Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

Csődközeli helyzetben a Pető Intézet

Az intézmény anyagi gondokkal küzd, de számíthat a kormány támogatására - közölte az intézmény rektora.
A Mozgássérültek Pető András Nevelőképző és Nevelőintézete - mint minden főiskola - hosszú évek óta anyagi gondokkal küzd, de bizton számíthat a kormány támogatására - közölte az intézmény rektora kedden az MTI-vel.

Schaffhauser Franz rektor közleményében arra hívta fel a figyelmet, hogy a mozgássérült gyermekek és felnőttek fejlesztését a Magyar Örökség díjas intézetben végző konduktorok részesülhetnek az életpályamodellből adódó előnyökből, a közoktatási intézmény működését pedig segíti a napokban megkötendő köznevelési szerződés is.

A főiskola vezetése mindent megtesz a pénzügyi nehézségekkel járó problémák megoldásáért, neveltjei, diákjai és munkatársai biztonságért, ezért rendszeresen tárgyal és egyeztet a szakhatóságokkal - tudatta közleményében a Pető intézet rektora.

A nap folyamán az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) azt közölte az MTI-vel, hogy a tárca a tervek szerint hozzávetőlegesen 420 millió forinttal támogatja az elkövetkező egy évben a Mozgássérültek Pető András Nevelőképző és Nevelőintézetét. A tájékoztatás szerint a Pető intézet augusztusban új köznevelési szerződés megkötését kezdeményezte a minisztériumnál, jelezve, hogy a kiegészítő támogatás nélkül az intézmény működése ellehetetlenülne.

A közleményben azt írták, tekintettel az intézmény fontos szerepére Sipos Imre köznevelésért felelős helyettes államtitkár és munkatársai szombaton egyeztettek a tárca és a Pető intézet között köthető új köznevelési szerződés részleteiről az intézet képviselőivel. Ennek az új köznevelési szerződésnek az alapján a minisztérium tanulónkénti 230 ezer forinttal, a jelenlegi létszámadatok alapján 100,5-110 millió forinttal tervezi támogatni az intézményt a következő egy évben.

Emellett a minisztérium felsőoktatásért felelős államtitkársága is támogatja a Pető intézetet 317,6 millió forinttal - tették hozzá.

Kitértek arra is: azt a folyamatot, hogy az intézet az ingatlanjaival milyen módon kíván bevételhez jutni, nem az Emmi hatásköre megítélni, hangsúlyozva, a minisztérium cáfolja, hogy háttérintézménye, a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) költözne a Pető intézet egyik ingatlanjába.

Az Index kedden publikált információi szerint nyár végére csőd közeli helyzetbe került a mozgássérült gyerekek speciális oktatását végző, világhírű Nemzetközi Pető Intézet. A bevételek a korábban jellemző évi 2,2 milliárdos szintről 1,5 milliárd forintra apadtak, ennek következtében az intézmény a megszokott működési keretek között havonta "20 milliós mínuszt termel".

Az intézethez tartozó három nagy értékű budai ingatlan - a Villányi úti épület, a Kútvölgyi úti központ és a központ szomszédságában lévő beépítetlen telek - nemrég a fenntartóhoz, az állami tulajdonban lévő Nemzetközi Pető András Közhasznú Nonprofit Kft.-hez került, az épületek jogi helyzete azonban rendezetlen - írta a hírportál.

A nap folyamán Szabó Tímea független országgyűlési képviselő az Együtt-PM választási szövetség nevében az MTI-nek azt mondta: információik szerint a Pető Intézet Kútvölgyi úti épületébe a GYEMSZI költözne, a Villányi úti épületet pedig akár el is adhatnák.

Korábban

Az Index információi szerint nyár végére csődközeli helyzetbe került a Nemzetközi Pető Intézet, a bevételek a korábban jellemző évi 2,2 milliárdos szintről 1,5 milliárd forintra apadtak, ami azt eredményezte, hogy az intézmény a megszokott működési keretek között "20 milliós mínuszt termel" havonta.

Az internetes hírportálon kedden közölt írás szerint a mozgássérült gyerekek speciális oktatását végző világhírű intézményben az elmúlt egy évben egymást váltották a gazdasági igazgatók, de egyikük sem tudott mit kezdeni az intézet és a főiskola drasztikusan szűkülő finanszírozásával.

A cikk szerint a fenntartóval is "bajok vannak": a brit kormányzati pénzből kistafírozott Nemzetközi Pető Közalapítványt megszüntették, helyette egy nagyobb állami befolyást biztosító kft. vette át az irányítást. A cég igyekezett megszerezni a milliárdos értékű Villányi úti és Kútvölgyi úti ingatlanokat is, de a vagyonátvétel nem megy simán - olvasható a cikkben.

Mint írták, az intézetben sokan attól tartanak, hogy a fenntartók létszámleépítéssel próbálnak majd - időlegesen - úrrá lenni a helyzeten. A 360 fős intézmény költségvetésének legnagyobb kiadási tételét ugyanis a személyi kiadások jelentik. Az intézet mintegy 300 konduktort alkalmaz. Számuk azért magas, mert a Pető-módszer megköveteli, hogy teljes munkaidőben külön, személyenként foglalkozzanak az intézetbe kerülő gyerekekkel. Az elbocsátások így a felvehető gyerekek létszámát is csökkentenék.

Schaffhauser Franz, a főiskola rektora az Index kérdésére elismerte, hogy az intézmény nehéz helyzetbe került, és hogy vannak folyó fizetési problémák a beszállítókkal szemben. A rektor szerint, ha leépítésre kerülne sor, akkor elsősorban az adminisztráció, vagy az ellátó személyzet létszámának csökkentésével igyekezne lefaragni a kiadásokon, hogy megkímélje a világhírű módszerrel dolgozó konduktorokat.

A fenntartó szerepét 2012-ben egy állami tulajdonban lévő kft. vette át a Nemzetközi Pető Közalapítványtól. Az eddig nagyobb jogi önállóságot biztosító közalapítványt, amelyet a 1990-es években eredetileg a Nagy-Britanniából érkezett támogatások fogadására hoztak létre, megszüntették. Ezzel az intézmény elesett az 1 százalékos szja-adományoktól is, jóllehet a támogatási formát a mai napig reklámozzák a Pető Intézet honlapján. Az új fenntartót, a Nemzetközi Pető András Közhasznú Nonprofit Kft.-t Fehér Miklós kisbéri orvos és Pétermann Csaba egykori ITDH-s pénzügyi vezető irányítja - írta az Index.

A hírportál szerint a Pető Kft. az Opten céginformációi szerint még nem adta le a 2012-es mérlegét sem. Az Index forrásai szerint ennek az az oka, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériumáig (Emmi) érő jogi viták alakultak ki a káeftésítés körül. A cégvezetés ugyanis azt szerette volna elérni, hogy a Pető Intézethez tartozó ingatlanok kerüljenek a kft. könyveibe. A három nagy értékű budai ingatlannal, a Villányi úti épülettel, a Kútvölgyi úti központtal és a központ szomszédságában lévő beépítetlen telekkel azonban már korábban is rengeteg jogi probléma volt. A vagyonelemek a közalapítvány könyveiben sem voltak rendezett módon bejegyezve, így nem is lehetett azokat zökkenőmentesen átadni a Pető Kft.-nek.

Az Index közlése szerint egy teljes évnyi huzavona után, miután a cégbíróság végre bejegyezte a céget, a főiskola szenátusának kellett döntenie az ingatlanok átadásáról. A nyár elején a szenátus először elutasította az átadást, majd egy megismételt szavazáson kimondták, hogy hajlandóak megválni a telkektől. Ezek - a honlap információi szerint - át is kerültek a fenntartóhoz, az épületek helyzetének rendezésével azonban a mai napig nem boldogult az Emmi-Pető Kft.-főiskola hármasa.

A intézet évtizedek óta az egyik leghíresebb magyar oktatási intézmény, az angolszász országokban és az arab világban folyamatosan komoly kereslet mutatkozik a Mozgássérültek Pető András Nevelőképző és Nevelőintézetében végzett konduktorokra; a központi idegrendszeri károsodás következtében mozgáskorlátozottakká vált gyerekek fejlesztését célzó, Pető András által kidolgozott konduktív pedagógiai módszert 2006-ban magyar szellemi hungarikummá nyilvántartották.

Az MTI kereste az Emmit, ahol későbbre ígértek tájékoztatást az ügyben.

Olvasóink írták

  • 2. load 2013. augusztus 27. 22:48
    „Ebben az országban minden sz@rrá megy, ami bármennyit is ért korában.”
  • 1. Tapmancs 2013. augusztus 27. 14:29
    „Van olyan intézmény (kórház vagy iskola) ami a Fidesz alatt nem csődöl be?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hoffmann Rózsa: minél több gyermek részesüljön keresztény nevelésben!

A köznevelésért felelős államtitkár szerint nagy öröm, hogy már mintegy negyven köznevelési… Tovább olvasom