Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Csáky arra készül, hogy 2011-ben lemond

Csáky Pál, a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) elnöke arra készül, hogy 2011-ben - függetlenül a jövő évi szlovákiai parlamenti választás eredményétől - lemond pártelnöki tisztségéről.
A pozsonyi közszolgálati televízió vasárnapi vitaműsorában Csáky úgy fogalmazott: felelősnek érzi magát a pártszakadásért. "Mondtam, hogy igyekeztem ezt megakadályozni, de mégis abban az időszakban én voltam a pártelnök, és felajánlottam a székemet" - jelentette ki Csáky.

Hozzátette, hogy a pártkongresszus két hónappal ezelőtt megerősítette tisztségében. "De ez a megerősítés talán csak 2011 májusáig tart, amikor új kongresszust tartunk" - fejtette ki az MKP elnöke jelezvén, hogy a kongresszuson személyi változásokra kerülhet sor. A politikus azt állította, nem azért ült a pártelnöki székbe, hogy a végletekig ott maradjon, és kész a távozásra. Úgy véli a pártnak szüksége van egy erős és demokratikus magra, s ha olyan helyzet adódik, annak kell döntenie a tisztségekről. "Nálunk bizonyos szakadás történt" - állapította meg az MKP elnöke. Az MKP-ból tavasszal lépett ki öt parlamenti képviselő, akik nem sokkal később Híd néven új pártot alapítottak.

A Hidat az MKP volt elnöke, Bugár Béla vezeti. Bugárék lépésüket azzal indokolták, hogy nem értenek egyet az MKP-ban uralkodó állapotokkal és Csáky Pál vezetési stílusával. Csákyék szerint viszont az illetők azért léptek ki, mert a párt 2007-es kongresszusán háttérbe szorultak, s ezt nem tudják elviselni. Csáky a műsorban elmondta, hogy 2011-ben nemcsak az MKP vezetésében, de már az alapszervezeti szinttől kezdve nagy változásokra kell számítani.

"Ki kell várni a jövő évi (parlamenti) választások eredményeit, és a helyhatósági választások eredményeit, amelyekre valószínűleg november végén, december elején kerül sor. 2011 januárjától az alapszervezetektől a legfelsőbb tisztségig átszerveződik az MKP" - mutatott rá Csáky. Később az Új Szó Online-nek nyilatkozva a pártelnök úgy pontosította szavait, hogy kijelentésével a 2011-es MKP-kongresszusra utalt, ahol minden vezető lemond, és teljes tisztújítás zajlik le a szlovákiai magyar pártban. Leszögezte: a párt tisztségviselőit minden szinten négyéves ciklusra választják meg, tehát neki is lejár a mandátuma, s lemond.

Megjegyezte: a téma most tárgytalan, mert őt elnöki tisztségében október közepén a rimaszombati kongresszus megerősítette. A bizalmi szavazást ő maga kérte a pártban történtek miatt. Az MKP és a mai kormánykoalíció pártjai esetleges együttműködését a jövő évi választás után firtató kérdésre Csáky a tévéműsorban azt válaszolta: erről még időelőtti beszélni. Szóba került a magyar-szlovák viszony is.

Vladimír Meciar, a Néppárt-Demokratikus Szlovákiáért Mozgalom elnöke a műsorban úgy vélte, hogy az Orbán Viktor vezette Fidesz "biztos győzelmére" lehet számítani. Csáky szerint nagyon hasznos lenne, ha a várhatóan Fidesz vezette magyar kormány idején az MKP a szlovák kormánykoalíció tagja lehetne, mert kitűnő kapcsolatai vannak a Fidesszel és személyesen Orbánnal is. "Úgy gondoljuk, hogy garantálni tudjuk a jövőbeni (szlovák) kormánynak, és az egész Szlovák Köztársaságnak a stabilitást és a jó viszonyokat ezekben a körökben" - fogalmazott a tévéadásban az MKP elnöke.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szijjártó bocsánatot kért

Szijjártó Péter magánlevélben bocsánatot kért képviselőtársától. Tovább olvasom