Kisalföld logö

2017. 10. 21. szombat - Orsolya 9°C | 16°C Még több cikk.

Büntető törvénykönyv módosítás: reszkessetek uzsorások!

Az uzsorával kapcsolatos új szabályozás miatt szükség lesz a büntető törvénykönyv módosítására, a tervek szerint szigorítanák a már létező uzsora-bűncselekmény tényállását.
Az uzsorával kapcsolatos új szabályozás miatt szükség lesz a büntető törvénykönyv módosítására, a tervek szerint szigorítanák a már létező uzsora-bűncselekmény tényállását - erről Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter beszélt kedden a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

Reményeik szerint ezzel lehetővé válna, hogy "koncentráltabban" lépjenek fel az ilyen jellegű bűncselekmények ellen - mondta a miniszterelnök-helyettes.

Navracsics Tibor közölte, szigorúbban kell büntetni az uzsora-bűncselekményt, és jobban meg kell védeni a tanúkat, hiszen nagyon sok esetben az ilyen bűncselekmények felderítését, bizonyítását megnehezíti, hogy az érintettek nem mernek tanúskodni.

A tervek szerint a tényállás pontosításával az egyszeri és a kisebb összegű uzsorakölcsön nyújtását is büntethetővé tennék. Az utóbbi esetében a cselekmény szabálysértési alakzatát is megalkotnák.

Navracsics Tibor az országvédelmi akciótervről szólva azt mondta: minél hamarabb, minél több lépést meg kell tenni. "Mi arra kaptunk mandátumot, hogy minél hamarabb, minél nagyobb tempóban alakítsuk át úgy az országot, hogy amikor Európában is bekövetkezik a gazdasági növekedés időszaka ismét, akkor elsőként szállhassunk fel erre a vonatra" - fogalmazott.

A munka törvénykönyvének tervezetéről Navracsics Tibor azt mondta, hogy reményeik szerint az olyan rugalmas munkaerőpiacot teremt meg, ahol könnyű lesz elhelyezkedni, emellett segítheti a munkahelyteremtést, és védelmet ad a védelemre szoruló embereknek.

Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn a parlamentben, az országvédelmi akciótervet ismertetve azt közölte: a kormány zéró toleranciát és "hajtóvadászatot" hirdet az uzsorások ellen. Azt mondta: kevés kegyetlenebb dolgot lehet elképzelni, mint amikor bűnözők arra szakosodnak, hogy a legszegényebbeket maradék értékeiktől is megfosszák, menekülésre kényszerítsék. Javasolta a büntető törvénykönyv módosítását a hatékonyabb fellépés érdekében, továbbá azt, hogy törvényben állítsanak korlátot a kölcsönszerződések magas kamatai elé, és 30 százalékos teljes hiteldíjmutató (THM) felett ne lehessen hitelt nyújtani. Kezdeményezte emellett a készpénzalapú segélyezés arányának csökkentését és a természetbeni segélyezés arányának növelését.

Olvasóink írták

 • 6. rommel 2011. szeptember 15. 23:06
  „NÁLATOK E NÉLKÜL IS ESETT !
  AZT MONDTÁTOK VÁLSÁG VAN !
  2006-BAN VOLT EZ.
  DE HOVA LETT A PÉNZ ???
  EL VITTE A CICA ???
  JÓ NAGY DÖG LEHETETT !!!”
 • 5. dünnyögő 2011. szeptember 13. 21:35
  „Tisztára Rodolfó.
  A kezemet figyeljék, mert csalok !
  Nem számít, hogy OV mit mond. Csak a valuta árfolyam változik egy kicsit rossz irányba, ha kinyitja a száját.”
 • 4. machers 2011. szeptember 13. 11:36
  „3. rommel 2011.09.13. 10:39
  Szerintem a vezéredre gondolt. Tudod, ezt ő mondta. Ezt azért nem tudjátok elhazudni!”
 • 3. rommel 2011. szeptember 13. 10:39
  „pozdorja
  GYURCSÁNYRA GONDOLTÁL ?!”
 • 2. SC 2011. szeptember 13. 08:42
  „Egyet lekapcsolnak,öt áll a helyébe...”
 • 1. pozdorja 2011. szeptember 13. 08:31
  „Ne arra figyeljetek amit mond, hanem arra amit csinál.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy álláshirdetésre átlagosan 27-en jelentkeznek

Egy-egy álláshirdetésre átlagosan 27-en jelentkeztek a 2011 júniustól augusztusig eltelt 92 napban a… Tovább olvasom