Kisalföld logö

2017. 11. 18. szombat - Jenő 3°C | 8°C Még több cikk.

Csak az a szex

Jerry, a fiatal író és Amanda első látásra egymásba szerettek. Mintha így lett volna elrendelve: végzetes vonzalom alakult ki közöttük, a boldogság kapui nyíltak meg számukra, pedig… mint később kiderül, a mindennapi élet Amandával nem is olyan könnyű.
Ugyanis a hölgy egy kicsit hisztis, ideges, bulémiás, örökké elkésik, és azonnal kiborul, ha Jerry hozzáér, ugyanakkor szinte betegesen hűtlen. Ráadásul Jerrynek még a lány anyját is el kell viselnie. Sőt, ott van még Harvey, Jerry lúzer ügynöke, aki természetesen kivételes karriert ígér a fiúnak.

Az egyetlen vigaszt jelentik a fiú számára a Dobellel, egy idősödő tanárral eltöltött hosszú séták. Dobel az önvédelem mestere. Tökéletesen paranoiás, akinek mindenről megvan a véleménye: a nőkről, az életről, a művészetről, a pszichológiáról és főleg arról, hogy hogyan kell megmenteni Jerry és Amanda kapcsolatát…

INFÓ

Woody Alllen legújabb romantikus vígjátéka egyfajta lecke a való világból, miszerint a „szerelem első látásra" nem mindig sikerül tökéletesen. Jason Biggs-t Jerry Falkként láthatjuk, aki ezt a leckét keményen megtanulja, miután fülig szerelmes lesz a szép, de szeleburdi Amandába.

Jason Biggs:

„Szerintem a szerelem első látásra mindig együtt jár azzal, hogy a kapcsolatban előbb-utóbb problémák jelentkeznek. Jerry egy szempillantás alatt szerelmes lesz, de később már nem vesz észre semmit, ami körülötte történik, így aztán minden elindul a lejtőn… Jerry egy palimadár. Túlságosan is elnéző Amandával szemben, eltűri bizonyos tulajdonságait, mint például hűtlenségét, vagy, hogy nem akarja elkötelezni magát. Jerry nem elég bátor ahhoz, hogy a saját érdekében véget vessen egy ilyen kapcsolatnak. Úgy gondolom, hogy Jerry túlságosan is önzetlen; másokat helyez önmaga elé…

Minden nagyon hirtelen történt. Hallottam, hogy Woody Allen új vállalkozásában számomra is juthat egy szerep. Később megkérdezte, hogy találkoznék-e vele. Habozás nélkül vágtam rá, hogy igen. A találkozó kevesebb, mint öt percig tartott. Le sem ültünk, csak az irodája ajtajában beszélgettünk. Elkezdte mesélni a történetet, de úgy, mintha már az enyém volna a feladat. Amikor kiléptem az irodából, elgondolkodtam: Vajon enyém a szerep?… Biztos vagyok a színészi képességeimben, de most Woody Allenről van szó. Már két hete tartott a forgatás, mire meg tudtam magam győzni arról, hogy Woody engem akar látni a filmjében. Rettenetesen izgultam…

Woody stílusára fel kell készülni. Brutálisan őszinte tud lenni. Kertelés nélkül megmondja, hogy mit gondol a színészi teljesítményről, és nem csomagolja a véleményét szép szavakba. Néha ugrat… néha viszont azt gondolod, bárcsak ugratna. De nagyon vicces, és, az az igazság, hogy inkább dolgozom olyan rendezővel, aki megmondja, hogy elalszik attól, ahogyan játszom, mint olyannal, aki azt mondja, rendben, majd kivágunk ezt-azt, és használható az anyag. Nem! Tessék megmondani, hogy álmosító, amit csinálok, és legközelebb megpróbálok úgy játszani, hogy mindenki felébredjen.

Igazából Woodynak, mint rendezőnek, két oldala van. Ott van egyrészről az a Woody, aki nagyon aprólékos, de van egy másik Woody is, aki megadja az embernek a rögtönzés szabadságát. Aztán ilyenkor Christinával egymásra nézünk, és egyikünknek sem jut az eszébe semmi, mert Woody ötletei jobbak, mint amit mi találnánk ki."

Christina Ricci:

„Amanda nagyon csábító, könnyűszerrel eljátssza a szerepet, amire egy férfi vágyik, de ugyanakkor alapvetően csak egy gyerek, aki képtelen bárkit is őszintén szeretni… valószínűleg önmagát is beleértve. Érzelmileg éretlen, azonban ő ezt úgy állítja be, hogy nem tudja ’elkötelezni magát’, mivel ez sokkal érettebbnek és emelkedettebbnek tűnik, mintha valaki azt mondja ’csak egy nagy gyerek vagyok.

Barátnőnek ő az igazi rémálom. Szerintem az, hogy Amanda mindig kicsúszik a fiú kezei közül, és sohasem adja magát igazán neki, arra készteti Jerryt, hogy minduntalan tovább hajszolja őt… Úgy gondoltam, hogy a film egy nagyszerű ötvözése az Annie Hallnak és a Csillagporos emlékeknek, ami a kedvenc Woody Allen filmem. Amanda pedig egy tipikus Woody Allen-lány, ezért azt mondtam magamnak: ha már egyszer Woody Allen filmben játszol, miért ne játszanád el a tökéletes Woody Allen-csajt…

Nagyon hálás olyan rendezővel dolgozni, aki tudja, mit akar, és nem fél megmondani, ha valami nem sikerül. Woody nagyon közvetlen, nagyon őszinte, és én inkább ezt szeretem, mint amikor valaki azt mondja ’jó volt’, aztán a vágószobában teszik helyre a jelenetet. Szeretem elvégezni a munkát, amit el kell végeznem, és ez nagyon tetszett Woodyban."

Woody Allen stílusának megfelelően a filmet teljes egészében New Yorkban és környékén forgatták, Allen jól bevált produkciós vezetőjének, Santo Loquastonak díszletei között. Alisa Lepselter vágó immáron ötödször dolgozott együtt Woody Allennel. A Csak az a szex kreatív csapatának két tagja most működött közre első ízben a rendezővel: Darius Khondji operatőr és Laura Jean Shannon jelmeztervező.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Koncert a dévai gyerekekért

A dévai gyerekek ma délután 5 órára érkeznek Győrbe, a hagyományos Szeretet Napokra – hangzott… Tovább olvasom