Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Csohány Kálmán-emléknapot tartanak Pásztón

A pásztói születésű Munkácsy-díjas grafikusművészre, Csohány Kálmánra emlékeznek születésének 85. évfordulója alkalmából a Nógrád megyei városban január 29-én.
Az emléknapon a Pásztói Múzeum Csohány Galériájában kiállítás nyílik a grafikusművész Nibelungok és Cigánydalok sorozatából, valamint az emlékére kiírt országos rajzpályázat díjazott műveiből - közölte az MTI-vel Shah Gabriella, a múzeum művészettörténésze, hozzátéve, hogy a tárlatot a művész özvegye, Csohány Kálmánné nyitja meg.

Az ünnepségen hirdetik ki a rajzpályázat eredményeit is, majd bemutatják Shah Timor és Shah Gabriella Elhagyott szárnyak - Csohány Kálmán művészete című filmjét. Péntek délután megkoszorúzzák Csohány Kálmán sírját a pásztói Szentlélek temetőben. Csohány Kálmán 1925. január 31-én született Pásztón.

Az érettségit követően fakitermeléseken dolgozott a csíki havasokban, volt vasúti pályamunkás és szénbányász. 1952-ben szerzett diplomát a Képzőművészeti Főiskolán, attól kezdve rendszeresen részt vett hazai és külföldi kiállításokon. Önéletrajzában így ír: "Munkásságomat a legtöbb művészeti kritikus a hazai folklorisztikus irányzathoz kapcsolja. Nem tiltakozom ellene, de nem is értek egyet vele.

Nem tartom magam folklór művésznek. Én az embereket szeretném megközelíteni. Életüket, érzelmi világukat szeretném a magam eszközeivel ábrázolni." Csohány Kálmán 1980-ban halt meg Budapesten, kívánságára szülővárosában helyezték örök nyugalomra. A Pásztói Múzeumban 2001 decemberében nyitották meg a grafikusművész állandó kiállítását. Azt megelőzően, 1990-től a múzeum két termében láthatta a nagyközönség Csohány Kálmán 50 rézkarcát.

A galéria megnyitásával nyílt lehetőség arra, hogy a teljes életműből mintegy 150 rézkarcot, litográfiát, egyedi rajzot, akvarellt, kerámiát mutassanak be. A művész emléke előtt tisztelgő programot közösen szervezi a Csohány Baráti Kör Pásztó Kultúrájáért Alapítvány, a Pásztói Múzeum és a helyi önkormányzat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Még életveszélyes állapotban van a tornaórán rosszul lett fiú

Továbbra is életveszélyes állapotban fekszik a Heim Pál Gyermekkórház intenzív osztályán az a… Tovább olvasom