Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

Csalók hirdetnek olcsó autókat

A károsultak már többtucatnyi rendőrségi feljelentést tettek, fejenként több százezres káruk származott a trükkös használt autós csalásokból, és úgy tűnik, bottal üthetik a pénzük nyomát. Vigyázzunk, ha feltűnően olcsón kínált autót vennénk, különösen, ha külföldi az eladó és előleget kér!

Hónapok óta újfajta internetes csalássorozattal károsítanak ismeretlen (valószínűleg külföldi) elkövetők jóhiszemű és óvatlan magyar autóvásárlókat. A nagyobb internetes hirdetési portálokon rendre feltűnnek olyan hirdetések, amelyek a valós piaci ár harmadáért-negyedéért kínálnak használt autókat. A választék széles, a kis furgonoktól a pár éves luxusautókig terjed. Az egyik hirdetés hatéves Jaguar S-Type luxuskocsit kínált, jó állapotban, alig 560 ezer forintért. Túl szép, hogy igaz legyen, ezért a megadott külföldi e-mail címen arról érdeklődtünk, ez a kezdőrészlet, vagy hitelátvállalás kell, esetleg motorhiba miatt ennyi?

A válasz több volt mint meglepő. Könnyfakasztó családi drámáról tudósított az állítólag angol eladó, tört magyarsággal: elhunyt testvér, aki Magyarországon élt, az ő autóját árulják, amit közben visszavittek Angliába...

Mint kiderült, az elmúlt hónapokban sokan kaptak hasonló leveleket különféle autókkal kapcsolatban, más-más nevekkel, és a sok gyanús jel ellenére belevágtak a vásárlásba. Pedig például a hasznaltauto.hu portál folyamatosan címlapon közli tanácsait: amíg személyesen nem találkozunk az eladóval, nem láttuk az autót és nem győződtünk meg a papírok érvényességéről, ne fizessünk egy fillért sem.

A témáról augusztus óta többször közölt cikket az autonavigator.hu internetes autós lap – tudtuk meg Kiss Ferenc szerkesztőtől.

Tudatta: a hozzászólásokból kiderül, a mai napig akadnak hiszékeny áldozatok, akik több százezres kárt könyvelhetnek el, mivel a csalók hitelesnek tűnő szállítási dokumentumokkal igazolják, hogy az autó létezik, majd azt ígérik, az összeg beérkezése után útnak indítják – a vevők pedig utalnak. Sajnos olyan csatornán keresztül, ahol a pénzfelvétel igen egyszerű, és a csalók azonosítása lehetetlen. Aki tehát hasonló autóvásárlási történetbe bonyolódik, a legjobb, ha minél hamarabb kiszáll belőle...

Olvasóink írták

 • 10. Csetneky 2011. január 07. 22:17
  „Engem így mostanában nem fognak átverni. Később sem.”
 • 9. miro132 2011. január 07. 10:22
  „Nekem majdnem sikerült egy ilyen ügyletbe belebonyolódi de mivel elég sok gyanús körülmény felmerült igy nem tudtak csőbe huzni. Felhivtam a rendőrséget és kérdeztem mit lehet tenni ebben az esetben de aztán nem tettem feljelentést.

  Azén történetem egy Audi 4 lett volna 1,5M ft ért. Autó spanyolországban fénykép, rendszám stb... a szöveg az volt hogy az autó itt futott nálunk majd visszavittek Sp ba de nálunk kivánják eladni egy angol letétkezelő cégen keresztül.

  Amikor utánanéztem ennek a letétkezlőnek akkor derült ki az hogy a cég fent van egy fekete listán ami az internetes csalásokban résztvevő cégeket tartalmazza. Tüzetesebben megnézve a letétkezelő cég honlapját észrevettem több helyesirási hibát mind az angol, német ls spanyol szövegben. Elérheőségek nem voltak feltüntetve illete se cim se telefonszám.. számlaszám és email cim az volt persze.

  Kicsit még játszottam velük, mondtam nekik hogy kiemegyek az autóért sp ba és hazavezetm igy nem kell a letéti céggel bonyolitani a dolgot és igy a legegyszerübb. na ekkor tüntek el és nem vették fel a telefont... tiszta krimiként éltem meg a dolgot de szerencsére alapos voltam. egyébként a net tele van ilyen módon elövettett csalásokkal több fórum is van a témában angol nyelven... tényleg érdemes tájékozodni előttte és nagyon nagyon óvatosnak kell lenni...”
 • 8. Goldmund 2011. január 07. 09:01
  „Akit így át lehet verni, az tényleg nagyon naiv.
  A cikkbeli Jaguár tényleg annyira alacsony árú, hogy az már a csalók részéről is amatőrizmust jelent.
  Meg aztán: elképzeltem, hogyan vennék autót. Addig nem kötelezném el magam, amíg nem láttam, nem indítottam be, nem nézettem meg ismerős autószerelővel, és utána nem ellenőrizném, hogy pl. nem lopás miatt keresett autóról van-e szó.”
 • 7. Mankapunka 2011. január 06. 23:46
  „Orbieu

  ttl le kell szarni mindent.”
 • 6. elemér 2011. január 06. 19:04
  „Kattint az Ebay-en az ember és láthassa hogy milyen a rekordja annak aki hirdet, hány autót adott el stb. Siránkozással nem sokra viszi.”
 • 5. elemér 2011. január 06. 18:30
  „Amit az Ebay-en vesznek vagy Paypal fizetnek az biztonságos és garantált. Baj az ott van hogy Mo.-n azt se tudják hogy azt enni vagy inni kell. Pénz az letétben megy és akkor kapja azt meg az eladó ha megvan az áruval elégedve aki azt megveszi. Tehát azt kapja amit hirdetett. Tapasztalatbol beszélek. Nemhogy az ujságcikket de még a szerzödéseket se olvassák Mo.-n. Olyanokkal volt Mo.-n dolgom akik azt állitoták hogy tudnak angolul és megált náluk az ész mikor Paypal-k kaptak.;))”
 • 4. oaxacaca 2011. január 06. 13:43
  „#2! Nem régiben olvastam olyan statisztikát, miszerint Németországban meredeken csökken az autólopások száma az elmúlt évtizedben. Valamint ismerve a német mentalitást, azt is csak nehezen tudom elképzelni, hogy sokan élnének Mankapunka"zseniális" ötletével, s még hosszasan sorolhatnám. Szóval jól van ez az igazoltatás dolog így.
  Aki meg elhiszi, hogy egy néhány éves, jó állapotú Jaguar-t meg lehet venni ennyiért, hááááááát...Még a tízszerese is határeset.”
 • 3. juarez21 2011. január 06. 13:29
  „Spektrumon a Svindlerek című műsorban mutattak ilyen átverést!”
 • 2. duc_de_Orbieu 2011. január 06. 12:22
  „#1Mankapunka:Autót csak élőben való látás után ez igaz. IGaz lehet ebay-en keresztül is venni az aukciót megnyerve, de ott is személyesen kell átadni a pénzt az eladónak.
  Itt németországban még olcsóbbak a használt autók. Minél nagyobb az autó, annál meredekebbben veszít az értékéből. A legolcsóbb Hollandia használtautó szempontjából.
  A Ladás megoldás azért nem jó, mert Magyarországon könnyen igazoltathatják a zsernyákok az embert.És mit mondasz nekik, ha kérik a kocsi papírjait?Összehasonlításképpen:10 éve van jogsim, 9 éve van valamilyen autóm is. Ebből a 9 autósan eltöltött év közül ötöt itt éltem Németországban 1x, azaz egyszer igazoltattak,tavalyaelőtt októberben, mikor költöztünk ki felpakolt autókkal a feleségemmel Németországba.
  Se előtte, se azóta nem igazoltatattak, mert itt a rendőrök nem igazoltatnak csak úgy, esetleg nagy néha. És akkor is csak olyankor, ha kilógsz valami miatt a sorból.
  De Magyarországon legalább háromszor igazoltattak a 4 esztendő alatt, de lehet, hogy többször.
  Magyarország még nem vetkőzte le a kommunizmus beidegződéseit.”
 • 1. Mankapunka 2011. január 06. 12:07
  „Jó hülye az,aki ad előleget a semmire,mert még nem is látták élőben az autót.

  Ha kell autó,tudnak hozni Ausztriából olcsó használtat,és itthon csak egy Lada rendszámát rá kell rakni,és lehet velé járni.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új logót kapott a Nemzeti Adó- és Vámhivatal

Az egységesített szervezet új arculattal lép a nyilvánosságra. Tovább olvasom