Kisalföld logö

2017. 08. 23. szerda - Bence 14°C | 22°C Még több cikk.

Drágul a busz és a vonat

Magyarország - Két év után először emelkednek a helyközi busz- és vonattarifák holnaptól. A szaktárca az áfaemeléssel indokol.

A múlt héten jelent meg a Magyar Közlönyben a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium rendelete a vasúti személyszállítás és a helyközi, távolsági autóbusz-közlekedés díjairól. Eszerint július 15-től, szerdától átlagosan 5 százalékkal kell többet fizetni a bérletekért és a jegyekért a tömegközlekedés két ágában. A szükségszerű kerekítések miatt az utasok kisebb vagy nagyobb mértékben módosuló árakkal is találkozhatnak.

Minél nagyobb távolságra utazik valaki, forintban annál nagyobb különbséget tapasztalhat. Például a tíz kilométerre szóló teljes árú menetjegy 200 helyett 210, a bérlet 8 ezer helyett 8500 forintba kerül holnaptól. Ötven kilométerre 750-ről 795, illetve 30 ezerről 31.900 forintra nőnek az árak.

A tárca a változást azzal indokolja, hogy az általános forgalmi adó július 1-jétől 5 százalékponttal, 20-ról 25 százalékra emelkedett. Ha ezt nem érvényesítenék az árakban, az jelentős bevételkiesést jelentene a szolgáltatóknak. Ettől függetlenül a közlekedési cégek a módosítás révén gyakorlatilag nem jutnak pluszbevételhez, sőt, várhatóan 2–3 százalékos árbevétel-csökkenést könyvelhetnek el. Ennek oka kettős. Egyrészt a magasabb áfát be kell fizetniük a központi költségvetésnek. Másrészt nemcsak az utasoktól, hanem a kedvezményes jegyek, bérletek után az állam által fizetett árkiegészítésből is pénzhez jutnak.

Holnaptól kell többet fizetni a helyközi buszokon és a vonatokon. Felvételünkön Horváth Zoltán, a Kisalföld Volán munkatársa és a győrsági Okos Zoltán.
Holnaptól kell többet fizetni a helyközi buszokon és a vonatokon. Felvételünkön Horváth Zoltán, a Kisalföld Volán munkatársa és a győrsági Okos Zoltán.

Ha az áfaemelést nem érvényesítenék az árakban, az jelentős bevételkiesést jelentene a szolgáltatóknak.

Az utóbbi bruttó összege azonban nem változik, azaz nettó összege – a magasabb áfatartalom miatt – csökken, így a vasút- és busztársaságoknál végül kevesebb marad.

Az elmúlt két évben egyébként – az egy- és kétforintos érmék kivonása miatti, tavalyi technikai korrekciót kivéve – nem változtak a tarifák, annak ellenére sem, hogy időközben jelentősen emelkedtek az üzemanyagárak. A vonatokon és a helyközi buszokon 2007 májusa óta kell ugyanannyit fizetni ugyanakkora távolság megtételéért. A tárca az egységes díjszabást akkor azzal érte el, hogy a busztarifákat 4, a vonattarifákat 17 százalékkal emelte.

A helyi busztarifák mindhárom érintett megyei városban – Győrben, Sopronban és Mosonmagyaróváron – már július 1-jén drágultak. Ezekről a települések önkormányzatai határoztak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kánikula: a tűzoltók az óvintézkedésekre figyelmezte

Az elkövetkező napokban várható kánikulai meleg miatt szükséges óvintézkedésekre hívta fel a… Tovább olvasom