Kisalföld logö

2017. 03. 24. péntek - Gábor, Karina 5°C | 16°C Még több cikk.

Bomba az Orczy-kertben - Megsemmisítették a detonátort, feloldották a korlátozásokat

Az ötven kilogrammos légibomba hatástalanítása 40 percig tartott a tűzszerészeknek.
21.33 - A helyszínen megsemmisítették a VIII. kerületi Orczy-kertben talált világháborús bomba gyújtószerkezetének detonátorát, a hatóságok feloldották a korlátozásokat - tájékoztatta Várkonyi Melinda, a Magyar Honvédség tűzszerész ezredének kommunikációs tisztje hétfő este az MTI-t.

Mint mondta, az ötven kilogrammos légibomba hatástalanítása 40 percig tartott a tűzszerészeknek. A kiköltöztetetett lakók nem sokkal este 9 óra után hazatérhettek és a forgalom is megindult.

A bombát délután, építési munkálatok közben találták, a tűzszerészi munkálatok idejére lezárták az Orczy-kert környékét 350 méter sugarú körben. Öt lakóházat kellett kiüríteni, ami mintegy 550 lakást, 1000-1500 lakót érintett; a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság és a IX. kerületi önkormányzat által kijelölt befogadóhelyeken hozzávetőlegesen százan várakoztak.

20.49 - Buszokkal pótolják a 3-as metrót a Deák Ferenc tér és a Népliget között az Orczy kertben talált második világháborús bomba hatástalanítása miatt - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) hétfő este a Facebook-oldalán.

A tájékoztatás szerint a pótlóbusz elkerüli a Nagyvárad teret. A 24-es villamos két szakaszon, megosztva, a Közvágóhíd és a Ferencváros vasútállomás, valamint a Keleti pályaudvar és Kőbánya-alsó vasútállomás között jár. A BKK a Ferencváros vasútállomás és a Könyves Kálmán körút/Kőbányai út kereszteződés között az 1-es villamost ajánlja az utasoknak.

Jelezték: továbbra is le van zárva a Nagyvárad tér, az Üllői út a Könyves Kálmán körút és a Korányi Sándor utca között, valamint az Orczy út az Elnök utcától, a Haller utca pedig a Mester utcától.

Sulyovszki Róbert honvédségi tűzszerész azonosítja az Orczy-kertben talált FAB 100-as típusú, szovjet világháborús, ötven kilogramm súlyú légibombát 2014. február 10-én. MTI Fotó: Lakatos Péter
Sulyovszki Róbert honvédségi tűzszerész azonosítja az Orczy-kertben talált FAB 100-as típusú, szovjet világháborús, ötven kilogramm súlyú légibombát február 10-én.
Fotó: MTI/Lakatos Péter

20.37 - Lezárták 350 méteres sugarú körben Budapesten a VIII. kerületi Orczy-kert környékét és a Nagyvárad teret a hétfő délután talált világháborús bomba miatt - közölte a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság (FKI) szóvivője az MTI-vel.

Kisdi Máté elmondta: a rendőrség lezárta a Nagyvárad teret és környékét. Emlékeztetett arra, hogy lakosságvédelmi intézkedésként kiürítettek öt lakóházat, ami mintegy 550 lakást, 1000-1500 lakót érint. Az FKI és a IX. kerületi önkormányzat által kijelölt befogadóhelyeken hozzávetőlegesen százan várakoznak, a Telepy Károly Testnevelés Szakosított Általános Iskola és Gimnáziumban, valamint a Haller utcai Ferencvárosi Művelődési Központban egészségügyi ellátószobát és gyermekfoglalkoztatót is kialakítottak. Az FKI egy nagy teljesítményű reflektorral is segíti a tűzszerészek munkáját - tette hozzá.

18.13 - A hétfő délután talált világháborús bomba miatt 350 méteres sugarú körben lezárják Budapesten a VIII. kerületi Orczy kert környékét - közölte a Magyar Honvédség tűzszerész ezredének kommunikációs tisztje az MTI-vel.

Várkonyi Melinda elmondta: az építési munkálatok közben talált FAB 100-as szovjet légibomba az előzetes információkkal ellentétben nem száz, hanem ötven kilogrammos. A robbanótestet repülőgépről dobták le, de nem robbant fel. A gyújtószerkezet detonátorát a helyszínen fogják megsemmisíteni - közölte.

A tűzszerészi munkálatok idejére az Orczy kert 350 méter sugarú körében lezárják a környéket, vagyis az Orczy utat a Diószeghy Sámuel utcánál, a Haller utat a Haller utcánál, az Üllői utat a Vágóhíd utca és a Korányi Sándor utca között és az Orczy-kert egész területét. A zárás öt lakótömböt érint, emellett a Semmelweis Orvostudományi Egyetem elméleti tömbjét és a Bárka Színházat. Bár a Szent István Kórház két épülete is ezen a területen van, azt nem érinti a korlátozás - tette hozzá.

Várkonyi Melinda közölte: előbb a lakótömböket ürítik ki, utána zárják le az utakat, de mindkettőre hamarosan sor kerül, ezért arra kéri az autóval közlekedőket, hogy kerüljék el a területet.

Kisdi Máté, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság (FKI) szóvivője elmondta, hogy a lakóházak kiürítése mintegy 550 lakást, 1000-1500 lakót érint. Az FKI és a IX. kerületi önkormányzat két befogadóhelyet jelölt ki: a Telepy Károly Testnevelés Szakosított Általános Iskola és Gimnáziumot, valamint a Haller utcai Ferencvárosi Művelődési Központot.

A Budapesti Közlekedési Központ a Facebook-oldalán arról tájékoztatott, hogy a lezárás miatt az M3-as metró és a 24-es villamos nem áll meg a Nagyvárad térnél, csak áthalad a megállón.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pintér: eredményesebb lett a rendőrség munkája

A bűncselekmények száma csökkent, az elfogás gyorsabb, a fogvatartottak száma nőtt. Tovább olvasom