Kisalföld logö

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia 1°C | 5°C Még több cikk.

Csapadékos az időjárás az észak-magyarországi folyók vízgyűjtő területein

Az elmúlt 24 órában az észak-magyarországi folyók vízgyűjtő területein eleinte enyhe idő volt, majd lehűlés kezdődött, és vasárnap reggelre már ismét téliesre fordult az idő.

Sokfelé hullott csapadék, ami szombat délutánig nagyrészt eső volt, estétől az egyre hidegebb időben már inkább havazásokat jelentettek - tájékoztatta az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság árvízvédelmi osztályvezetője az MTI-t.

Csont Csaba a hidrológiai helyzetről és várható alakulásáról kifejtette: a lehullott csapadék mennyisége általában 10-25 milliméter között volt, de kisebb térségekben, így például a Bódva és a Hernád völgyében sokfelé az 5 millimétert sem érte el. Vasárnap reggelre a terület legnagyobb részét hótakaró borította, amelynek vastagsága 1-6 centiméter, a Mátrában és a Bükkben 6-13 centiméter között változik.

Hozzátette: vasárnap még továbbra is nedves levegő áramlik a térség fölé, számottevő havazás azonban inkább csak a Tisza vonalában (és a környező vízgyűjtők fölött) lehet, ott 5 millimétert meghaladó csapadékmennyiség is hullhat, másutt területi átlagban 2 milliméter alatt marad.

Az előrejelzések szerint marad a hideg, téli idő, változó felhőzettel és néhol hózáporokkal. Mint mondta, a Bodrog kárpátaljai mellékvizein mérsékelt nagyságú árhullámok alakultak ki és szlovák területen az Ondavából is jelentősebb vízmennyiség érkezik a Bodrogba, így a hazai folyószakaszon gyengén áradó vízmozgás jellemző, a vízállások kevéssel az elsőfokú készültségi szint felett vannak.

A következő napokban további áradásra kell felkészülni, a vízállások tartósan az elsőfokú készültségi szint felett maradnak, de a várhatóan nem érik el a másodfokú riasztás értékét. Felsőbereckinél keddre várják az árhullám tetőzését 600 centiméter körüli vízállással, Sárospatak térségében másnap 560 centiméteres értékkel tetőzhet a folyó.

A Tiszán az olvadás és az esők hatására a felső szakaszon árhullám alakult ki, ezért az igazgatóság kezelésébe tartozó folyószakaszon is áradó jellegű a vízmozgás. A következő napokban folytatódik az újabb árhullám levonulása, amelynek hatására a vízszintek tartósan magasak maradnak.

Tokaj és Tiszakeszi között a tetőző vízállások a másodfokú készültségi szintek közelében alakulnak majd - ismertette a szakember hozzáfűzve, hogy Tokajnál várhatóan csütörtökön tetőzik a folyó 700 centiméteres vízszinttel, Tiszapalkonyánál, illetve Tiszakeszinél az év utolsó napján számítanak a tetőzésre 600 centiméter körüli vízállással. Beszámolt arról, hogy a Takta gyengén árad, másodfokú készültségi szint felettiek a vízállások.

A következő napokban Taktaföldvárnál további mérsékelt áradásra lehet számítani, a vízszint megközelítheti a harmadfokú készültségi szintet. Az árvízkapunál - a befogadó áradása miatt - további vízszintemelkedés várható, a vízállások itt kevéssel a harmadfokú készültségi szint fölé emelkedhetnek.

A Sajó külföldi vízgyűjtőjén apadó vízállások jellemzőek. A hazai folyószakaszon Sajópüspökinél vasárnap reggel a harmadfokú készültségi szint közelében következett be a tetőzés, azóta már ott is apad a folyó.

Sajószentpéternél hétfőn 315, Felsőzsolcánál másnap 340 centiméterrel tetőzik majd a folyó a számítások alapján - részletezte. Tudatta azt is, hogy a Bódva felső szakaszán magas mederteltségek mellett, lassan apadó, míg középső és alsó szakaszán lassan áradó vízmozgás a jellemző. Szendrőnél 215 centiméter (plusz/mínusz 15 centiméter) lehet a tetőzés értéke.

A Tarnán jelenleg közepes mederteltségek mellett lassan áradóak a vízszintek. A kialakult árhullám magassága Tarnaméránál és Tarnaörsnél is megközelíti, előbbi helyen esetleg kissé meghaladja a másodfokú készültségi szintet.

A Hernádon - a vízgyűjtő nagyobb átlagos magassága és a Ruzsini víztározó csekély teltsége miatt - nem valószínű jelentős árhullám kialakulása, de Gesztelynél a vízállás megközelíti az elsőfokú készültségi szintet - tette hozzá az árvízvédelmi osztályvezető.

Megjegyezte: a következő héten egyre hidegebb és nagyrészt száraz időjárás várható, így az árhullámok vízutánpótlása jelentősen csökken majd.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kiraboltak egy idős asszonyt Orosházán

Kiraboltak egy 80 éves asszonyt szombaton délután a Békés megyei Orosházán; a támadót elfogták -… Tovább olvasom