Kisalföld logö

2018. 04. 24. kedd - György 14°C | 23°C Még több cikk.

Csempészek slágere a cigaretta

Hiába szűntek meg az unión belüli gazdasági határok, a jövedéki termékeknek, azon belül a dohányárunak továbbra is nagy keletje van a csempészek körében.
Csak a győri fináncok négyezer karton cigarettát foglaltak le az ország „mélységében" végzett ellenőrzéseik során két hónap alatt. A győri vámhivatal bűnjelkamrája csordultig van lefoglalt csempészcigarettával. Mondhatni, természetesen csempészett szeszes italok is megbújnak a dohányáru között, amiket a hivatal mélységi ellenőrző csoportjának munkatársai találtak a határtól az ország belsejébe vezető utakon végzett ellenőrzéseik során.

– A mélységi ellenőrző csoport hazánk uniós csatlakozása után, május elsején kezdte meg működését. Az első két hét kiképzéssel telt, de azóta több mint négyezer ellenőrzést végeztek kollégáink a hivatal illetékességi területén – mondta el a Kisalföldnek a hivatal parancsnoka, Tajti Tamás alezredes. A hivatal 4300 járművet, 9 ezer személyt ellenőrzött, s több mint 10 millió forint értékű terméket foglalt le május közepe óta, jövedéki orgazdaság, csempészet miatt. Ennek nagy része, közel 5 ezer karton – egymillió szál – cigaretta volt. A hivatal kiszabott 32 millió forint jövedéki bírságot.

„ Mindezek ellenére kockáztatnak az elkövetők, s különböző módszerekkel próbálják kikerülni a lebukást. A mobil csoport tagjai azonban tapasztalt és jól képzett vámosok."

Mindezt bizonyítják az elmúlt két nap fogásai is. Közülük az is, amikor egy ukrán állampolgárt ellenőriztek az M1-es autópályán, Mosonmagyaróvár térségében. Az illető Mercedes Sprinter kisbuszából és az utána kötött utánfutó dupla aljából 99 karton magyar adójegy nélküli cigaretta került elő, 1,3 millió forint értékben. Ugyancsak a sztrádán, a hegyeshalmi közúti határátkelő előtt egy osztrák személyautót állított meg a mobil csoport. A gépkocsi tételes vizsgálata során a csomagtérben található ládából illetve a pótkerékből, valamint a csomagtérben lévő táskából összesen 48 karton cigaretta került elő. Értéke 235 ezer forint.

Egy román állampolgár osztrák honosságú személygépkocsijának átvizsgálásakor a hátsó lökhárítóból és a mögé csavarozott 1 méter hosszú és 10 centiméter átmérőjű fekete műanyag csőből, ajtókárpitok alól, a sárvédő lemezek mögül 60 karton cigaretta került elő.
Az esetek nagy részében – a bűncselekmény súlyától függően – a rejtekhelyül szolgáló járműveket is lefoglalja a hivatal. Így történt ez az elmúlt hétvégén, két esetben is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pusztai Antal lett Montreux győztese

Egyedülálló nemzetközi sikert ért el a győri Pusztai Antal gitárművész, aki a montreux-i… Tovább olvasom