Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 13°C | 20°C Még több cikk.

Biztos Audi-jövő

Budapest - A Volkswagen-konszern újabb beruházásra készül az Audi győri gyárában – mindezt dr. Martin Winterkorn, Európa legnagyobb autógyárának vezetője nyilatkozta a Kisalföldnek tegnap Budapesten. A VW igazgatótanácsának elnöke úgy vélekedett, fél év múlva a világ jobb helyzetben lesz, mint ahová a gazdasági válság sodorta.
A konszern repülőgépével, testőre kíséretében érkezett tegnap Budapestre, a Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemre Martin Winterkorn. Szokásos évi egyszeri látogatásával tiszteleg az előtt az intézmény előtt, amely hat éve, még Audi-főnökként, tiszteletbeli professzorrá avatta. Előadása előtt arról kérdezte a Kisalföld Winterkornt, hogy a válság hogyan érinti cégét, különös tekintettel a győri Audi Hungaria Motor Kft.-re, s terveznek-e beruházásbefagyasztást.

– Most átmenetileg kevesebb motor készül a konszern győri gyárában – fogalmazott a VW-főnök. – Számításaink szerint a világgazdaságban fél éven belül javulásra számíthatunk, s azt tervezzük, hogy Győrben újabb beruházást hajtunk végre. A kisebb fogyasztású, de jó teljesítményű motorok gyártását akarjuk bővíteni.

Néhány hete Winterkorn terjedelmes interjút adott a Der Spiegel című hetilapnak, amelyben megrótta a német újságírókat, hogy „ne legyenek már olyan pesszimisták". A Kisalföld azt kérdezte Európa legnagyobb autógyárának vezetőjétől, mire, miért optimista.

– Több okom is van az optimizmusra – kezdte válaszát Winterkorn. – A válság nem tart örökké, a Volkswagen-konszern pedig széles autókínálattal rendelkezik, változatos motorokkal, a megfelelő technológiával.

Korábban azt kommunikálta a konszern, hogy a válság miatt tízszázalékos autóeladás-csökkenéssel számol. Kérdésünkre, Winterkorn azt mondta, április elején úgy látja, hogy ez a tíz százalék tartható az év során. Optimizmusát az is növeli, hogy két napja Winterkorn jelenlétében a VW gyárat avatott Indiában, ahol évi 150 ezer autót gyártanak, Kínában pedig már hét VW-üzem működik. Kína és India mellett a wolfsburgi székhelyű konszern harmadik stratégiai piaca Oroszország, az Egyesült Államokban pedig épül a Volkswagen-gyár. Ennek logisztikai vezetője információink szerint a győri Audi magyar munkatársa lesz.

– A konszern győri motorgyárának jövője azért is biztos, mert még nagyon sokáig a belső égésű motorok lesznek a meghatározók – jelentette ki tegnap Budapesten Winterkorn, aki szerint a hibridautók – belső égésű motorral, valamint elektromotorral felszereltek – már nem a jövőt, hanem a jelent képviselik, csakúgy, mint az alternatív energiával működő járművek. Az akkumulátormeghajtású autókról azonban pesszimistán nyilatkozott, szerinte még nagyon hosszú időbe telik, amíg olyan akkumulátorokat fejlesztenek ki, amelyek tartósan működnek s nagy sebességet képesek produkálni.

A hazai gazdasági és politikai viszonyokról külföldi cégvezetők általában nem szívesen nyilatkoznak, amikor Magyarországra tereltük a szót, Winterkorn szűkszavúan csak annyit mondott: „Meg kell oldaniuk a pénzügyi és gazdasági problémákat."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bajnai-csomag: tényleg fájni fog

Magyarország - Bajnai Gordon miniszterelnök-jelölt csütörtökön nyilvánosságra hozta tervezett… Tovább olvasom