Kisalföld logö

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Devizahitelek: benyújtották az elévülésről szóló módosító javaslatot

Az indítvány szerint a követelésekkel kapcsolatban a szabályt úgy kell értelmezni, hogy azok elévülése a szerződés megszűnésével kezdődik.
Benyújtotta a Fidesz országgyűlési képviselőcsoportja a devizahitelesek megsegítését célzó törvényjavaslat módosító indítványát szerdán, amely az elévülés részletes szabályairól rendelkezik.

A Rogán Antal fideszes és Rubovszky György KDNP-s képviselők által jegyzett indítvány szerint a Ptk. elévüléssel kapcsolatos szabályait a fogyasztói kölcsönszerződésekből eredő követelésekkel kapcsolatban úgy kell értelmezni, hogy ezek a követelések a kölcsönszerződés fennállása alatt nem évülnek el, azok elévülése a szerződés megszűnésével kezdődik. Az indokolás szerint, amíg a felek bármelyikének a kölcsönszerződésből követelése vagy ellenkövetelése keletkezhet a másik féllel szemben, addig nem kezdődhet meg a követelések elévülése.

A benyújtott módosító javaslat értelmezési szabálya szerint, ha a szerződés úgy szűnt meg, hogy közben már eltelt a Ptk. szerinti ötéves általános elévülési idő, akkor az abból eredő követelések már elévültek. Ez azonban nem akadálya annak, hogy a felek az őket megillető már elévült követeléseket - az elszámolásra irányadó törvényi rendelkezések szabályai szerint - a Ptk. alapján beszámíthassák azokba a velük szemben érvényesített követelésekbe, amelyek keletkezésekor a beszámítható követelések elévülése még nem következett be - olvasható a módosító javaslatban.

Azokra a követelésekre, amelyek elévülése már megkezdődött, de annak időtartama az elszámolásra vonatkozó törvény megalkotásáig letelne, a javaslat elrendeli az elévülés nyugvását a törvény hatálybalépése és a külön törvényben meghatározott időpont közötti időszakra. Ezáltal az érintett igények - a Ptk. szabályai szerint - az elévülés nyugvását követő meghatározott ideig, adott esetben 1 évig abban az esetben is érvényesíthetőek lesznek, ha az elévülési idő már eltelt vagy abból kevesebb mint 1 év volna hátra - olvasható a parlament honlapján közzétett javaslatban.

Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője hétfőn az M1 Napirend előtt című műsorában elmondta: az árfolyamkockázat ügyében a bankok és a hitelfelvevők osztoznak a felelősségen. Az Országgyűlés a házszabálytól eltérve már pénteken szavazhat a devizahiteleseket segítő törvényről. A bankok próbálják úgy értelmezni, hogy a polgári jogban 5 év az elévülési idő, vagyis ami "2009 júniusa előtt történt, az nem történt meg, de szerintünk ez nem így van" - mondta Rogán Antal. Hozzáfűzte: a jelenleg futó szerződéseknél semmilyen elévülésről nem lehet szó; azoknak is visszajár a pénz, akit például 2006 és 2009 között "vertek át" a bankok. Lezárt szerződés esetén csak akkor lehet elévülésről beszélni, ha a szerződést legalább 5 éve, 2009 júniusa előtt már lezárták.

A kormány pénteken nyújtotta be az Országgyűlésnek a devizahitelesek megsegítését célzó első törvényjavaslatot, a Kúriának a pénzügyi intézmények fogyasztói kölcsönszerződéseire vonatkozó jogegységi határozatával kapcsolatos egyes kérdések rendezéséről címmel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Húsz nagykövetség támogatja a melegfelvonulást

A húsz magyarországi nagykövetség közös nyilatkozatban tudatta, hogy támogatják a 19. Budapest Pride… Tovább olvasom