Kisalföld logö

2017. 10. 20. péntek - Vendel 8°C | 20°C Még több cikk.

Biztosítás munkanélküliségre – Teszteltük a kalkulátort!

Magyarország - A gazdasági válság szomorú kísérőjelensége, hogy egyre többen érdelődnek a fizetést pótló biztosítások iránt. A kisalfold.hu most megnézte, milyen feltételekkel lehet alkut kötni, sőt, ki is próbáltuk a jövedelemkiesés-biztosítás kalkulátorát.

Az egyelőre csak interneten elérhető biztosítás arra az eshetőségre köthető, ha valaki önhibáján kívül elveszti a munkáját, vagy huzamosabb időre keresőképtelenné válik (jellemzően baleset, betegség miatt).

A Havi Fix Jövedelemkiesés-biztosítás keretében a biztosító arra vállal kötelezettséget, hogy munkanélkülivé vagy keresőképtelenné válás esetén – a biztosítási feltételekben foglaltak szerint – havonta fizeti a biztosítási kötvényben előre meghatározott összeget (20-120 ezer forintig), a kieső jövedelmek pótlására.

Fontos feltételek a biztosítás megkötéséhez

Ki kötheti meg a biztosítást? - adja magát a kérdés.

A biztosítást minden 22 és 55 év közötti magyarországi lakóhellyel rendelkező, a munkatörvénykönyve hatálya alá tartozó, jelenlegi munkáltatójánál legalább 1 éve folyamatos, legalább heti 30 órás alkalmazásban álló, határozatlan munkaviszonnyal rendelkező személy megkötheti.

Szintén feltétel, hogy a szerződőnek – nem munkaerő kölcsönzés céljából létrejött – aktív munkaviszonya legyen.

A biztositas.hu oldal szerint a legkisebb választható összeg havi 40 ezer forint, míg a legnagyobb összeg havi 120 ezer forint lehet. Senki sem választhat azonban nagyobb összeget, mint havi nettó fizetésének a 80 százaléka. (Nettó havi fizetés alatt az elmúlt három hónapban a munkáltató által fizetett havi bérek átlaga értendő.)

További fontos feltétel, hogy a biztosító munkanélküliség esetén maximum 9 hónapig fizet.

Inkognitóban adtunk meg fiktív adatokat

A kisalfold.hu két különböző, fiktív adatokkal tesztelte a díjszabási feltételeket, de egyszer sem jártunk szerencsével.

Itt olyan kérdésekre kell – többek közt – válaszolni, miszerint mi a jelenlegi munkaviszony tartama, jelenleg áll-e felmondás vagy próbaidő alatt, vagy munkáltatója jelentetett-e be alkalmazotti létszámcsökkenést?

Nos, mi első körben határozott idejű szerződést jelöltünk meg, mire a gép kidobta, hogy sajnos, elutasítják kérelmünket.


Ezeket az adatokat adtuk meg elsőre.
Ezeket az adatokat adtuk meg elsőre.


Ezt kaptuk válaszul.
Ezt kaptuk válaszul.


A határozatlan idejű munkaszerződés kizáró ok

Második körben azt sem rejtettük véka alá, hogy több mint öt éve voltunk már regisztrált munkanélküliek, közeli hozzátartozónk alkalmazottjai vagyunk, de ezekkel nem volt semmi gond – azonban a határozott idejű szerződésekkel igen.


Másodjára pedig így indultunk a biztosításért.
Másodjára pedig így indultunk a biztosításért.


De nem jártunk szerencsével.
De nem jártunk szerencsével.


Mindebből következik, hogy csak akkor van lehetőség a szerződés megkötésére, ha határozatlan idejű munkaszerződést tudhat a magáénak a munkavállaló.

Noha elsőként 160 ezer, másodjára 130 ezer forintot adtunk meg nettó keresetünknek, de mindkét alkalommal a kalkulátor 50 ezer feletti fizetést "kért számon".

A problémára álnéven rákérdeztünk a biztositas.hu munkatársaitól, s a következő választ kaptuk: "kérjük, szíveskedjen a számokat pont és szóköz nélkül folyamatosan (125000) beírni a négyzetbe és a rendszer továbbengedi".

Magyarán szó nincs rendszerhibáról - csak ömleszteni kell a számokat egybe.


A legtöbbször feltett kérdések


A biztositas.hu összegyűjtötte a leggyakrabban felmerülő kérdéseket a szóban forgó biztosításról. A legérdekesebbeket gyűjtöttük össze.

- Mikor és mire fizet a biztosító?

- A Biztosító munkanélkülivé válás esetén abban az esetben fizet, ha önhibáján kívül vált munkanélkülivé (vagyis, ha Ön mond fel vagy Ön kezdeményezi munkaviszonyának megszüntetését, a biztosító nem fizet).

- Ha Önt az illetékes Munkaügyi Központ munkanélküliként tartja nyilván (vagyis állásának elvesztését követően Önnek regisztráltatnia kell magát az illetékes Munkaügyi Központban) és Ön álláskeresési járadékban vagy segélyben részesül.

- Mennyi az önrészesedés?

-
Baleset esetén önrészesedés nincs. Munkanélküliség esetén az önrészesedés kettő, keresőképtelenség (Táppénz) esetén pedig egy hónap.

Ez azt jelenti, hogy a Biztosító munkanélkülivé válás esetén a második hónap után, míg keresőképtelenné válás esetén az első hónap után nyújtja szolgáltatásait.

Az ezeknél rövidebb ideig fennálló munkanélküliségre illetve keresőképtelenségre a Biztosító kifizetést nem teljesít.

- Mi az a várakozási idő?

A Biztosító kockázatviselése a Munkanélküliséggel kapcsolatos biztosítási eseményekre a biztosítási szerződés hatályba lépésével kezdődő első hat hónapban (várakozási idő) nem terjed ki.

Keresőképtelenség, illetve baleset esetén várakozási idő nincs!


Olvasóink írták

 • 6. Imcsi 2009. március 21. 11:05
  „Ez a két mondat számomra komolytalanná teszi a dolgot:
  "jelenlegi munkáltatójánál legalább 1 éve folyamatos,"
  "Áll-e próbaidő alatt?"”
 • 5. mrs.kritikus 2009. március 21. 10:13
  „Kedves QEU!
  Hol vagyunk mi a nyugattól???? Azért, mert van Mars csoki meg Ritter Sport, meg Heineken, attól még sehol nem vagyunk. Főleg a biztosítás terén!

  És kedves Kisalföld!
  A cikk nem egészen fedi a valóságot! Közvetlen hozzátartozónál dolgozó személy nem köthet ilyen biztosítást.”
 • 4. qeu 2009. március 21. 09:02
  „Ez a biztosítás - munkanélküliként bizonyos ideig meghatározott összeget fizet - csak Magyarországon újdonság, tőlünk nyugatabbra már régóta létezik. Tény azonban, hogy nem a minimálbérből élőknek találták ki.
  Táppénz "pótlására" meg eddig is volt tudtommal biztosítás itthon is. Nekem már ajánlották.”
 • 3. lolita 2009. március 20. 18:35
  „En nem az boztos!Megint csak penz kicsalas az egesz de honnan mikor alig tudunk megelni? Miböl??????”
 • 2. pmc 2009. március 20. 18:11
  „újabb áttverés, hisz még valaki ilynekbe ?”
 • 1. pampus 2009. március 20. 10:10
  „Újabb kísérlet az emberek lensúlyára, s mire fizetni kellene addigra felszívódnak ezek is.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bős-Nagymaros saga: felfüggesztett tárgyalások

A magyar és a szlovák fél úgy véli, hogy egy felmérésnek befejezése kiutat mutathat abból a… Tovább olvasom