Kisalföld logö

2017. 10. 22. vasárnap - Előd 9°C | 14°C Még több cikk.

Bezár a gänserndorfi szafaripark

A 850 állatot megmentik, de az oly kedvelt vadaspark bezár: az alsó-ausztriai tartományi kormány nem tartotta kielégítőnek azt a tervet, amit a csődhelyzetbe került létesítmény vezetői előterjesztettek.

Az elképzelések nem biztosítanák a további rentábilis működtetést, s akkor még nem is beszéltünk a két és fél millió eurós adósságról, amit a park felhalmozott – hangoztatják a szakértők.
 

A szomszédos országokból, így Magyarországról is sok látogatót vonzó vadasparkban különös izgalmat jelentett, hogy az állatok, köztük nagyvadak szabadon éltek: az autóban az utakon végighajtó közönségnek egészen más volt a kapcsolata velük, mint az állatkertben. A parkot több mint 30 évvel ezelőtt kizárólag a szórakoztatás és kikapcsolódás céljából hozták létre. 1999-ben elkötelezett magánszemélyek egy csoportja nonprofit társasággá alakította, s bekapcsolta több nemzetközi fajvédelmi projektbe is. A csökkenő látogatószám mellett a park vezetése azzal is indokolja a csődhelyzetet, hogy igen sokba kerül az amerikai Baxter gyógyszergyár egykori kísérleti majmai- nak elhelyezése. Igaz, a gyár a 43 csimpánz részére tetszetős majomházat építtetett, emellett havi 19 ezer euró élethosszig tartó „nyugdíjat" fizet az állatok ellátásáért – ez azonban messze nem elegendő. A Baxter a gazdasági bajok hallatán késznek mutatkozott az ellátmány kifizetésére előre és hosszabb időre.

A park és főleg az állatok sorsa hetek óta az érdeklődés középpontjában áll, s az ennek köszönhetően összegyűlt szponzorpénzekből, valamint a tartományi kormány adományából eddig legalább az állatok etetésére telt. A 65 főállású alkalmazott szeptember óta hiába vár a bérére, s jóllehet az állatok elhelyezését Helmut Pechlaner, a Schönbrunni Állatkert igazgatója megígérte, az ápolók minden bizonnyal elvesztik állásukat. Állatvédő egyesületek követelik a park fenntartását a régi formában, nem tartják megoldásnak, hogy ezek a szabadsághoz szokott állatok ketrecbe kerüljenek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Olasz irodalmi díjat kapott Esterházy Péter könyve

Olasz irodalmi díjat kapott Esterházy Péter Harmonia Caelestis című regénye, amely tavaly tavasszal… Tovább olvasom