Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Budaörs polgármestere örül, hogy végre nyomoznak az uszoda ügyében

Üdvözli Budaörs polgármestere, Wittinghoff Tamás, hogy a rendőrség a budaörsi Fidesz szervezet feljelentése alapján megkezdte a nyomozást a budaörsi uszoda beruházás ügyében.
Egyben emlékeztet rá, hogy fél évvel ezelőtt maga is a rendőrséghez fordult, ám akkor bűncselekmény hiányában nem láttak okot eljárás megindítására.

A budaörsi önkormányzat vasárnap az MTI-hez közleményt juttatott el, annak apropóján, hogy közel hároméves huzavona után, befejezéséhez érkezett a budaörsi uszoda-sportcsarnok beruházás: a napokban megkezdődött a létesítmény műszaki átadása.

Ebben ismertetik azt is: Budaörs Város Önkormányzata még az előző választási ciklusban döntötte el az uszoda és sportcsarnok építését, amelyet 2008-ban strandépítéssel is kibővítettek. A beruházásnak 2008 második felében kellett volna elkészülnie. Az átadás azonban folyamatosan csúszott, mivel a kivitelező Baucont Zrt. súlyos pénzügyi zavarba került azt követően, hogy a gazdasági válság miatt kihátrált mögüle a hitelező bank.

Az önkormányzat 2009. márciusában felbontotta a kivitelezői szerződést, egyebek között azért, mert a cég nem fizette ki az alvállalkozóit. A polgármester rendőrséghez fordult, és az Állami Számvevőszéket is felkérte egy átfogó vizsgálatra az ügyben. A Baucont Zrt. ellen a Vám- és Pénzügyőrség nyomozást kezdett csődbűntett gyanúja alapján.
Kézenfekvő lett volna, hogy az önkormányzat az alvállalkozókkal fejeztesse be a munkát, ám a közbeszerzési törvény ezt nem tette lehetővé - fogalmaz a polgármester. Ezért a hátralévő - független igazságügyi szakértők által 5-10 százaléknyira becsült - munkálatokra öt részre bontott, közbeszerzési eljárást kellett kiírni. Ez újabb több hónapos csúszást okozott, másrészt - mivel a pályázóknak más munkájáért kellett felelősséget és garanciát vállalniuk - jelentősen megnövelte a beruházás várható költségeit. A beérkezett árajánlatok azonban még ezeket a várakozásokat is felülmúlták, meghökkentően magasak voltak.

A polgármester ellenkezése dacára a jobboldali többségű képviselő-testület mégis megkötötte a szerződéseket a győztesekkel.

Wittinghoff Tamás azt is kifogásolta, hogy a testületi többség az új eljárás kiírása előtt sokáig indokolatlanul húzta az időt, ami szintén növelte a beruházás árát. Az irreálisan magas ajánlati árral kapcsolatban ezzel szemben - a polgármester kérése ellenére - egyetlen napos haladékot sem adott magának a testület, hogy tisztázza annak indokoltságát.
Megjegyzik azt is: korábban, szinte minden, az uszodára vonatkozó kérdésben, egyhangúan hozta meg döntéseit a képviselő-testület.

"A magam részéről csak üdvözölni tudom, hogy a rendőrség most mégis elrendelte a nyomozást. Mindenkinek érdeke, hogy megalapozatlan vádaskodások, és rosszindulatú pletykák helyett kiderüljön az igazság, és az is, hogyan lehetett volna elkerülni a kivitelező cég csődbe jutását" - idézi a közlemény a polgármestert.

Olvasóink írták

  • 1. jörg 2010. február 07. 20:53
    „MSZP-s börtönválogatott -1-2 www.gondola.hu

    A viszonylag részletes lista a neves MSZP-s bűnelkövető-prominensek névsorával esetleg bővül?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hómunkásokat vesz fel a közterület-fenntartó

Hómunkásokat keres délutáni, 14.00-22.00 óra közötti munkavégzésre a Fővárosi Közterület-fenntartó… Tovább olvasom