás érintette a körülbelül kétezer bányászt. Mint mondta, a szocialista kormány hagyta cserben a bányászokat. Hozzátette: a kormány meg fogja oldani a problémát.

Az MSZP a kármentő alapról kérdezett
Simon Gábor elmondta, a kármentő alapba mintegy 1,5 milliárd forint gyűlt össze, azonban az alapból eddig mintegy 33 millió forintot fizettek ki. Ki a felelős azért, hogy a felajánlott támogatás nem jutott még el a rászorulókhoz? - kérdezte.
Tállai András államtitkár azt válaszolta: minden rászoruló család 500 ezer forintot, minden károsult személy 200 ezer forintot kap, és emellett a károsultak a kármentő alapból is kapnak támogatást.
Kijelentette: teljes kártérítést fognak kapni a károsult családok.

Az MSZP a nyugdíjrendszer átalakításáról
Sós Tamás arról beszélt: Magyarország számára a soros uniós elnökség komoly lehetőségeket rejt. Tervez-e a kormány az elnökség idején nyugdíj témában konzultációt? - tette fel a kérdést.
Cséfalvay Zoltán azt válaszolta: Magyarország visszatér az Európában honos kétpilléres nyugdíjmodellhez. Ha egy ország visszatér egy olyan nyugdíjrendszerhez, ami az uniós országok többségében működik, akkor ez a lépés a közös európai érdekek irányába mutat - jelentette ki.


Elfogadta az Országgyűlés a Fidesz által kezdeményezett, a kötelező magán-nyugdíjpénztári tagok védelméről szóló nyilatkozatot. Orbán Viktor, Kósa Lajos, Lázár János és Selmeczi Gabriella indítványát

Elfogadta az Országgyűlés a Fidesz által kezdeményezett, a kötelező magán-nyugdíjpénztári tagok védelméről szóló nyilatkozatot. Orbán Viktor, Kósa Lajos, Lázár János és Selmeczi Gabriella indítványát a parlament 261 igen, 51 nem szavazattal és 43 tartózkodás mellett fogadta el. MTI Fotó: Földi Imre

Olvasóink írták

 • 7. load 2010. december 21. 21:17
  „6. annobon
  Mert soha nem akarnak közös platformra kerülni az MSZP-vel.
  Pedig ritkán van több igazság.”
 • 6. annobon 2010. december 21. 09:12
  „"Jávor Benedek (LMP) azt mondta, hogy a kormány nagyon komoly munkát végzett, de rendkívül komoly hiányosságok tapasztalhatók." Szóval ez a baj ezzel az LMP-vel, hogy egyszerűen nem mernek határozottan állást foglalni! Mint a népmesében: vittek is ajándékot, meg nem is...”
 • 5. Sagittarius 2010. december 20. 22:26
  „4. Vanderer 2010.12.20. 20:18
  "Ez a wehehehehe valami intelligencia tünet?"

  Majd ha leszel olyan intelligens, megtudod!

  "De kinek szól?"

  A hozzád hasonló(vak)nak!”
 • 4. Vanderer 2010. december 20. 20:18
  „Ez a wehehehehe valami intelligencia tünet?Csak kérdem mert a többi része az világos.Agit-prop.
  De kinek szól?”
 • 3. vlajos43@gmail.com 2010. december 20. 19:16
  „Van valami diszkrét bája amikor az MSZP aggódik a nyugdíjasokért. Az LMP megvalósíthatja liberális gazdaságpolitikáját, már csak győznie kell.”
 • 2. Sagittarius 2010. december 20. 19:06
  „Kovácselvtárs olyan hüle, hogy anno súlyos erőfeszítésekbe került az Unio-nak, hogy találjon neki egy olyan pozíciót, ahol ész, és tudás nélkül elvegetálhat a mandátuma végéig nagyobb kártétemény nélkül! Ezek után ő akarja megmondani másoknak miként kell országot vezetni!? weheheheheeeee.......”
 • 1. Sagittarius 2010. december 20. 19:01
  „"MSZP: a Fidesz semmit nem tanult"

  Weheheheheeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee...........
  Szerintem jobb is!!! ...talán volt mit, és kitől tanúlni? weheheheeeee......
  A hazudozást, lopást, csalást, aljasságot ne is tanúlják meg!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Önkiszolgáló kasszák a Tesco dunakeszi-fóti áruházában

Önkiszolgáló pénztárakat nyitott a Tesco dunakeszi-fóti áruházában, a vásárlók péntek óta már használhatják az országban eddig egyedülálló fizetési lehetőséget. Tovább olvasom