Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 29°C Még több cikk.

Debreceni orvos centrum: 11,8 milliárdos fejlesztés

A Debreceni Egészség Központ 11,8 milliárdos projektjének első elemeként létrejövő diagnosztikai laboratóriumi tömb alapkövét hétfőn helyezték el az egyetem, az orvos centrum és a kivitelező képviselői a nagyerdei klinikai központban.

Fésüs László akadémikus, a Debreceni Egyetem (DE) rektora és Paragh György, a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrumának (DEOEC) elnöke elmondta, hogy az In Vitro Diagnosztikai Tömb a 10,6 milliárd forintos uniós támogatásból és 1,2 milliárd forintos önrészből megvalósuló egészségügyi projekt első eleme.

A mostani, több mint 2 milliárd forintos beruházással olyan központi laboratóriumi diagnosztikai központ jön létre, amelyben az országban egyedüliként megvalósulhat a személyre szabott medicina, így lehetővé válik az örökletes betegségek megállapítása és egyéni gyógykezelése is - mondta Paragh György professzor.

A központi laboratóriumba csőpostán érkeznek majd a minták a klinikákról, a vizsgálati eredményeket pedig számítógépeken bármelyik klinikán lekérhetik az orvosok.

Az egészség központ teljes, másfél évig tartó beruházása eredményeként új szájsebészeti központ épül, ahol megoldódik a fogyatékos gyerekek fogászati ellátása is - hangzott el a sajtótájékoztatón.

Márton Ildikó tanszékvezető egyetemi tanár figyelmeztetőnek nevezte, hogy egy, 27 országban készült felmérés szerint a szájüregi daganatok okozta haláleseteket tekintve Magyarország az első helyre került, s a legrosszabb a helyzet az Észak-alföldi Régióban.

Ezen túlmenően a beruházás eredményeként európai színvonalúvá alakítják a jelenleg évi háromszáz beteget ellátó bőrklinikai égési centrumot, a szemészeti klinikán pedig lézeres szaruhártya-átültető központot hoznak létre.

A gyermekgyógyászati intézet fejlesztésével a gyermek-intenzív részleg újul meg, az új belgyógyászati tömbben központi intenzív- és központi sürgősségi osztályt alakítanak ki, elsősorban a rosszindulatú vérképző szervi megbetegedések - leukémiák, limfómák - ellátására, gyógyítására - hangzott el a laborépület alapkőletételét megelőző sajtótájékoztatón.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újra lehet közlekedni az M6-oson

Tovább olvasom