Kisalföld logö

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 12°C | 25°C Még több cikk.

Büntethető-e a szegénység?

Alkotmánybírósághoz fordult a TASZ a néma koldulást és a guberálást szankcionáló önkormányzati rendeletek miatt.

A TASZ összesen 43 olyan önkormányzati rendeletet támadott meg és kérte megsemmisítésüket az Alkotmánybíróságtól, amelyek az ún. néma koldulást és a guberálást tiltják. A jogvédő szervezet korábbi beadványaiban már kérte, hogy a testület állapítsa meg Kaposvár, Szeged, valamint a főváros XIII. kerülete néma koldulást szabálysértéssé nyilvánító rendeletének alkotmányellenességét.

Az érintett rendeletek közös jellemzője, hogy nem csak alkotmányosan aggályosak, de látszólagosan megoldást nyújtanak valós társadalmi problémákra, azonban hatásukban legfeljebb elfedni képesek azokat.

1) Fontos kiemelni, hogy a mások jogait vagy alkotmányosan elfogadott célokat sértő magatartások ellen az önkormányzatok felléphetnek a szabálysértési jogszabályokban foglalt eszközökkel: ilyen a zaklató módon történő koldulás vagy a köztisztasági szabálysértés, nevezetesen a szemetelés tilalma.

2) A megtámadott rendelkezések úgy korlátozzák a szociálisan rászorulók emberi méltósághoz, illetve a szabad mozgáshoz és a tartózkodási hely szabad megválasztásához való jogát, hogy nem felelnek meg az alkotmányosan előírt követelményeknek, illetve diszkriminatív jogalkalmazásra nyújtanak lehetőséget.

3) Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa többször kifejtette, hogy az emberi méltósággal kapcsolatos visszásság veszélyét hordozza és megengedhetetlen a hajléktalanok közterületi jelentétére adott minden megoldás, amely alapvető jogokat városképi kérdésekre való hivatkozással korlátoz.

"Az elmúlt években kimutathatóvá vált, hogy a hajléktalan embereket és a velük kapcsolatba hozott tevékenységformákat kriminalizálja a jogalkotó. Ez a folyamat most az önkormányzatoknak adott felhatalmazással folytatódik, ami lehetővé teszi a hajléktalan emberek közterekről való kitiltását. Ezek a büntető intézkedések azonban legfeljebb kevésbé láthatóvá teszik a problémát, de nem hogy nem oldják meg, még el is mélyítik azt" - jelentette ki Kapronczay Stefánia, a TASZ programvezetője.

Olvasóink írták

 • 7. ádám+éva 2011. január 09. 16:27
  „Nem a szegényeket kellene büntetni, hanem a felelősöket.”
 • 6. kolombela 2011. január 09. 16:25
  „A szegénység önmagában nem., de ha ezzel próbálják megmagyarázni, hogy más tulajdonát miért lopták el a "szegények" az már igen.”
 • 5. janika 2011. január 07. 19:21
  „"pancser" talán kevés az üres laktanya, amit őriznek a "katonák" ne hogy beköltözzön a rászoruló?”
 • 4. pancser 2011. január 07. 17:07
  „Joga mindenkinek az utcán h..yozni, sz..rni lányainkat, asszonyainkat zargatni, tetveket, tüdőbajt terjeszteni stb. Ez a jogakkal teli liberális agyrém. Engem ez meg zavar, minden amit felsoroltam. Nekem nincsenek jogaim, köteles vagyok eltűrni a nagy liberális szabadságot. Igenis elvárom, hogy az utca tiszta legyen, ne kapjak fertőzést, stb. Hajléktalanok költözzetek Kapronczay Stefánia háza elé!”
 • 3. hehe08 2011. január 07. 16:16
  „Bár maga a retorzió értelmetlen, hiszen a nincstelent mire bűnteti..... de szombathelyen már volt olyan, hogy zaklatásnak éreztem az alkoholista barom kunyerálását.....
  azért van különbség szegény és szegénynek kinéző között
  jajongás van, meg piaszag meg cigi......
  ilyenkor azokat sajnálom igazán akik önhibájukon kívül szegényedtek el......
  az ilyen rendeleteket meg úgysem tartja be senki.....”
 • 2. szocdem 2011. január 07. 13:53
  „Teljesen hiába.
  HA az AB úgy döntene, hogy a Zemberek nem büntethetik azokat akiket már kifosztottak, és az utcára löktek, akkor majd egyszerüen eltörlik az AB-t.

  Ez egy ilyen ország, a népek (legfőképp a Zemberek) erre szavaztak, mert ezt szeretik...”
 • 1. janika 2011. január 07. 12:23
  „Nyugi bele ebben az országban éltetik a lakosság kizsebelőit. (pl egyes: Önkormányzati rendeletek!)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Baltával agyonverte, majd felakasztotta a kutyát: állatkínzásért felel

Állatkínzás miatt indított eljárást a rendőrség egy timári férfi ellen. Tovább olvasom